Dumitru Contantin Dulcan Revista Cosmos
Este nevoie de o altă gândire, o altă paradigmă pe care eu am numit-o Nouă Spiritualitate.
Timp estimat de citire: 9 minute

Revista COSMOS vă prezintă un inteviu cu Dumitru Contantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru, cu deschideri ample spre Știința Spirituală. Este membru al unor prestigioase societăți științifice naționale și internaționale, autor de brevete de invenții, deținător al multor premii științifice și literare obținute în țară și în străinătate.

D.C. Dulcan autor a numeroase monografii, tratate, lucrări şi cărţi cu valoare ştiinţifică dar şi eseistică. Cartea sa, Inteligenţa materiei, a fost distinsă cu premiul pentru filosofie „Vasile Conta“ al Academiei Române (1992).


  • Bine v-am găsit domnule profesor Dulcan! Din perspectiva profesiei dvs. și a experienței acumulate de-a lungul timpului, care este punctul dvs. de vedere asupra existenței umane? Care ar fi scopul existenței umane pe Pământ?

Universul cu legile sale fundamentale poartă în sine o rațiune științifică. Viața până la ființa umană poartă prin sine, indiferent de nivelul de dezvoltare, o rațiune. Prin excelență ființa umană dispune de o conștiință și o inteligență care i-a  permis, dintre toate viețuitoarele, să-și edifice o civilizație.

Știința actuală, oficială, prizonieră a unei gândiri materialiste, motivată de anumite interese, susține că la început nu a fost decât întâmplarea. Și eu aș fi de acord dacă adepții acesteia ar fi capabili să-mi explice cum a generat întâmplarea două ființe de sex opus dar complementare anatomic și în plus, una dotată, și cu toate funcțiile necesare perpetuării și reproducerii.

Nu trebuie să fii prea inteligent ca să realizezi că Eva, ca s-o aducem ca exemplu de circumstanță din sursa biblică, trebuia să fie congruentă cu Adam. În alți termeni, întâmplarea trebuia să fie conștientă de rolul jucat în scena procreației de ambii parteneri. Și dacă era inteligentă, conștientă, atunci nu mai putea fi întâmplare, ci intenție.  

Vrem, nu vrem, ajungem astfel la o sursă inteligentă, rațională. Și deoarece copiii acestei Surse au demonstrat că fac o mulțime de „nebunii”  –  se urăsc, se ucid etc., li s-a dat și legea iubirii și posibilitatea de a discerne între bine și rău.

Știm acum că iubirea este o forță, un câmp de energie unificatoare, dătătoare de pace, pavăză împotriva tuturor conflictelor interumane și sociale. De aceea iubirea este forța fundamentală a Universului.

„Pământul este o școală în care toți suntem elevi” – spunea David Wilcock, unul dintre comentatorii de seamă ai științei moderne și ai spiritualității.

Dacă am avea ca ghid permanent în viața noastră acest imperativ etic, am putea face din Pământ un Rai și nu infernul care ne poate aduce în orice clipă la dispariție.

Concluzia este aceea că suntem creația unei surse spirituale care ne-a trimis aici într-un corp fizic temporar pentru a învăța lecțiile condiției fizice, după care ne întoarcem de unde am venit cu experiența acumulată la școala terestră, acolo devenind probabil surse de noi creații în Univers.  

  • În 1989 a apărut prima ediție a cărții dvs. „Inteligența materiei”. O carte fascinantă la vremea aceea și îndrăzneață. Câtă inteligență credeți că a fost investită în noi, ca ființe create de Ceva, Cineva (Creatorul)?

Trebuie să vă spun că cea mai complexă structură din Univers este creierul uman. În noi sunt prevăzute toate legitățile unei creații inteligente. Noi înșine, ca și Creatorul, ne creăm propria realitate  –  devenind co-creatori. Din dubla ipostază a materiei  –  de particulă cu caracter fizic, perceptibilă prin organele noastre de simț și de undă non-fizică, non-gravitațională, non-localizată și imperceptibilă pentru noi, propria noastră minte convertește unda în particulă.  Altfel spus, propria noastră conștiință transformă lumea invizibilă într-una vizibilă și perceptibilă.

Grație acestei capacități, alegem din infinitatea valențelor virtuale ceea ce intenționăm în funcție de capacitatea noastră cognitivă, de instruirea pe care o avem și în funcție de interesele noastre. Pot afirma că în funcție de aceste interese este definită întreaga coloratură a lumii. 

  • În ce măsură fenomenele spirituale, paranormale, parapsihologice, pot fi explicate de către știință, astfel încât să fie crezute și înțelese, mai ales de către toată lumea?

În mod cert, știm foarte puțin din ceea ce se petrece în Univers. Cei mai sceptici vorbesc de 4%, iar cei mai generoși de 30%. Să ne referim la varianta de 30%. Ne întrebăm: Ce este oare în acel 70% necunoscut? Și totuși în orgoliul nostru, în baza a ceea ce știm, atât de puțin, luăm decizii de viață și moarte ca și cum am ști totul, ca și cum am fi noi stăpânii lumii!

  • Ce se întâmplă la nivel cerebral, neuronal, atunci când medităm sau ne rugăm?

Când ne rugăm deschidem un canal de energie și informație, de comunicare între noi și entitatea căreia ne adresăm. Cu cât numărul celor care se roagă în același timp este mai mare, și cu cât ardoarea cu care se roagă este mai intensă, cu atât forța rugăciunii este mai puternică și șansa de răspuns este mai mare.

În răspunsul la rugăciune contează obligatoriu puterea credinței. „Credința ta te-a vindecat” i-a spus Iisus celui pe care l-a vindecat.  

Credința declanșează programul de vindecare natural cu care suntem înzestrați. Depresia, descurajarea, verdictul fatal pronunțat brutal, rece și distant poate avea urmări fatale pentru persoanele sensibile, mai labile afectiv pentru că blochează, anihilează propria forță de vindecare existentă în organismul nostru. Eu am numit această atitudine de comunicare fără menajamente cinism, exprimat prin „cuvinte care ucid”. Bolile induse în această manieră sunt numite iatrogenii.

Efectele meditației despre care am scris detaliat în cartea „Creierul și mintea Universului” au o multitudine de efecte :

  • Crește abilitatea intelectuală
  • Crește aportul de energie a organismului prin favorizarea activității sistemului vagal.
  • Diminuă eliberarea de cortizol în exces, declanșată de stres.
  • Favorizează eliberarea de DHEA (numit și hormonul tinereții)
  • Combate depresia etc.

Meditația propriu zisă are o finalitate laică în general, dar bineînțeles că se poate medita și pe teme de ordin religios. Mai nou se vorbește despre o stare de coerență Inimă – Creier, după limbajul Institutului Inimii din California (SUA), exprimată la nivelul celor două organe enunțate în timpul meditației. Este o ordonare rezonantă a funcționării acestora.

Articolul precedentCe este coerența inimii? (V)
Articolul următorRevista COSMOS Nr. 160 – Decembrie 2020
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
AnnA
AnnA
9 luni în urmă

Superb si inedit, interviul!