La bună găsire, oameni ai neamului nostru!
În transmisiunea de acum vă vom prezenta unul dintre paradoxurile hermetismului, așa cum vi le-a lăsat unul dintre Frații noștri pe numele său Kharmes sau Hermes Trismagister cum îl cunoașteți voi.
Una dintre cele Șapte Legi ale Creației spune că asemănătorul și neasemănătorul au aceeași semnificație, iar polii opuși au o natură identică dar grade diferite. Dacă v-ați uita la acest enunț scurt, și dacă-l treceți prin prisma mentalității voastre dualiste, ați spune că cele două aspecte nu au cum să aibă aceeași semnificație. Polii nu pot fi la fel, chiar dacă sunt de grade diferite, iar ceea ce seamănă este diferit de ceea ce nu seamănă. Cam așa ați gândi voi la o primă apreciere.
Dar lucrurile nu sunt deloc așa cum le analizează mintea voastră încă duală. Ca să înțelegeți unde e greșeala pe care o face mintea voastră, vă vom da exemplul paharelor cu apă.
Într-unul vom pune apă rece, iar în celălalt apă caldă. Le lăsăm să se așeze până apa din ele s-a liniștit. Priviți-le, au aceeași limpezime, aceeași transparență, dar într-unul din ele apa are o temperatură mai mare. Cu toate acestea aparent nu există nici o diferență. Însă diferența nu constă neapărat în faptul că în al doilea pahar avem apă caldă, ci în mișcarea atomică din apa caldă. Vibrațiile apei calde sunt mai extinse, pe când în apa mai rece vibrațiile sunt mai restrânse. Deci apa este elementul care are aceeași semnificație, deși din punct de vedere al temperaturii sunt diferite. La fel și în privința polilor. Ambele pahare cu apă sunt doi poli, deși apa este același element în ambele pahare, deci identică, gradul lor este diferit: într-unul avem apă rece, într-unul apă caldă. Iată că într-un mod simplist am elucidat diferențele care la o simplă privire nu se văd.