Sintropia este ca atunci când toate celulele corpului lucrează pentru binele şi stabilitatea întregului organism.
Actuala civilizaţie umană reprezintă o structură deja foarte complexă, care din nefericire s-a dezvoltat prea mult pe orizontală. Altfel spus aşa cum voiau să se întindă vechile imperii, prin cucerire de teritorii, doar că în epoca modernă o asemenea expansiune pe orizontală implică graniţe deja bine stabilite, culturi, valori şi tradiţii care există unele lângă celelalte şi întregul tablou al speciei umane este asemănător cu un regat sau un imperiu amalgamat, dar bine structurat social, care însă pe măsură ce se tot dezvoltă, în baza legilor democraţiei, pare să devină o societate tot mai plină de aspecte dezordonate.
S-ar putea spune că pe măsură ce se adoptă peste tot în lume tot mai multe legi, ca efect al înmulţirii manifestărilor umane, viaţa în societate tinde să devină din ce în ce mai plină de nereguli, de dezechilibre de tot felul, de dezordine morală şi socială. Este ca şi cum ar exista un imperiu multinaţional care geme sub propria greutate, care se afundă sub greutatea propriilor fărădelegi şi dezechilibre generate tot de noi, oamenii, indiferent că sunt oamenii de rând sau cei din conducerea statelor.
Mai peste tot în lume se spune despre democraţie că este pentru epoca actuală cea mai bună formă de organizare în plan social.
Este parţial adevărat pentru că s-a dovedit, în multe ţări ale lumii, de la angajarea pentru un loc de muncă şi până la nivelele politicii, că democraţia este folosită excesiv, atunci când vine vorba de privilegii, pentru a obţine avantaje nemeritate în defavoarea altora.
În democraţie toţi au drepturi, dar au şi îndatoriri iar acestea sunt cam date la spate de indivizii umani, marea majoritate preferând să beneficieze mai mult de drepturi decât să-şi asume şi îndatoririle sau responsabilităţile.
Astfel în foarte multe ţări de câteva decenii încoace s-a produs o dereglare a balanţei psiho-informaţionale, la nivelul societăţii planetare, care interacţionează zilnic cu biocâmpul ecosistemului planetar şi cu energia planetei.
Democraţia presupune ca în societate să existe o anumită ordine şi armonie, dar acestea nu pot exista atâta vreme cât societatea planetară este divizată datorită conflictelor generate de vânarea resurselor şi de impunerea pe piaţă a unor condiţii ţărilor mai slab dezvoltate de către cele puternic dezvoltate.
Astfel vedem că aşa zisul joc democratic nu este deloc democratic şi că în spatele falsei democraţii trâmbiţată de statele care au economii dezvoltate se află de fapt structuri oligarhice bazate pe interesul celui mai influent.
Datorită unor asemenea aspecte nu neînţelese, ci deliberat aplicate de către guvernele statelor cu economii dezvoltate, civilizaţia umană în loc să fie pe un curs de evoluţie spre unificare, se află de fapt într-o fază stagnantă.
Actuala formă de societate care este democraţia trebuie treptat înlocuită cu una mult mai bună care este Sintropia.
Aceasta este forma de organizare care ţine seama în primul rând de unitatea tuturor părţilor societăţii umane şi deci de interesul tuturor, nu doar de interesul unora în defavoarea altora aşa cum se întâmplă în democraţie.
Dintr-o asemenea perspectivă ca să înţelegeţi diferenţa, democraţia este ca atunci când o parte a corpului face altceva, ajungându-se la dezechilibru şi boală la nivelul unor organe, cum este cancerul de exemplu.
Sintropia este ca atunci când toate celulele corpului lucrează pentru binele şi stabilitatea întregului organism.
Deci este important să înţelegem care este diferenţa dintre cele două forme de organizare socială, deoarece de acest punct de vedere depinde viitorul nostru. Căci ceea ce avem la ora actuală în interiorul nostru se reflectă în ceea ce se întâmplă în societate, peste tot în lume.
Vom vedea în numărul următor cum poate fi o societate bazată pe sintropie şi în care toate naţiunile trăiesc cu adevărat în pace şi cooperare.
- Sintropia şi viitorul omenirii – I
- Sintropia şi viitorul omenirii – II
- Sintropia şi viitorul omenirii – III