După aflarea acestor informații, cu siguranță vei culege mai multe frunze de gutui! Dacă ai nevoie, dă-mi de știre.

Anul trecut în toamnă, la inițiativa mamei și la cererea surorii mele, am cules frunze de gutui. Fiind crescută la oraș, neintrând în contact prea mult cu plantele comestibile, așa cum o fac cei de la țară, nici n-am știut cât de valoroase pot fi frunzele de gutui pentru organismul uman.

Ca și contraindicații, frunzele de gutui nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează și nici persoanelelor cu alergie/intoleranță la gutui. De asemenea este contraindicat împreună cu alte medicamente sau antibiotice deoarece pot reduce sau spori efectul lor. Consultă medicul dacă te afli într-o asemenea situație. Anumiți specialiști nu recomandă utilizarea ceaiurilor și a infuziilor dacă există dezechilibre în corp precum: constipație cronică, inflamația corzilor vocale, pleurezie.

În urma unui mic studiu am aflat că cea mai mare forță terapeutică o au frunzele culese în luna Iunie. Pot fi recoltate pe vreme senină și uscată până la sfârșitul toamnei, dar culege-le pe cele verzi, sănătoase, neafectate de dăunători. Evită-le pe cele afectate de boli sau cele îngălbenite. Dacă gutuiul a fost tratat cu pesticide, frunzele lui nu sunt bune pentru ceai. Totuși unii experți spun că frunzele se pot recolta la cel puțin 4 săptămâni de la ultimul tratament dacă a fost aplicat la suprafața arborelui și nu a intrat în țesutul frunzei sau la interval de peste 7 săptămâni de la tratamentul cu pesticide sistematice, dar atenție frunzele trebuie spălate foarte bine.

Avem în vedere să culegem cu grijă și responsabilitate, fără a afecta copacul și fără a-l cheli (eu zic că un maxim aproximativ de 25% din frunze dintr-un arbore e mai mult decât suficient). Înainte de a recolta, ar fi împlinitor pentru sufletul nostru să ne facem un ritual prin care cerem voie, aducem mulțumire și recunoștință pentru ce ne oferă gutuiul, Natura, mama Pământ, Soarele și elementalii.

Ce conțin frunzele de gutui:

  • La fel ca și gutuile, frunzele sunt bogate în vitamine și minerale precum: vitamina A, E și C, grupul de vitamine B1-B9, Ca, Cu, K, Fe, Mg, Mn, Na, P, Se, Zn.
  • Acizi organici precum: acidul quinic având cea mai mare concentrație (~72%), acid citric (~13%) și în cantități mai mici acizi fumaric, malic, oxalic și shikimic.
  • Polifenoli (rutin sau vit. P ce acționează sinergic cu vit. C și quercetin) = compuși vegetali cu rol antioxidant și antiinflamator.

Frunzele de gutui se pot folosi fie ca infuzie, ceai, macerate sau tinctură.

Beneficiile frunzelor de gutui și scopuri terapeutice

– Datorită vitaminelor mențin activitatea și sănătatea psihică la nivelul creierului fiind antidepresive, ajutând în cazurile de nervozitate, agitație, insomnii și pot ajuta la memorie, atenție și concentrare.

– Acționează la nivelul sistemului respirator, la tratarea gripelor și răcelilor, de asemenea în combaterea tusei convulsive, febră, laringite, faringite, amigdalite, stomatite, dar și astm.

­- Stimulează sistemul circulator: frunzele de gutui sunt vaso-dilatatoare reglând tensiunea arterială benefică celor ce suferă de hipertensiune arterială; ajută la insuficiența cardiacă.

– Reducerea și combaterea diabetului de tip 2 se face prin normalizarea nivelul de zahăr în sânge, încetinind ritmul de digestie și absorbție a zaharurilor echilibrând glicemia.

– Asigură integritatea, permeabilitatea și elasticitatea peretelui vascular, previne formarea varicelor și apariția altor tulburări circulatorii.

– Pot preveni cheagurile de sânge care pot provoca accidente vasculare cerebrale, tromboza venoasă etc.

– Datorită polifenolilor, pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer blocând dezvoltarea celulelor canceroase.

– Menține fermitatea țesuturilor prin formarea de colagen.

– Acționează la nivelul sistemului digestiv, împotriva infecțiilor gastro-intestinale și diaree, putând influența bacteriile intestinale, promovând o digestie sănătoasă. De asemenea asigură absorbția vit. C de la nivelul tubului digestiv.

– Hepatoprotector acționând asupra bolilor de ficat, elimină bila de la nivelul colecistului.

– Remediu pentru hemoroizi inflamați, diaree, vomă.

– Bun pentru tăieturi, răni, arsuri, eczeme.

– Ameliorează durerile, au efect benefic hormonal pentru femei, iar pentru bărbați tratează inflamația zonei urogenitale și menține tonusul general.

– Reglează greutatea corpului, elimină toxinele din organism, fiind foarte bun și în curele de slăbire având proprietăți diuretice si depurative, iar pentru mai bune rezultate consumă împreună cu fructele gutui. De asemenea, frunzele de gutui pot scădea colesterolul ”rău” (LDL) și pot crește colesterolul ”bun” (HDL).

– Cosmetic, întărește firul de păr și combate mătreața, dar se poate folosi și ca un ușor nuanțator de culoare brună al firului de păr.

Rețetă de ceai: la un litru de apă fiartă se adaugă 5-7 frunze de gutui și se lasă aproximativ 10 min.

Poți să bei ceaiul din frunze de gutui pentru prevenirea îmbolnăvirii așa cum faci și cu alte ceaiuri, nu neapărat când bate la ușă un dezechilibru pe corpul fizic.

După aflarea acestor informații, cu siguranță voi culege mai multe frunze de gutui. Dacă ai nevoie, dă-mi de știre.

Să vă fie cu folos și Sănătate maximă!

Articolul precedentAvertismentele din vise de la cei de dincolo
Articolul următorMagia sistemului neuronal
Un om idealist, sincer și de partea dreptății, încă de mic copil citește ingredientele de pe etichetele produselor. Valurile dese ale schimbării din viață i-au adus înțelegere și compasiune aducând omului lumină și zâmbete.
4 1 votează
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile