Sănătate de la natură - Anasonul
© CC BY-SA 2.0 / Flickr

Anasonul este una dintre miraculoasele plante alături de multe altele pe care le putem folosi pentru menţinerea sănătăţii noastre la cote dintre cele mai bune.

Deşi cred că aţi mai auzit despre acest fruct pe la emisiunile culinare difuzate pe diferite posturi de televiziune, ori poate aţi citit sporadic prin vreun ziar despre el, anasonul este o plantă cu reale proprietăţi terapeutice şi nu numai. El poate fi considerat ca şi fruct dacă ne referim la seminţele sale, căci în privinţa oricărei plante seminţele sunt fructele.

Actualmente aproape în toate ţările din lume anasonul este folosit la prepararea diferitelor meniuri, în calitate de condiment asortat la multe feluri servite chiar în marile restaurante ale lumii. Fiind originar din zona Orientului Apropiat, anasonul era cunoscut chiar şi în vremea faraonilor Egiptului.

Planta face flori alb-gălbui iar fructele sale adică seminţele sunt de un cenuşiu-maro frumos cu dunguliţe mici şi subţiri şi aromate. Prea puţin este cunoscut că anasonul se înrudeşte cu ţelina, pătrunjelul şi mărarul, gustul seminţelor sale fiind uşor dulce.

La ora actuală când industria alimentară este atât de dezvoltată, anasonul ca şi alte plante şi condimente este foarte des folosit în combinaţii culinare pentru savoarea preparatelor. Deşi s-ar putea ca multă lume să ignore beneficiile aduse de anason, să enumerăm substanţele active şi elementele din compoziţia sa.

În primul rând conţine vitaminele din complexul B – B1 şi B2, vitaminele A şi C,  calciu, fosfor, zinc, fier, cupru, magan, potasiu, magneziu, toate acestea fiind foarte utile contra dereglărilor imunitare – răceli, bronşite, arsuri digestive, indigestie, balonare, alte afecţiuni respiratorii, insomnie, stimulează funcţia pancreatică pentru refacerea ei, favorizează foarte mult secreţia biliară nromală mai ales pentru cei cu bila leneşă, traheite, tuse uscată, stimulează lactaţia la femeile care au bebeluşi, este foarte eficient în tratarea paraziţilor intenstinali şi în combaterea păduchilor la nivelul scalpului.

Seminţele de anason conţin şi un ulei esenţial numit anetol, acesta având proprietăţi terapeutice excelente cu rol antiinflamator, antiseptic, catifelează pielea dacă e folosit în scop cosmetic şi de înfrumuseţare, de asemenea poate fi folosit în cazuri de inflamare sau iritare a pielii.

De exemplu pentru persoane care au tenul gras datorită unei secreţii excesive de sebum, uleiul de anason este foarte bun deoarece elimină din stratul superficial al pielii acest exces. Este important de ştiut că anasonu, consumat ca şi condiment sau sub formă de ceai, este contraindicat pentru persoanele care deja suferă de ulcer gastric, ulcer duodenal şi gastrite avansate, enterocolite acute sau cronice.

La rândul său ceaiul din seminţe de anason este foarte bun în combatarea şi tratarea unor simptome cum sunt astenia, reumatismul, ameţeli, greaţă, dureri gastrice uşoare, digestie leneşă, flatulenţă, având în acelaşi timp şi un efect laxativ. Dar anasonul mai este folosit şi la prepararea celebrului lichior de anason, precum şi la parfumuri, creme, produse lactate, budinci, bomboane şi lista practic poate continua cu multe produse în care acest minunat condiment este adăugat.

Pe lângă vitaminele şi componentele enumerate anterior, anasonul mai conţine mucilagii, cumarine şi tocoferol ambele excelente în combaterea oricăror degenerări celulare de tip cancerigen. Dar anasonul mai are şi alte secrete pe care lumea încă nu le cunoaşte suficient. De exemplu cuprul din compoziţia sa stimulează producerea de celule roşii, fierul din anason este foarte bun pentru combatarea tensiunii arteriale şi reglarea ritmului cardiac.

Desigur că la o gamă atât de largă de folosire nu avem cum să trecem pe lângă anason, atunci când mergem la cumpărături, şi să nu luăm măcar o mininimă cantitate pe care s-o folosim după cum considerăm, fie la meniurile pe care le preparăm în casă, fie la prăjituri sau în diferite combinaţii chiar şi la salate de crudităţi.

De altfel este una dintre miraculoasele plante alături de multe altele pe care le putem folosi pentru menţinerea sănătăţii noastre la cote dintre cele mai bune.

Articolul precedentDe unde vin copiii stelelor? (II)
Articolul următorGlanda pineală – generatorul divin (II)
Prin viziune şi profunzime aduce la suprafaţă din miezul ezoteric al misterelor aspectele care pot fi înţelese de către toţi cei pasionaţi de spiritualitate. Este redactor şi colaborator la revista COSMOS încă din 2006 şi preferă anonimatul pentru că nu-i plac autografele.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile