De câțiva ani cochetez cu uleiuri esențiale, dar mi-am facut timp să pun bazele abia în toamna anului trecut. Ce sunt uleiurile esențiale? Pe scurt uleiurile esențiale sunt extrase din diverse părți ale plantei: rădăcini, rășină și scoarță de copaci, flori, frunze, fructe și chiar din firul ierbii, prin utilizarea mai multor metode cum ar fi macerația, extracția de CO2 și a solventului, stoarcerea, extracția din flori, iar cea mai cunoscută fiind extragerea prin distilare cu abur. Uleiurile esențiale sunt probabil cel mai bine cunoscute ca materia medica – un sistem de vindecare, adevărate medicamente ce ne sunt oferite de Mama Pământ.
Ce putem face cu uleiurile esențiale?
Există o multitudine de posibilități. Pe lângă mirosul natural care ne influențează/ne stimulează pozitiv mintea, starea și emoția, uleiurile esențiale pot fi folosite pentru aromoterapie, practici spirituale, rezolvarea problemelor emoționale, diverse niveluri de stres, îmbunătățirea vieții, îngrijire de bază, te ajută să te protejezi împotriva infecțiilor bacteriene și virale. Uleiurile esențiale sunt potrivite pentru oricine de la copii până la persoanele în vârstă, în prepararea diverselor produse cosmetice, parfumuri, produse de curățenie, chiar și la gătit, îngrijirea plantelor și animalelor de casă.
Cum alegem uleiurile esențiale?
Ca orice alte produse de pe rafturile magazinelor și aici există o piață largă de uleiuri esențiale monopolizată de doar câteva mari corporații. La fel cum alegem hrana cea mai bună pentru organism, hainele din materiale naturale, în aceeași manieră procedăm și cu uleiurile esențiale. Deci ne orientăm în primul rând spre calitate. Căutăm să fie organice, naturale și cu puritate cât mai mare, lipsite de orice alte substanțe sintetice. Nu te lăsa păcălit de preț. Citește bine eticheta, vezi să fie trecută denumirea oficiala în limba latină, să scrie „ulei esențial” sau „amestec de uleiuri esențiale” și nu soluție sau alte minunății, să fie trecute certificări de autenticitate ale diverselor standarde. Totodată pe eticheta uleiurilor esențiale autentice scrie clar că se pot folosi pe piele, la gătit, intern, însă pe cele sintetice vor apărea tot felul de semne de atenționare gen „toxic”, capete de morți (acestea în general sunt ieftine spre foarte ieftine. Evită-le!).
Caută să faci cercetare pe compania care produce uleiurile esențiale. Inspiră încredere? Unde se produce procesul de distilare? În țara de origine unde crește planta sau în altă parte? Este planta crescută în fermă, în mediul ei propriu sau forțată să crească în alte medii? Trebuie luate toate acestea în calcul pentru a beneficia de toți compușii chimici aflați în uleiul esențial al plantei.
Ce cantități folosim și cum amestecăm?