Şahul – strategie sau şiretenie?
Documentele din Biblioteca Britanică sugerează că șahul circular a fost jucat în Persia încă din secolul al X-lea d.Hr., iar alte referințe se găsesc în India, Persia și mai târziu, în Europa. (Wikipedia)
Timp estimat de citire: 2 minute

Regina este echivalentul sufletului și află în relaţie directă cu fiecare dintre piese – acestea reflectând părţile fiinţei noastre, respectiv corpul fizic, cel astral, mental şi cauzal.

Ne vom ocupa în acest episod de arhetipul Reginei, pentru a vedea care sunt conexiunile dintre aceste arhetipuri şi interiorul fiinţei umane.

Spuneam în articolele anterioare pe această temă că fiecare piesă de şah reprezintă un model arhetipal din interiorul fiinţei umane, care îndeplineşte în anumite perioade din viaţa noastră un anumit rol.

Pionii reprezintă capacitatea noastră de explorare, implicare şi sacrificiu, turele echivalează cu capacitatea de a păstra şi apăra ceea ce am acumulat, caii indică posibilitatea de a transmite informaţia mai ales de la nivelul sufletului prin intermediul egoului-personalitatea proprie, în timp ce nebunii arată capacitatea de adaptare la circumstanţele prin care trecem.

Ca să o luăm în ordinea importanţei pieselor, exact aşa cum se acorda valoare în vechime personajelor ce conduceau statele, să luăm la rând regina.

Regina simbolizează partea psihic-sufletească din noi, fiind un arhetip al energiei Yin care acţionează peste tot pe tabla de şah. Nici o altă piesă nu are o asemenea libertate de mişcare în jocul de şah precum regina.

Dacă veţi urmări cu atenţie o partidă de şah, o să observaţi că toate celelalte piese, atunci când ajung într-o configuraţie în care regina este implicată, acele piese depind de aspectele de conexiune cu regina pentru a nu fi capturate de adversar.

De exemplu, în orice direcţie regina asigură protecţia pionilor, cailor, turelor sau nebunilor, şi ea este cea mai periculoasă piesă pentru adversar. Dacă între regină şi piesa care trebuie capturată de adversar se interpune o altă piesă a adversarului, atunci regina nu poate asigura protecţia decât dacă jucătorul mută regina şi capturează piesa care se interpune. Dacă nu există nicio interpunere, adversarul nu poate captura piesa deoarece aceasta chiar şi la câteva pătrăţele distanţă, este protejată de regină, fie în linie dreaptă înainte sau lateral, fie în diagonală. Dar atenţie!

Piesa care trebuie protejată trebuie să fie pe o pătrăţică de aceeaşi culoare ca cea pe care se află regina, altfel aceasta nu poate asigura protecţie.

Ce ne spun nouă asemenea aspecte?

Dacă regina este echivalentul sufletului, rezultă că acesta se află în relaţie directă cu fiecare dintre piese – acestea reflectând părţile fiinţei noastre, respectiv corpul fizic, cel astral, mental şi cauzal.

Aceste arhetipuri simbolice încărcate de energii reprezintă manifestările sufletului – regina – în propria existenţă, sub forma emoţiilor, a sacrificiilor făcute, a egoului care se exprimă prin felul de a fi – caracterul, a temperamentului – modul în care reacţionăm mai ales atunci când ceva ne ameninţă, ca la jocul de şah când pe parcurs se petrec situaţii în care jucătorii ameninţă piesele celuilalt prin diferite mutări calculate.

De asemenea arhetipul reginei mai semnifică modul în care programul sufletului nostru se derulează de-a lungul destinului, care este ca o partidă lungă de şah, iar fiecare mutare a pieselor de joc pe tablă poate însemna fiecare alegere pe care o facem dinspre suflet, către unul din nivelele noastre – fizic, emoţional, mental sau conştiinţă.

Dar fiecare mutare, aşa cum e de la începutul jocului de şah, transpus în viaţa reală, dă naştere consecinţelor şi dacă stăm să analizăm câte mutări se fac într-o partidă de şah cu multitudinea de efecte, atunci am putea să ne dăm seama în ce fel să jucăm cât mai bine partida vieţii noastre, astfel încât la nivel de suflet – regina, să obţinem mai multe bucurii şi împliniri decât situaţii dificile, întortocheate şi care pot avea consecinţe neplăcute.

Vom continua serialul şi vom vorbi despre rolul şi semnificaţia Regelui.

Următorul episod<< Şahul – inteligenţă sau şiretenie? – IIIŞahul – inteligenţă sau şiretenie? – V >>
Articolul precedentRolul cristalului în artrită şi artroză
Articolul următorAnul care vine!
Scriitor şi pasionat de neconvenţional, îşi păstrază anonimatul în continuare folosind o atitudine efervescentă pentru a pune în mişcare energia exploratoare a minţii umane, imprimând astfel în subtil nevoia de a găsi răspunsuri existenţiale.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile