Răceala
© Bigstockphoto

Refuzul în a înţelege o anumită situație, obişnuința de a da vina pe alți oameni, evenimente sau obiecte şi de a nega realitatea se metamorfozează, la nivel fizic, în răceală.


Neavând încă perspectiva unei societăți coagulate spiritual la nivel global, pătrunsă de o vibrație uniformă în trăire, cuget, gânduri şi credință, singura care ne conduce, adesea, pe calea evoluției spirituale individuale este cum simțim şi înțelegem divinitatea fiecare dintre noi, cu alte cuvinte experiența acumulată de-a lungul vieților.

Prin experiență, trăim momente pline de semnificații.

Refuzul în a înţelege o anumită situație, obişnuința de a da vina pe alți oameni, evenimente sau obiecte şi de a nega realitatea se metamorfozează, la nivel fizic, în răceală.

La scara istoriei, răceala este una din cele mai comune afecțiuni la nivel global şi se manifestă, de obicei, în perioada rece a anului.

Sezonul rece simbolizează momentul interiorizării, al reflexiei, al reaşezării în matcă, când ar trebui să ne găsim răgazul pentru a cugeta ce greşeli am făcut şi ce învățăminte putem trage.

Doctorul Dorin Dragoş mentionează în Cauzele Psihoemoționale ale bolilor că în momentul în care reflectăm asupra celor ce s-au petrecut cu noi şi încercăm să tragem nişte concluzii privind transformarea noastră launtrică, intervin, cel mai adesea, inerția, ataşamentul (predominanta apei), uneori şi înverşunarea, orgoliul (predominanta focului) ori teama şi neîncrederea (predominanta aerului), care ne împiedică să acceptăm că suntem vinovați sau că am greşit trecând peste Liberul Arbitru al altei persoane. Mai mult, nu sesizăm ce avem de făcut în continuare pentru a nu mai repeta aceleaşi erori.

Se disting, aşadar, în functie de atitudini şi fapte, forme de răceală: cu predominanta apei şi pământului, a focului şi, nu în ultimul rând, a aerului. Răceala cu predominanta apei şi a pământului apare când “apele sunt tulburi” în viața unui om. Individul respectiv a fost pus într-o situație mai neobişnuită, la care nu a reuşit să se acomodeze sau a parcurs o suită de evenimente la capătul carora nu a reuşit să tragă concluzii privind modelarea sa interioară.

Tributară procesului de transformare launtrică, este şi adaptarea sistemului de valori şi principii.[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”reg” ihc_mb_template=”1″ ]

Când modul de a gândi nu a fost suficient de flexibil pentru a se acomoda acestor schimbări, reacția este una de retragere, de izolare ca şi cum nu ar vrea să ştie nimic; în consecință, urechile şi nasul se înfundă, apare senzația de cap tulbure, greu, de somnolență. Se materializeazăşi mucusul, ca expresie a aderenței la vechile tipare, precum şi alte tipuri de secreții groase, vâscoase, opace, reflectând starea interioară în care persoana preferă să se complacă. Ȋn acest sens fluorina aduce o percepție lucidă, nepărtinitoare şi senină asupra lumii, individul fiind capabil să „audă” mesajele vieții.

Formele de răceală cu predominanța aerului şi a focului sunt reprezentate de inflamația acută a căilor respiratorii superioare de cauza infecțioasă (bacteriană), ceea ce marchează afectarea nu numai a mucoasei nazale, dar şi a sinusurilor paranazale şi a faringelui (rinisinuzita, rinofaringita, rinofaringosinuzita).

Rinita, de pildă, are predominanta aerului şi sugerează că individul nu îşi foloseşte capacitatea de adaptare, care îi permite să înțeleagă lumea, de aici şi blocarea simțului de a “mirosi situația”. Drept urmare, nasul este înfundat prin congestia mucoasei nazale sau perturbat din cauza secreției mucoase, nasul semnificând perceperea instinctivă și emoțională (zodia Scorpionului) a realității.

Indivizii care suferă de faringită pot corela această afecțiune cu dificultatea lor în “a se hotărî în ce direcție să o apuce”, oscilând între o atitudine individualistă sau una altruistă, întrucît faringele este o zona de decizie: direcția către tractul digestiv (nivelul ego-ului – predominanța focului) sau spre tractul respirator (planul afectiv, al dăruirii către ceilalți – predominanța aerului).

Sinuzita, în special frontală, cu senzația de cap tulbure marchează refuzul individului de a ieşi din propriile tipare mentale. Când apare o situație care nu se încadrează în tiparul său mental, adesea, zice: “M-ai luat prea repede” sau “Ia-mă încet, că mă doare capul!”.

Pietre utile în acest sens, implicit în răceli şi alte viroze ale tractului respirator, sunt fluorina (sau fluorit), agatul muşchi sau jaspul roşu.

Ȋnțelegând cauza evenimentelor și consecințele alegerilor noastre ne asumăm conştient gândurile, sentimentele şi faptele noastre.[/ihc-hide-content]

Articolul precedentDe ce Geometria este considerată şi sacră?
Articolul următorCobra – transmisiune din Elveţia (III)
Colaborator revista "COSMOS", cercetător și manager la "Arta în Carpați". Suntem ceea ce iubim, suntem ceea ce credem, suntem ceea ce învățăm, suntem ceea ce dăruim.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile