Ecologic
Proiectul Venus este un proiect de viitor care işi propune combinarea inteligentă a tehnologiei şi a ecologiei orientat către bunăstarea omenilor şi mai puţin către strict profit financiar.

În Germania există deja ceea ce este numit „Oraşul solar” care funcţionează în stil ecologic încă din anii 70.

Prezentul acesta destul de tumultuos, aşa cum este redat de mass-media în general în lume, dar şi în fiecare ţară în mod specific, poate constitui creuzetul din care mai târziu se vor naşte şi dezvolta alte concepte care vor defini viitoarele trăsături ale unei noi societăţi umane.

Poluarea sub diferite forme a trebuit să atingă nivele peste cele de alarmă, pentru ca oamenii să înţeleagă ce fac ei în realitate în raport cu natura.

La ora actuală sunt în faze avansate de cercetare, deşi asemenea chestiuni sunt de abia la început, proiecte urbanistice care să înlocuiască tot ceea ce este vechi într-un oraş.

După cum ştim aproape peste tot în lume, mai ales în capitalele lumii, există ceea ce se numeşte partea veche a oraşului, care cuprinde clădiri şi monumente cu valoare istorică şi de patrimoniu naţional şi internaţional, şi care nu pot fi atât de uşor trecute cu vederea din perspectiva modernizării.

Tocmai din acest punct de vedere este dificil de realizat transformarea unui oraş, oricare ar fi el, deoarece în afară de clădirile vechi, unele din ele aflându-se în stadii de conservare sau restaurare, mai există zeci de kilometri de conducte, cabluri de electricitate şi alte elemente care contribuie la funcţionarea unui oraş. De obicei oamenii nu se gândesc şi la aceste aspecte subsidiare, ca să înţeleagă cum se manageriază un oraş.

Dar dincolo de aspectele exterioare ale unui oraş, este necesar să luăm în calcul natura. În ultimii ani conceptul ecologist a permis îmbinarea unui stil modern de dezvoltare urbană în combinaţie cu spaţiile verzi, parcurile şi orice zonă unde s-ar putea amenaja ceva folositor pentru locuitori din perspectiva conexiunii cu natura şi energiile ei.

Desigur parcurile şi zonele cu iarbă nu sunt de ajuns încă, dacă raportăm asemenea elemente la mulţimea de clădiri dintr-un oraş. De aici rezultă necesitatea de a permite naturii, vegetaţiei în speţă, să se poată dezvolta într-o combinaţie echilibrată cu zonele de asfalt şi clădirile. Iar conceptul ţine tot de noi, oamenii, ca să-l putem suprapune într-o mare măsură peste elementele de urbanistică astfel încât să confere şi confort şi să ajute şi la echilibrul oraşului şi al populaţiei din punct de vedere al sănătăţii.

Poate că aţi observat de-a lungul anilor că petrecându-ne viaţa printre clădiri şi străzi, vitalitatea noastră poate să se diminueze la un moment dat, iar acest fenomen se produce datorită faptului că ne îndepărtăm de natură.

Simbioza dintre noi şi natură trebuie adusă acum la un stadiu nou, în care vegetaţia să existe chiar lângă noi asigurându-ne în primul rând oxigenul atât de necesar.

Dar este la fel de posibil ca datorită cercetărilor moderne desfăşurate în lumea vegetală, specialiştii să vină şi cu alte soluţii de simbioză, cum ar fi următoarea – plante şi alge de cultură special crescute şi apoi dispuse estetic pe clădiri şi care se hrănesc cu… dioxidul de carbon!

Acesta va mai fi emanat în atmosferă de către autovehicule deoarece tranziţia către energia liberă se va face folosind în continuare carburanţii convenţionali, cu probabilitate în următorii 20-30 de ani. Dar cu asemenea vegetaţie asamblată în simbioză cu clădirile moderne, poluarea va dispare treptat poate chiar în 2-3 ani, şi aerul va fi mult mai curat decât până acum.

Şi este ştiut că aerul curat are o cantitate mult sporită de oxigen care menţine un nivel de inteligenţă crescut. În acest fel ne vom reveni ca specie către un nivel de evoluţie în care vom realiza cu adevărat necesitatea simbiozei cu natura. Deja în China s-au demarat două proiecte în acest sens şi în viitorul apropiat vom vedea tot mai multe astfel de iniţiative la nivel mondial.

Însă înaintea Chinei se află Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite unde există adevărate oaze de verdeaţă, iar în Germania este deja ceea ce este numit Oraşul solar care funcţionează în stil ecologic încă din anii 70. Statistica acestui oraş arată că există 6500 de apartamente alimentate de la surse neconvenţionale de energie, ceea ce este deja o performanţă.

Deci viitorul este al ecologiei care se va dezvolta sub diferite forme prin combinaţiile cu domeniile sociale, în vederea unui viitor verde şi sănătos pentru întreaga omenire.

5 1 votează
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile