Înţelepciunea proverbelor româneşti
© Cristimilan7 / Romania / Deviantart

Precum sună clopotul aşa este şi vocea omului, aţi putea folosi asta pentru a vă îmbunătăţi relaţiile, indiferent cum sunt ele.

Iaca un alt proverb de-al nostru, care se referă la un aspect mai subtil al omului în general. De obicei fiecare dintre noi vorbeşte zilnic cu cineva, fie acasă în familie, fie la telefon, fie la serviciu sau pe stradă atunci când se întâlnesc cu prieteni sau diferiţi cunoscuţi. Şi încep să vorbească. Ceea ce nu sesizează nicio persoană de acest gen, atunci când vorbeşte cu o alta cu care se întâlneşte de exemplu, este specificul vocii. În cazul vecinilor de bloc sau al prietenilor aceştia sunt cunoscuţi de ani şi ani de zile, iar persoana în cauză le cunoaşte vocea. Reţineţi, am spus le cunoaşte vocea! Nu am făcut referire la specificul vocii. Şi se poate spune că noi cunoaştem vocile tuturor cunoscuţilor noştri de atâta timp, încât nu ne-am mai pus problema în felul următor: ce transmite vocea lui X, Y sau Z? Noi nu am analizat niciodată asta în viaţa noastră deoarece am devenit mult prea obişnuiţi cu vocile lor – rude, prieteni şi alţi cunoscuţi.

Dacă vreţi să aveţi în jurul vostru doar persoane cu adevărat folositoare vieţii voastre, atunci este foarte important să fiţi atenţi la tonalitatea şi specificul vocii persoanei respective. Pentru că există în anturajele fiecăruia dintre noi cel puţin o persoană a cărei voce nu este compatibilă cu noi ca individ.

Dacă staţi să vă gândiţi mai bine, şi dacă o să vă plimbaţi prin diferite amintiri cu mai multe persoane, veţi identifica uşor acea persoană a cărei voce vă deranjează prin felul ei sonor. Pot fi voci sparte, voci groase şi cu inflexiuni sacadate, ori voci piţigăiate şi cu cadenţă verbală exagerată. Sunt unele persoane care atunci când încep să vorbească, nu ştiu să se oprească la timp şi pot produce interlocutorului un adevărat disconfort emoţional. Există voci, sparte, piţigăiate, calde, reci, ignorante, dispreţuitoare, arogante, voci tari ca sonoritate, voci moi ca tonalitate, voci graţioase sau dizgraţioase, blânde sau agitate, etc. Da, există peste tot asemenea oameni cu tot felul de voci.

De aceea vocea omului este precum sunetul unui clopot, cum bine zice proverbul. De exemplu sunt unele clopote pe la anumite biserici care sunt şi mari, şi groase ca şi structură a lor, care odată lovite scot sunete mai joase, ample şi cu rezonanţă mare. Şi dacă mai este şi vechi acel clopot, atunci când dăngăne produce totuşi un sunet cam supărător care deranjează urechile, iar enoriaşii trebuie să suporte zgomotul respectiv ca de clopot ciobit sau spart pe alocuri. Altceva este în cazul unui clopot nou, cu o structură corespunzătoare, şi care scoate un sunet mai cristalin aşa, mai curat. Asemenea clopote sunt plăcute auzului.

Aşa după cum spune proverbul, precum sună clopotul aşa este şi vocea omului, aţi putea folosi asta pentru a vă îmbunătăţi relaţiile, indiferent cum sunt ele.

Vă dau două exemple.

Există în cartier aici unde locuiesc, la vreun kilometru depărtare, o biserică nouă construită de câţiva ani, cu clopote mari. Aproape în fiecare zi când bat acele clopote, se aude pe o rază de cel puţin 2-3 kilometri de jur împrejur. Vă daţi seama ce chin pe locuitorii de lângă biserică, să suporte zilnic o asemenea poluare sonoră? Asta poate să arate ceva despre caracetrul şi atitudinea preotului care conduce acea biserică.

Al doilea exemplu este dintr-o familie cunoscută mie. Un membru al acelei familii vrea să pară întotdeauna cumsecade şi la locul său, dar vocea mai groasă, monotonă şi dizgraţioasă ca sonoritate îl dă de gol în privinţa adevăratului său caracter, pe care-l ascunde sub masca aceasta a falsei cumsecădenii. Este dizgraţioasă în sensul că vocea respectivului individ nu conţine energie emoţională pozitivă, ci numai o stare permanentă de crispare, de confuzie, de nepăsare şi de ignoranţă.

Deci putem să-i triem pe cei din jurul nostru pe baza unei asemenea analogii şi am face bine să începem o curăţenie de acest fel în viaţa noastră dacă vrem, vorba unei reclame, ca viitorul să sune bine şi pentru noi în plan personal.

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?