Pirul
© CC0 / Pixabay

Deoarece conţine toţi aminoacizii necesari organismului, este o proteină completă – pirul fiind considerat dintr-o asemenea perspectivă de către nutriţionişti un aliment aproape complet.

Cunoscut în popor și sub denumirea de păiuș, pirul se numără printre plantele cu cele mai mari beneficii contra afecţiunilor tractului urinar.

Răspândit pe arii geografice destul de mari, din Europa până în Asia Centrală, în nord-vestul Africii dar şi în zona Cercului Polar de Nord, pirul este o plantă care creşte aproape oriunde, nefiind pretenţioasă.

Asta arată proprietăţile ei de adaptare foarte largi, ceea ce din punct de vedere al calităţilor pe care le deţine se poate spune că întocmai ca alte plante care cresc în condiţii oarecum vitrege, şi pirul conţine o serie întreagă de principii active foarte eficiente.

S-ar putea spune în general despre plantele de leac faptul că ele conţin foarte multe principii vindecătoare cu cât se află şi cresc în zone unde clima e aspră. Pentru că ştiinţific s-a dovedit că plantele care cresc în asemenea condiţii climatice sunt nevoite prin adaptarea la un asemenea mediu să sintetizeze cât mai multe substanţe care în plantele de câmpie şi deal nu există. Cum ar fi de exemplu ciuperca Cordyceps sau ginsengul.

Este deci evident că pirul poate fi găsit şi la noi, în aproape toate zonele de relief, de la câmpie unde-l putem vedea prin tufişuri, pe lângă gardurile gospodăriilor la sate, în interiorul sau  la marginea multor culturi agricole, ori pe zone de deal aride sau la marginea pădurilor de deal.

Deci este destul de peren şi productiv ca specie de plantă, deşi din punct de vedere agricol poate fi o pacoste pentru cei care cultivă diferite produse în acest sens.

Să vedem însă ce calităţi şi proprietăţi are pirul, căci în afară de faptul că e foarte răspândit şi dă bătăi de cap în domeniul agricol, totuşi ca toate plantele are rostul său.

Prea puţină lume ştie că în realitate pirul poate fi folosit şi pentru curăţarea solului în culturi de acele minerale care pot rămâne de pe urma cultivării cu diferite îngrăşăminte, deşi n-ar fi indicat aşa ceva deoarece pirul s-ar încărca el însuşi şi cu produse azotoase sau altele similare ce pot fi toxice.

CONȚINUT DEDICAT ABONAȚILOR

♥ Contează ce spune lumea?


Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?