Şahul – strategie sau şiretenie?
Documentele din Biblioteca Britanică sugerează că șahul circular a fost jucat în Persia încă din secolul al X-lea d.Hr., iar alte referințe se găsesc în India, Persia și mai târziu, în Europa. (Wikipedia)
Timp estimat de citire: 3 minute

Regele, adică spiritul nostru aflat la interior în plan subtil, este „piesa” principală şi rolul său este de a menţine existenţa individului în plan lumesc.

Ne vom ocupa în articolul de faţă de arhetipul regelui în cadrul jocului de şah, căci spuneam în episodul anterior că regina reprezintă echivalentul componentei noastre psihice care este sufletul. Întocmai ca şi în viaţa lumească, unde regina, deşi este soţia regelui, nu are decât atribuţii restrânse în comparaţie cu atributele regelui, în jocul de şah este oarecum invers dacă ne referim la aria de mişcare şi la funcţiile regelui ca piesă de şah.

Fiind totuşi piesa de bază care stă mai mult pe loc, construindu-se în jurul său o adevărată strategie de joc, regele are un rol important. El poate face doar o rocadă cu turele, şi asta doar dacă între el şi ture sunt pătrăţele goale, altfel rocada nu poate fi făcută. Rocada este un schimb de locuri în jocul de şah, care are rolul de a pune regele la adăpost faţă de eventualele poziţii ale pieselor adversarului care-l pun în pericol – asta fiind transpusă prin noţiunea de „şah la rege”. Cum s-ar spune în viaţa reală, şahul la rege – un lider politic de exemplu – reprezintă ameninţarea diplomatică a poziţiei sale datorită unui conflict sau a unui litigiu politic cu un alt stat, aşa cum se întâmplă în prezent…

Următorul episod<< Şahul – inteligenţă sau şiretenie? – IV
Articolul precedentEi sunt aici!
Articolul următorAm un regret
Scriitor şi pasionat de neconvenţional, îşi păstrază anonimatul în continuare folosind o atitudine efervescentă pentru a pune în mişcare energia exploratoare a minţii umane, imprimând astfel în subtil nevoia de a găsi răspunsuri existenţiale.
5 1 votează
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile