Timp estimat de citire: 3 minute

De ce să nu apelăm la un tratament natural așa cum o făceau și strămoșii noștri cu mii de ani în urmă?

Ca la orice schimbare de temperatură, este nevoie să ne întărim sistemul imunitar pentru a nu fi afectați de răceli sezoniere. În această direcție, plantele ne sunt de ajutor. Dacă simțim nas puțin înfundat sau o iritație în gât este bine să luăm măsuri încă de la început. Și de ce să nu apelăm la un tratament natural așa cum o făceau și strămoșii noștri cu mii de ani în urmă?

Cu toții știm beneficiile cepei și usturoiului, lamâii și grefei, dar și oțetului de mere, pe care nu le voi menționa aici întrucât vreau să aduc la cunoștință și valoarea altor plante mai mult sau mai puțin folosite.

Cele mai eficiente plante pentru stimularea imunității

  1. Fructele de Soc folosite de sute de ani pentru a trata răceala și gripa. Atât fructele cât și florile pot fi preparate într-un sirop sau uscate folosite ca aditiv alimentar. Conțin vitamine A, B și C, de asemenea flavonoide, componente antiinflamatoare ce promovează funcționarea celulară sănătoasă. Anumite studii arată că înghițirea siropului reduce simptomele în 24 de ore și reduce cu 3 zile timpul total de recuperare.
  2. Echinaceea cea mai cunoscută pentru protejarea sistemului imunitar, este eficientă în momentul apariției răcelii, previne bacteriile și virușii, accelerează recuperarea după răceală.
  3. Cimbru un remediu foarte util pentru tuse, un agent detoxifiant și penetrant în deschiderea porilor, ajută la eliminarea mucusului.
  4. Menta un antimicrobian,o excelentă sursă naturală de vitamine B și C, de asemenea conține calciu și potasiu, utilizat ca remediu natural pentru febră, sistem digestiv, decongestionarea cailor nazale, dureri de cap.
  5. Ginseng pe lângă beneficiile cunoscute în medicina Chineză, crește nivelul de energie, remediu pentru bronșită și oboseală.
  6. Ardeiul Iute (orice varietate) conține capsaicină (componenta înțepătoare) utilă pentru tratarea infecțiilor, cu proprietăți antibacteriene, antifungice și antiparazitare.
  7. Gheara pisicii mai puțin cunoscută, cu proprietăți antivirale pentru cei cărora le apar herpes atunci când li se slăbește sistemul imunitar și posibil a fi un remediu natural pentru HIV. De asemenea ucide celulele tumorale.
  8. Chiretta verde foarte comună în India și Sri Lanka, reduce riscul de a dezvolta răceli și ajută la recuperare rapidă. Acționează înainte ca invadatorii să se stabilească.
  9. Ghimbir folosit în toate tradițiile vechi ca expectorant, antimicrobian, antiinflamator, infecții virale și respiratorii, dar și pentru stimularea circulației.

Plantele pot fi consumate ca atare, adăugate în mâncare, ceai, infuzie, uleiuri esențiale, siropuri, tincturi, suplimente etc.

Ce să mai iei în considerare?

Conținut dedicat abonaților. Nu ai cont? Click aici.

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?