Câteodată avem perioade în care dormim mai mult. Acest lucru reprezintă nevoia de regenerare a organismului. Alteori nu prea avem somn datorită trezirii spirituale.
Fiecare dintre noi este diferit, fiecare este unic. Așa se întâmplă și cu somnul. Fiecare are nevoie de un anumit interval de ore de somn. Suntem genetic construiți să dormim cât avem nevoie. NU este bătut în cuie să avem 8 sau 9 ore de somn pe noapte. Fiecare are un ceas al corpului care indică preferințele de somn. Este vorba despre Cronotip.
Știm cu toții că o treime din viață o dormim. Somnul vindecă fundamental la nivel energetic, ne afectează corpurile fizic, mental și emoțional și totodată le vindecă pe toate trei.
Știința somnului
1) Lipsa de somn ne afectează:
- fizic prin testosteron scăzut la bărbați și hormonii ciclici la femei;
- cognitiv prin gândire lentă;
- emoțional favorizând depresiile, anxietatea, negativitatea etc.
2) Hoții de somn:
- interni: cafeina și alcoolul;
- externi: activități tot mai multe și mai mari de îndeplinit, parteneri, copii, animale de casă.
Întâi energie pentru mine și apoi pentru ceilalți. Am grijă de mine și de sănătatea mea prin meditații, sport, masaj, hrană sănătoasă. Pare un act egoist, dar dacă ne gândim mai bine nu este deloc așa. Cum îi putem servi pe ceilalți dacă suntem obosiți și nu avem un nivel de energie crescut, dacă nu suntem sănătoși?
3) Puterea moțăielii (trasul unui pui de somn):
- Se recomandă 20-25 min sau 90 min. De obicei ne ia somnul între orele 13:00-15:00. În această perioadă se elimină o cantitate mică de melatonină. Nu degeaba în unele țări se ia pauză pentru siestă.
- Dacă te simți mai obosit, înseamnă că ai moțăit prea mult.
- Dacă te simți obosit și nu ai un loc unde sa moțăi, acordă-ți 15 min pentru o gură de soare sau pentru plimbare. Lumina soarelui reduce somnolența prin reducerea melatoninei.
Ce să faci pentru un somn mai bun?
CONȚINUT RESTRICȚIONAT
Articol dedicat abonaților