Osho
Imagine din filmul documentar Wild Wild Country care va rula pe Netflix și care prezintă iniațiativa lui Osho de a crea o comunitate în Oregon.

Osho, „cel mai periculos om de la Iisus Hristos încoace”. Să fie oare chiar așa?

Cine n-a auzit de Osho…? O asemenea chestiune ar fi ca şi când ai întreba „Cine n-a auzit în lumea asta de Iisus?” Chiar dacă facem o asemenea paralelă, vom vedea că într-un fel sau altul, destinul lui Osho a fost destul de asemănător cu al lui Iisus.

Pe numele său originar Chandra Mohain Jain, Osho s-a născut la data de 11 decembrie 1931 în Kuchawada – India, deci în perioada interbelică în vremea când această ţară era colonie britanică. De abia în 1947 India şi-a câştigat independenţa. În 1960 şi-a schimbat numele în Acharya Rajneesh, apoi încă o dată în deceniul 70 şi-a schimbat numele în Bagwan Shree Rajneesh până în 1980 când şi l-a schimbat în Osho.

Ce provenienţă are numele Osho?

Sorgintea acestui nume este japoneză, şi probabil lui Osho i-a plăcut filosofia japoneză similară cu cea daoistă din China, de şi-a ales acest nume. „O” vine din japoneza veche şi are semnificaţia de iubire, compasiune, iar „Sho” înseamnă conştiinţa extinsă. Cu alte cuvinte tradus mai pe româneşte Osho ar însemna Conştiinţa Iubirii Divine.

Ce este foarte interesant la Osho?

Foarte mulţi dintre voi aţi văzut, că atâtea sute de milioane de oameni din întreaga lume, o întreagă colecţie de cărţi de spiritualitate cu numele lui Osho pe ele. Aţi fi tentaţi să credeţi că el le-a scris pe toate. În realitate Osho n-a scris absolut nicio carte. Ceea ce vedeţi că sunt cărţile cu numele lui pe ele sunt de fapt texte, înregistrări audio şi video transcrise apoi şi tipărite, având desigur acordul lui Osho ca numele lui să apară pe toate aceste cărţi. Însă el personal nu a scris niciodată nicio carte. Ca şi predecesorul său Yogananda, şi el a luat calea Americii la un moment dat, unde a ajuns în Statele Unite prin 1981. Filozofia sa spirituală a prins încă de la început la americani, mai ales că la templul din Poona din India, cu ani înainte, veneau la el multe persoane şi din Europa, şi din Statele Unite, şi din Canada pentru tot felul de probleme dificile şi sfaturi de rezolvare a chestiunilor ce ţineau de destin.

După ce s-a instalat în Statele Unite, propagându-şi învăţătura prin care-i învăţa pe oameni să-şi sublimeze problemele în spiritualitate, Osho a început să devină ţinta unor atacuri care-l incriminau pe nedrept. Pentru cei care ştiu despre Osho, la un moment dat se zvonea prin anii 2000 la noi, căci aşa ajungea la noi informaţia mai încet, că Osho se îmbogăţise pe spinarea adepţilor săi. Acel Rolls Royce despre care se spunea că-l ducea pe Osho peste tot unde avea el nevoie să ajungă, era considerat în presa vremii drept un bun obţinut prin înşelătorie de către Osho. În realitate acea maşină era a întregii comunităţi spirituale pe care Osho o înfiinţase în câteva state americane.

Iată ce spunea Osho la vremea respectivă despre această chestiune:

CONȚINUT RESTRICȚIONAT

 

Articol dedicat abonaților

Abonament expirat? Prelungește-l aici!

5 1 votează
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile