Dumitru Grigore, inventator Biospecter
Timp estimat de citire: 13 minute

Dumitru Grigore este inginer fizician, licențiat în teologie și psihologie, cu un doctorat în mecatronică susținut la Academia Tehnică Militară, Facultatea de Mecatronică și Sisteme Integrate de Armament, în cadrul unei cercetări bazate pe neuroștiințe.

Pasionat de cibernetica aplicată în psihologie, de peste 20 de ani desfășoară o activitate susținută de cercetare, fiind inventatorul sistemului psihometric BIOSPECTER, (cu denumirea variantei cloud computing MindMi™), sistem distins cu Marele Premiu al Concursului ”Patriot Fest – București 2017”, organizat de către MApN, MAI, SRI, STS, SPP și New Strategy Center. Realizare de excepție ca alternativă în evaluarea psihologică, acest sistem poate determina un profil de personalitate obiectiv în doar cinci minute, fără a se baza pe opiniile subiective ale persoanei examinate.

Este autor al lucrărilor: „Inteligențele fractale” (2015), „Metodă de evaluare psihologică prin analiza structurii de text” (2015), „Teologia informațională” (2015), „Sistem psihometric integrat pentru evaluare complementară” (2014), „Ortodoxie și globalizare” (2002). A publicat de asemenea ca autor și co-autor, un număr important de articole în reviste de specialitate.

Este cercetător asociat al Institutului de Studii, Cercetare, Dezvoltare și Inovare al Universității „Titu Maiorescu” din București.

Din 1999 este membru titular al Comisiei de Cibernetică a Academiei Române.

Între anii 1995 și 2015 a fost preot paroh în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Retras la cerere din activitatea de paroh, în prezent este preot misionar în cadrul acestei Arhiepiscopii.


 • Domnule Grigore Dumitru, bine v-am găsit. Ca inventator în domeniul științelor de graniță, dar și ca preot în același timp, cum vedeți întrepătrunderea dintre viu și sistemele computerizate, asta apropo de primul prototip numit Biospecter?

Vă mulțumesc pentru invitația la acest dialog. Aparent lumea percepe o disjuncție abruptă între cercetarea științifică și preocupările spirituale. O abordare profundă a realității însă, ne poate aduce răspunsuri precise, astfel încât, ceea ce pentru o anumită categorie de public, neinformată, poate fi o mare inadvertență, pentru cei care caută sincer adevărul despre viață și despre rostul nostru în Univers, devine aproape firesc. Cu o singură condiție: să caute informația corectă.

În ceea ce mă privește, în căutarea conexiunilor ascunse ale lumii am utilizat un anumit tip de gândire, un instrument care nu te lasă în eroare. Este vorba despre gândirea sistemică. O asemenea abordare asupra realității lumii ne va conduce la înțelegerea ei ca întreg unitar. Și dacă vom încerca să înțelegem ce este viul, vom ajunge la el, conceptual, printr-o înlănțuire de consonanțe sistemice, el – viul fiind parte integrantă din sistemul asupra căruia ne îndreptăm curiozitatea. Erwin Schrödinger asociază starea de ”viu” unei ”entropii negative” care, în cazul unui țesut, spre exemplu, asigură acestuia vitalitatea. În anumite condiții specifice, viului i se pot integra dispozitive computerizate și aici mă refer doar la partea pozitivă a lucrurilor, exemplificând numai cu ceea ce înseamnă BCI (brain computer interface) în tehnicile medicale recuperatorii. Până la urmă, sistemele computerizate utilizate corect ne pot ajuta să înțelegem și mai profund ce anume este de fapt viul. Asta face și tehnologia mea de evaluare psihometrică, vizând ființa umană înțeleasă ca sistem viu complex.

 • Această tehnologie care este capabilă să scaneze semnalele corpului nostru, poate reprezenta un punct de pornire în diagnosticarea și reechilibrarea corpului și structurii noastre subtile?

Exact pentru asta este creată! Primul meu gând, atunci când mi-am propus să merg pe acest drum, a fost acela de a înțelege cât mai profund ce fel de ființe suntem noi oamenii? De ce suntem atât de fragili? Ce anume ne-ar putea ajuta să ne găsim echilibrul interior și exterior? Și prin toate acestea să ne putem relaționa corect la realitatea noastră de viață, cu Dumnezeu, Cel care ne-a creat și cu lumea. În modul în care ați formulat întrebarea ați și dat într-un fel răspunsul. Da! Numai cunoscându-ne corect în toate structurile noastre subtile, putem înțelege corect ce anume ne-a provocat dezechilibrele, unde se găsesc aceste intruziuni în ființa noastră, cum putem acționa asupra factorilor care pot re-echilibra ființa noastră – acest sistem viu extrem de complicat. Și pentru toate acestea avem nevoie de instrumente de investigare. Unele dintre ele sunt mijloacele aparative utilizate în psihologie, în categoria cărora se înclude și sistemul de evaluare psihologică Biospecter, ca și prototip independent al variantei integrate în cloud computing, MindMi TM, aflat în curs de echipare și cu celelalte tipuri de rapoarte pe care prototipul său le deține deja.

 • Poate oferi această tehnologie de scanare pentru omul obișnuit răspunsuri exacte, având în vedere că aici vorbim despre știință, care operează cu dovezi concrete?

Tehnologia mea răspunde la toate cerințele pe care psihometria le presupune, atunci când vorbim despre un instrument de evaluare psihologică. Psihometria este știința care cuantifică fenomenele psihice, capacitățile intelectuale în general și nu numai, prin utilizarea metodelor experimentale standardizate și etalonate. Dacă toate aceste criterii sunt îndeplinite, bineînțeles că rezultatele investigațiilor cu un asemenea instrument sunt deosebit de exacte, ba mai mult, ele pot fi corelate cu multe alte informații furnizate de mijloacele operative din zona clinică, oferind la final o imagine exactă a stării de fapt, în cazul unei probleme de natură psihică, psihofiziologică sau chiar mai profundă. De aici intră în scenă specialistul care, având toate informațiile necesare, poate lua decizii corecte în ceea ce privește diagnosticarea și tratarea suferinței respective. Totul este știință, dar și pricepere, dăruire profesională și nu în ultimul rând, credință în Dumnezeu, fără de care orice efort uman poate fi sortit eșecului.

Introduceți în discuție o sintagmă foarte specială: ”saltul de conștiință”, apoi, ca reacție minimală în urma unei asemenea diagnosticări, schimbarea pozitivă de atitudine. Aș începe cu cea de-a doua. Și nu m-aș duce departe, să vă împărtășesc experiențe pe care le-am avut evaluând peste 12.000 de persoane, ci vă dau exemplul meu personal. Știți ce mi-am dorit în clipa când am văzut primele mele rapoarte de personalitate pe care mi le-a oferit Biospecter? Că aș fi avut nevoie de toate acele informații cu 25 de ani în urmă. Și toată viața mea s-ar fi schimbat! În bine, ca să fiu clar! Acesta a fost primul gând! O informație fabuloasă care îmi clarifica atunci toate plusurile și minusurile ființei mele, îmi explica la liniuță unde am întreținut ani la rând blocaje care ar fi putut fi înlăturate simplu de tot, dar și potențiale extreme pe care încă nu le valorizasem. Da! A fost clar o schimbare pozitivă de atitudine în urma cunoașterii profunde a propriului potențial! Repet, vorbesc despre mine însumi, aici! Saltul de conștiință, însă, este ceva mai mult, cu mult mai mult. Sper să reluăm ideea și să clarificăm și asupra acestei sintagme, câteva aspecte.

 • Ce ați putut observa semnificativ în toate investigațiile dvs. folosind aceste metode științifice, din perspectiva celui care cercetează structura subtilă umană? (potențialul uman, tendințe evolutive etc.)

O experiență cu totul specială a fost confirmarea cu ajutorului sistemului psihometric Biospecter a potențialului de inteligență, dar și a dimensiunilor de gifted la copiii geniali pe care îi formează profesorul Florian Colceag în cadrul IRSCA GIFTED EDUCATION. Îi rămân recunoscător profesorului Colceag pentru această șansă oferită. Împreună cu domnia sa am testat și tineri de clasă MENSA și confirmările sistemelor mele (lucram în tandem și cu Sistemul Aura Video Station) au calibrat cumva chiar scalele utilizate pentru selecția lor în acea clasă extremă de inteligență.

Sistemul de aură, spre exemplu, mi-a oferit date deosebit de valoroase în cazul copiilor cu autism. Am ajutat în acest fel, la modul concret, mulți părinți, să înțeleagă exact cum să-și sprijine copilul să se adapteze cât mai optim realității sale de viață. Sunt multe, extrem de multe cazuri și tipologii de personalitate care mi-au deschis orizontul, provocându-mă să caut și mai mult, să înțeleg conexiunile intra-sistemice, să înțeleg de pildă care trebuie să fie raportul corect dintre inteligențele emoționale și cele cognitive, între impulsivitate și controlul impulsivității, care sunt canalele reale permisive stresului, cum pot fi ajutate persoanele care prezintă o imagine de sine redusă, respectiv o inteligență introspectivă recesivă.

 • Dincolo de opinia subiectivă a persoanei care apelează la asemenea tehnologii de investigație, în ce măsură pot fi folosite asemenea date (Biospecter, Aura Video Station) pentru propria evoluție spirituală?

Am făcut până acum referiri numai la aspectele psihofiziologice investigate cu aceste mijloace aparative. Dacă vorbim despre aspectele spirituale și cum anume aceste sisteme sunt responsive la dinamica corticală subtilă din care se pot extrage informații ce pot fi asociate unui mod de viață ancorat în spiritualitate, trebuie să vă spun că în primăvara anului 2008 am efectuat în cadrul unei Sesiuni Științifice a Academiei Oamenilor de Știință din România, un experiment public, în care am demonstrat live, cum se spune, că există o diferență măsurabilă pe un parametru fizic, între o persoană dedicată vieții spirituale și una ancorată bine în științele exacte, refuzând orice teză care ar aduce în discuție spiritualitatea (asta ca să nu numesc abrupt acea persoană – un ateu convins…). Nu aș intra în amănunte, însă atunci am făcut public, în premieră, ceea ce numim acum convențional indicele de transcendență, parametru pe care sistemul Biospecter îl poate măsura.

Pe criteriul acestui parametru fizic scalat, un mijloc operativ, și softul său aferent, ne pot furniza informații remarcabile privitoare la măsura în care o persoană își manifestă contemplativitatea, potențialul de a rămâne conectat la spiritualitate. Cu adevărat o asemenea informație ne poate ajuta în evoluția spirituală, ca să vă răspund acum în clar la întrebare. Numai că acest parametru trebuie cunoscut, conștientizat, urmărit, îmbunătățit de către fiecare în parte.

 • Pentru că prin investigația propriu zisă ele reflectă interiorul nostru, pot fi considerate aceste tehnologii revoluționare drept instrumente care ne ajută să ne îmbunătățim performanțele și destinul?

Înainte de toate, hai să clarificăm pentru cititori ce este destinul din perspectiva unui creștin ortodox. Noi considerăm destinul un rost în viață. Așteptarea pe care Dumnezeu, Cel ce ne-a creat, o are de la fiecare dintre noi. Să nu înțelegem greșit că unui om născut azi îi este pecetluit aprioric destinul! De ce? Pentru că în acel caz anulăm definitiv liberul său arbitru. Dacă acel om are predestinată viața, cum și în ce fel va lua el decizii? Altfel spus, tocmai libertatea de a lua deciziile pe care le consider cele necesare, îmi garantează împlinirea rostului meu în viață. Dacă aceste decizii sunt luate într-o relație permanentă cu axiologia divină pe care mi-o asum, (decizii calibrate axiologic) atunci rostul meu în viață se va împlini întocmai după așteptările pe care Dumnezeu le are de la ființa mea. Spunem despre un om că a avut un destin frumos, post factum. A face predicții în ceea ce-l privește pe un om anume, întreaga sa viață, este ceva riscant.

Din acest moment putem discuta în clar despre performanțe și despre deciziile care pot duce la îmbunătățirea performanțelor. Fără să reiau argumentația de la început este de la sine înțeles că atunci când îmi cunosc corect potențialul psiho-emoțional și mai ales problemele care îmi țin blocate anumite inițiative, pot să acționez în cunoștință de cauză acolo unde se impune să re-echilibrez un subsistem, să scap de o angoasă, să elimin atacurile de panică, să capăt mai multă încredere în mine și în ceilalți, să mă pot integra mult mai ușor într-o colectivitate, în fine, să fiu un om performant. Asta înseamnă cunoaștere de sine. Sistemul meu psihometric la asta ajută oricând, pe oricine.

 •  Biospecter este un instrument științific, de exemplu, și datele oferite de acest sistem nu pot fi contestate pentru că e ceva științific… Cum ar trebui știința (medicina) clasică/modernă să considere asemenea tehnologii de tipul Biospecter sau Aura Vi- deo Station, având în vedere că diagnosticările clasice medicale exclud din start tehnologiile neconvenționale, cel puțin la noi în România?

Ca și în politică și în anumite profesii există cutume, practici conservatoare, prejudecăți și rezistență la schimbare. Este plină istoria oricărei profesii de astfel de exemple. Ați nominalizat sistemul Biospecter drept unul neconvențional. Dimpotrivă, este bazat pe o paradigmă perfect decidabilă, caracterizată științific până în detaliu, deci nu prezintă niciun fel de risc în ceea ce privește utilizarea lui în scopul pentru care a fost creat. El vine însă cu o schimbare de paradigmă în psihologie. Din acest motiv, asupra sa vor fi deocamdată, reticențe ”profesionale”, ca să le numesc sugestiv. Un instrument care face în câteva minute activitatea de câteva ore a unui grup de oameni, poate da de gândit serios breslei…      

Sistemul Aura Video Station, aparent este neconvențional, însă, ca și Biospecter, utilizează fenomenologia răspunsului electrodermal. Neconvențional îl face probabil softul aferent, care exprimă rapoartele sale într-un limbaj încă neacceptat de psihologia oficială. El aduce însă informații de excepție unui specialist care este capabil să-și depășească prejudecățile de breaslă. Eu sunt optimist în privința schimbării de mentalitate. Știți care este surpriza în ceea ce privește această nouă tehnologie? Că mulți dintre profesioniștii mai în vârstă din psihologie, oamenii pe care ai putea să-i bănuiești de conservatorism profesional, manifestă o neașteptată deschidere pentru asemenea instrumente. Sper să transfere acest bun feeling și către generația tânără, aceasta care utilizează ultima generație de Smartphone… Pe aceștia îi așteptăm cu drag să utilizeze cu încredere și noua tehnologie psihometrică.

 • Ce anume ar trebui făcut pentru ca lumea, respectiv cei interesați, să capete încredere și în aceste tehnologii neconvenționale de investigație, la fel ca într-un tomograf sau EEG de exemplu…?

Acțiuni concrete și spectaculoase nu întrevăd. Singura cale sigură este promovarea ideii de rapiditate, precizie și siguranță în evaluare cu asemenea sisteme pentru ca, într-un timp relativ scurt, să apară acea ”masă critică” necesară fenomenului de avalanșă. Probabil oamenii nu știu sistemele. Ei ar trebui cumva informați. Eu asta fac în orice prilej în care ies în public. Încurajez colaboratorii, prietenii, cunoscuții să testeze abilitățile acestor echipamente. Cei care au făcut-o deja sunt deosebit de încântați. Acum trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Orice asemenea evaluare costă niște bani.

Investiția deținătorului unui asemenea sistem trebuie acoperită, este până la urmă o muncă în sine, o responsabilitate. Pentru toate aceste activități, care includ și cercetarea cu sistemele psihometrice operative, există bune practici legiferate și la noi ca și afară, în celelalte țări din lume. Activitatea de cercetare în sine are niște costuri, iar pe de cealaltă parte, a oferi gratis rezultatul a mii și mii de ore de muncă de concepție și de programare, de calibrare și standardizare, ar însemna compromiterea pe termen lung a acestei idei. Este în popor o vorbă care spune că cel ce primește gratis ceva, nu va prețui niciodată ceea ce primește. Lucrurile trebuie înțelese integrativ.

 • În Biospecter şi Aura Video Station există parametri care măsoară științific aspectele ce țin de personalitate, inteligență emoțională, potențialul IQ, temperamentul, aura, nivelul de stres, etc (peste 100 de parametri – nota redacţiei). Pot fi folosiți toți acești parametri măsurați pentru a evita o eventuală boală tratată medical ulterior?

Orice informație care privește integral ființa noastră este un beneficiu! Atunci când afli despre tine după ce ești evaluat cu un mijloc operativ sigur, precis și foarte rapid  că, spre exemplu, în zona emoțională ai un blocaj sever pe dimensiunea introspectivă, dublat de o emotivitate excesivă, specialistul care vede numai aceste două aspecte știe exact pe ce culoar trebuie să investigheze profund persoana în cauză și să evite împreună cu aceasta un sindrom precursor chiar al unei boli mentale. Repet, însă, aici este vorba despre intervenția specialistului care valorifică profesional informațiile primite de la mijloacele operative de evaluare.

Cei familiarizați cu utilizarea sistemelor de aură au la dispoziție o altă categorie de informații referitoare la desincronizări ale funcționării unor subsisteme psihofiziologice. Informațiile precise pe care un sistem de aură le poate furniza pot ajuta la înțelegerea dezechilibrelor care pot apărea în diagramele de bilanț de culoare, sau în frecvențele de palier. Este un limbaj specific desigur. Nu mă aștept ca oricine, oricând, utilizând un sistem de aură să poată pune imediat un diagnostic, sau să preîntâmpine instalarea unei boli. Ce este însă extraordinar la un asemenea echipament? Faptul că te învață aspectele ascunse ale personalității. Experiența utilizării sale îndelungate poate fi un beneficiu extrem pentru persoanele dedicate cu sinceritate muncii în psihodiagnoză și nu numai.

 • Să reluăm problema saltului de conștiință pe care, înțeleg, ați dorit să o amânăm puțin. Aceste sisteme despre care discutăm pot măsura inclusiv nivelul de conștiință. Cât de mult ne pot ajuta asemenea sisteme gen Biospecter și Aura Video Station în privința conexiunii noastre moral-creștine cu Dumnezeu?

Subiectul acesta este foarte delicat. Mai întâi ar trebui să clarificăm pentru cititorii dumneavoastră ce este conștiința. Oricine poate merge la dicționar, să afle că aceasta reprezintă forma cea mai evoluată, proprie omului, de reflectare psihică a realității obiective prin intermediul senzațiilor, percepțiilor și gândirii, sub formă de reprezentări, noțiuni, judecăți, raționamente, inclusiv procese afective și voliționale. Numai că toate aceste procese nu pot avea loc în afara sacrului și în absența axiologiei în care conștiința este ancorată, dacă vorbim despre conștiința morală. Conexiunea noastră moral-creștină cu Dumnezeu, așa după cum o numiți, presupune constituirea la nivel individual a acestui spațiu sau câmp de conștiință, așa după cum îl numește Henry Ey. Constituirea și conștientizarea lui este un deziderat în perspectiva unei permanente legături (religare) cu Dumnezeu. Vorbim din acest moment despre o viețuire religioasă onestă în raport cu Dumnezeu, nu altfel! Și onestitatea aceasta față de Dumnezeu este reflectată permanent prin sinele individual, prin grija manifestă de a păstra câmpul de conștiință în cadrele firești ale sacralității.

Vă relatam mai devreme despre experimentul public în care am arătat că este posibil să măsurăm aspecte aparent intangibile ale ființei noastre. Precizez pentru critica generală la care mă aștept, că nu am făcut măsurători asupra conștiinței, așa cum s-ar putea înțelege la o primă lectură! Am măsurat doar amprenta efectelor pe care un anumit stil de viață îl poate lăsa la nivel psihofiziologic în ființa umană. Și amprenta acestor efecte este surprinsă proiectiv ca activitate corticală prin fenomenologia răspunsului electrodermal. Un prim pas în a da tangibilitate ideii de măsurători în câmpul conștiinței a fost făcut însă de către David R. Hawkins. Biospecter poate oferi cu succes, din resursele sale, tocmai soluția lui Hawkins exprimată proiectiv și compatibilizată cu scala indicelui de transcendență.

Este vorba aici despre matematică pusă în slujba unui demers spiritual. Și de aici pot deja să vă răspund în clar la întrebare: aceste sisteme ne pot ajuta în relația cu Dumnezeu în măsura în care, atunci când dorim să cunoaștem aspecte subtile ale ființei noastre, conștientizăm cu responsabilitate ce înseamnă de fapt valorile noastre mici, dacă suntem în acest caz, ce anume s-a întâmplat în viața noastră. Blocajele induse prin răutate manifestată, prin neiertare, prin invidie și ură, spre exemplu, pot fi dezvăluite prin intermediul acestor mijloace operative. Îndreptarea lor, însă, necesită, cum spuneam, implicarea de sine, responsabilitate și grija aceea despre care aminteam mai sus, să menținem câmpul de conștiință curat!

 • În încheiere, ce mesaj aveți pentru cititorii revistei Cosmos, din perspectiva omului de știință, inventator și slujitor al lui Dumnezeu? 

Mesajul meu nu poate fi decât unul optimist. E nefiresc însă, un asemenea mesaj într-o lume în care ne paște monitorizarea totală, invazia 5G în spațiile private, epidemiile, toxicitatea alimentară, dezechilibre ale ecosistemelor, dispariția de specii de plante, animale și insecte cu efecte dezastruoase pe termen lung etc. Tocmai pentru că toate acestea ne pot înspăimânta, ne pot îmbolnăvi și distruge, împotriva a tot ceea ce reprezintă rău în lume trebuie să punem o încredere puternică în grija ce ne-o poartă necontenit Dumnezeu. Mulți vor spune imediat, bine, dar unde e Dumnezeu când atâtea lucruri terifiante se întâmplă în lume?!

Răspunsul la această întrebare poate fi și cel formulat excepțional de către Anne Graham atunci când a fost întrebată exact asta în legătura cu 11 septembrie 2001, însă o asemenea întrebare vădește lipsa totală de cunoaștere de sine și a legăturii personale cu El. Scopul pentru care venim în această lume este unul mult mai înalt și prețios decât o viață anostă, plină de îndoială și frică. Dumnezeu dorește să-I fim prieteni și parteneri în creație. Nimic nu bucură mai mult pe Dumnezeu decât un suflet curat, o conștiință liberă și creatoare! Îi îndemn deci pe cititorii dumneavoastră să-L considere pe Dumnezeu ca pe cel mai apropiat și cel mai bun Prieten. În această relație de prietenie să-și manifeste fiecare la cotele personale cele mai înalte, creativitatea! Să nu stagneze! Să nu lase mintea să lenevească! Să citească, să scrie, să se informeze, să facă zilnic câte ceva bun! Un lucru cât de mic, dar să fie bun, splendid. Acel lucru mic poate fi chiar și un zâmbet curat care este posibil să vindece o vrăjmășie veche… Un ultim îndemn care poate însemna pentru fiecare un autentic salt de conștiință: să nu faci niciodată rău cu voia ta, să nu trădezi niciodată!

Vă mulțumesc!

Articolul precedentTrantaloizii, un pericol cosmic – IV
Articolul următorRevista COSMOS Nr. 152 – Martie 2020
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
Marinela Mladintov
Marinela Mladintov
1 an în urmă

Extraordinar de interesant! FELICITARI! MULTUMIM!

Elena Costea
Elena Costea
1 an în urmă

Daca ar mai mai exista cativa cercetatori carora sa nu le este jena sa recunoasca felul cum lucreaza, mana in mana, cu Dumnezeu, lucrurile pe Pamant ar sta altfel. Interviul acesta este o bucurie pentru minte si suflet.

Elena Costea
Elena Costea
1 an în urmă

Corect- “sa nu le fie jena”