Avem de învățat foarte mult de la flori, care pot fi în realitate niște adevărați profesori pentru a dobândi pricepere și înțelepciune.

Un alt număr al revistei Cosmos, un alt proverb, un alt tâlc…

De obicei toată lumea admiră trandafirii, mai ales acolo unde sunt amenajate grădini publice în parcurile orașelor. Plantă nobilă prin însăși aspectul ei, pe cât e de frumos trandafirul pe atât de delicat este. Nu degeaba este considerat regele florilor, însă așa cum știm toate speciile naturale de trandafiri au țepi. Există și din cei fără țepi, dar aceia sunt produsul unor tehnici genetice de înlăturare a spinilor. De ce are trandafirul spini?

În afară de ființa umană nicio altă specie nu știe să culeagă flori. Ca urmare doar omul poate face acest gest, de a întinde mâna pentru a rupe o floare spre a o pune într-o glastră. În cazul trandafirului, vedeți voi, spinii sunt dispuși astfel încât oricât ai încerca să pui degetele între spini pe tulpină, ca să nu te înțepi, inevitabil fie te vei înțepa la un deget, fie în palmă. Astfel putem considera că spinii sunt o formă de apărare a trandafirului în fața intenției omului de a-l rupe din tulpină. Nu se poate spune că e un mecanism de apărare împotriva altor viețuitoare precum animalele, deoarece nu e dulce, nu e comestibil și ca urmare n-ar avea de ce să se apere de animale. Totuși are spini.

E un fel de formă de apărare a trandafirului, ca și când specia asta de flori a învățat ceva prin timp spre a se apăra de intențiile oamenilor. Este posibil ca de-a lungul sutelor de mii de ani trandafirii să fi dezvoltat spinii ca o formă de evoluție. Acești spini ar putea fi considerați o formă de cunoaștere dezvoltată de specia trandafirilor, la fel ca omul care învață multe lucruri ca să se poată descurca în viață.

Omul care nu are prea multă carte e ușor de manevrat la nivel mental și emoțional, pentru că el nu știe că poate deveni ținta altora care, la fel ca un trandafir fără spini, poate fi „cules” de alții mai șmecheri în vederea unor scopuri precise, și nu neapărat bune. Dacă omul nu deține cunoaștere chiar și într-o mică măsură, el poate fi victima altora cu interese obscure, și devine un instrument pentru asemenea personaje. Așa ceva de exemplu se întâmpla în anii 90 cu bătrânii noștri de pe la sate, care votau fără să știe pe cine votează, fiind ademeniți foarte ușor cu o pungă în care erau făină, mălai, ulei și zahăr.

Așa e și omul necunoscător, precum trandafirul fără țepi pe care-l culegi imediat rupându-l de pe tulpină. Pe când omul cunoscător, care știe niște lucruri, nu permite să fie manevrat și dacă cineva încearcă asta, se lovește de „spinii” care înseamnă informația și înțelesul ca nivel pe care-l are cel ce cunoaște. „Vrei să mă manevrezi? N-ai cum, o să te înțepi în „spinii” formați de felul meu de a fi!” Deci iată că avem de învățat foarte mult de la flori, care pot fi în realitate niște adevărați profesori pentru a dobândi pricepere și înțelepciune. Și dacă vă plac trandafirii, nu-i mai cumpărați din piață așa fără rădăcină. Luați-i din florării cu tot cu ghiveci, vor ține mult mai mult. Așa vă dovediți și voi că sunteți cunoscători și vă faceți casa și viața mai frumoasă cu trandafiri în ghiveci de toate culorile.

Articolul precedentAlzheimer NU este o boală
Articolul următorRevista COSMOS Nr. 177 – Mai 2022
Scriitor şi pasionat de neconvenţional, îşi păstrază anonimatul în continuare folosind o atitudine efervescentă pentru a pune în mişcare energia exploratoare a minţii umane, imprimând astfel în subtil nevoia de a găsi răspunsuri existenţiale.
5 1 votează
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile