Qi-ul şi secretele corpului uman
© CC0 / Pixabay
Timp estimat de citire: 9 minute

Atâta timp cât respirăm, noi înglobăm în fiinţa noastră ceea ce vechii înţelepţi chinezi numeau Qi sau Chi. Strămoşii noştri dacii o numeau Forţa de Viaţă.

Este evident că în secolul în care de abia am intrat de 17 ani, şi în care ne pregătim să facem marele salt pentru cucerirea spaţiului cosmic şi explorarea altor sisteme stelare, aproape orice cuvânt existent în vocabularul civilizaţiei umane are definiţia sa.

În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, energia are următoarea definiţie: Capacitate a unui sistem de a efectua lucru mecanic în trecerea dintr-o stare în altă stare. Forță, putere, vigoare, tărie.

În celebrul Dicţionar Webester definiţia pentru energie este aceasta: Putere internă sau inseparabilă, capabilă de a acţiona, de a opera sau de a produce efecte.

Deci putem înţelege noţiunea de energie ca pe un principiu care conţine în el însuşi proprietatea de a se mişca, indiferent prin ce sistem trece – respectiv materie amorfă, apă, gaze, fiinţe vii etc.

Energia se află peste tot în univers şi ea se manifestă în multiple forme, dar dacă vom analiza din perspectiva modului în care ea există şi se manifestă, vom vedea şi înţelege că totuşi această energie conţine în ea însăşi şi ceea ce putem numi Inteligenţă Divină.

Una dintre întrebările fundamentale, vis-à-vis de fenomenul naşterii universului – Big Bang – este legată de următorul aspect: cum a luat naştere energia? Şi mai ales de unde a apărut ea?

Am putea considera că energia ar fi însăşi Creatorul în manifestare şi dacă admitem această idee, atunci pentru perioada aceasta de evoluţie încă nu dispunem de un răspuns pe măsura acestei enigme. Căci dacă stabilim că energia, ca fenomen manifestat peste tot în univers, a venit dintr-o sursă anume, atunci ar trebui să chestionăm şi modul în care sursa a apărut sau de unde-şi trage provenienţa. Şi asta deoarece mintea şi conştiinţa noastră nu pot opera decât cu noţiuni clare, a căror provenienţă poate fi stabilită şi deci analizată.

Conştiinţa ar putea accepta abstractul în sensul că energia sau Creatorul-Dumnezeu vine din ceva ce nu poate fi definit vreodată, dar mintea nu poate accepta şi înţelege ceva pe care nu-l poate cuantifica şi defini sub o formă sau alta.

Veţi vedea de ce am abordat prin prisma acestor chestiuni subiectul acestui articol, deoarece noi suntem fiinţe vii, raţionale şi însufleţite, având posibilitatea oferită de către Divinitate de a gestiona întreaga planetă cu tot ce există pe ea. Desigur asta ar trebuie să o facem la modul responsabil.

Fiecare dintre noi este un sistem viu şi complex, aflat în permanent legătură cu universal.

Astfel avem o aură, avem 7 chakre principale, o duzină de chakre secundare răspândite pe corp, o mulţime de alte mini chakre în interiorul corpului, dar şi chakre superioare la nivelul capului şi deasupra lui.

Întreaga noastră structură biologică şi subtilă este străbătută de fluxuri mari de energii ale viului – Energia Vie – şi aceasta intră în interiorul nostru prin mecanismul respiraţiei.

Foarte multă lume nici nu acordă atenţie respiraţiei, deoarece mentalul lor e preocupat mai mereu cu alte chestii.

Respiraţia este elementul de bază pentru ca energia să circule corect şi echilibrat în interiorul nostru. 

Prin intermediul respiraţiei, pe lângă oxigenul necesar intră în structura noastră biologică şi subtilă ceea ce se numeşte Prana sau altfel spus energia vitală existentă peste tot în univers. Dacă respiraţia este corectă, ritmică şi echilibrată, atunci corpul nostru va beneficia de sănătate şi de un tonus foarte bun în mod permanent. În caz contrar, aşa cum majoritatea oamenilor respiră, adică superficial şi dezechilibrat adică artimic, se instalează dezechilibrele energetice apoi cu timpul şi cele organice.

Am făcut o scurtă prezentare a ceea ce ar trebui să facă orice om dacă doreşte să ducă un stil de viaţă mai bun, sănătos şi prosper la modul real. Pentru că trebuie spus că în funcţie de ritmul său respirator omul îşi atrage succesul sau eşecul! Paradoxal, aşa e?

Atâta timp cât respirăm noi înglobăm în fiinţa noastră ceea ce vechii înţelepţi chinezi numeau Qi sau Chi. Strămoşii noştri dacii o numeau Forţa de Viaţă. Această energie, misterioasă pentru cercetătorii Occidentului, dar atât de cunoscută maeştrilor Asiei, se află la baza tuturor proceselor ce întreţin viaţa. Desigur că acest nume Qi este unul general, existând mai multe tipuri de Qi-uri care hrănesc fiinţa umană, de la nivelul spiritual până la cel biologic.

Fără ca noi să ne dăm seama, Qi-ul circulă permanent în structura noastră şi alimentează totul până la ultima celulă din corp.

Secretele Qi-ului au fost descoperite de către maeştrii spirituali din vechime, şi putem spune că şi strămoşii noştri geto-daci cunoşteau de exemplu acupunctura şi noţiunile referitoare la meridianele de energie la fel de bine precum anticii medici chinezi.

Există în acest sens similitudini foarte mari între vase ceramice găsite pe teritoriul ţării noastre, cum sunt cele de la Gumelniţa, Cucuteni, Vinca-Turdaş dar şi din alte zone ale României şi vase ceramice chinezeşti de pe vremea dinastiilor care au condus China. Motivele comune pictate pe vasele ceramice, atât la noi, cât şi la chinezi dar şi la hinduşi, sunt simbolul spiralei, al infinitului şi al vortexului solar şi al spaţiului-timpului, dar şi modelul Yin-Yang, iar asta ne indică nouă foarte clar că originea acestor informaţii legate de secretele fiinţei umane şi a Energiei Viului fuseseră cunoscute iniţial de strămoşii noştri, după care acest rezervor de cunoaştere iniţiatică a luat drumul Asiei odată cu expediţia civilizatoare a lui Rama.

Qi-ul şi secretele corpului uman
Sumer – China – România

De ce strămoşii noştri au deţinut primii cunoaşterea iniţiatică?

Pentru că spre deosebire de cultura chineză antică veche de aproape 6000 de ani, cea a strămoşilor noştri se duce şi mai departe înapoi în timp, vechimea culturii Vinca-Turdaş fiind stabilită la peste 7000 de ani.

Aşadar cunoaşterea iniţiatică a pornit din Carpaţi, şi contrar opiniilor multora cum că aceasta s-ar fi pierdut, ea a fost de fapt încifrată în ceramica produsă, în motivele florale şi abstracte de pe veşminte, precum şi pe porţile şi stâlpii caselor. Desigur nu au mai fost iniţiaţi la un moment dat care să ducă mai departe o asemenea cunoaştere esoterică, aşa cum s-a întâmplat în China, unde şi azi  putem vedea o mulţime de terapeuţi.

Să vedem însă câteva dintre tainele Qi-ului, aşa cum acesta acţionează permanent în fiinţa noastră.

SURSĂPixabay
Articolul precedentErorile de evoluţie – Yin Yang (III)
Articolul următorSaltul în conştiinţă
Contele Incappucciato este un fel de jucător multidimensional, specialitatea sa fiind metafizica de gospodină, adică spiritualitatea practică utilă omului în orice ocazie, chiar și când speli vasele!
5 1 votează
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
Franz Vili
Franz Vili
4 luni în urmă

Vreau sa ma initiez, sa aprofundez si ss inteleg.