Peste tot în lume unde există, chipurile, democrație, se spune că toți sunt egali în fața legii! Pe bune?
Civilizația umană este o vastă țesătură de relații, care funcționează din plin la toate nivelele, și care se întrepătrunde din toate punctele de vedere indiferent de nivelul social al indivizilor.
Suntem o specie care a ajuns să depindă de nenumărate aspecte, pe care tot noi le-am creat în cursul vieții noastre, de la o generație la alta. Tabu-urile, dogmele morale, clericale, sociale, profesionale, modul de educație care diferă de la o națiune la alta, modul în care se fac lucrurile în societate și care diferă de asemenea de la națiune la alta, și lista poate continua probabil cu mii de asemenea aspecte.
La ora actuală toate statele și națiunile lumii depind de bani, depind de relațiile comerciale dintre ele, de felul în care fluctuează bursa mondială de la New York și Tokyo, de acțiunile marilor corporații, de relațiile politice și strategice dintre marile puteri ale lumii și așa mai departe. O mulțime de factori de dependență.
Acești factori de dependență la nivel global nu ar putea să exercite asemenea influențe majore asupra întregii omeniri, dacă la nivel individual fiecare dintre noi, indiferent că e casiera de la magazin sau președintele nu știu cărui stat, am fi mai atenți la felul în care ne raportăm la semenii noștri și la situațiile cu care ne confruntăm aproape în fiecare zi. Astfel am putea vedea rădăcina tuturor neînțelegerilor dintre oameni, dintre țări și dintre sistemele sociale existente în lume.
Vedem că încă există comunism în Coreea de Nord și parțial încă în China, în timp ce aceste două țări au totuși relații politice și comerciale cu state capitaliste de unde primesc diferite mărfuri. Diferența la nivel mental dintre doctrinele susținute de ambele părți sunt efectele prin timp ale tiparelor înrădăcinate în mintea conducătorilor din aceste țări. La fel vechile state vest-europene care în urmă cu trei-patru secole aveau colonii în diferite părți ale lumii, actualmente au noi „colonii” în Europa de Est unde și-au instalat piață de desfacere pentru mărfurile pe care le produc.
Tiparele de dependență există peste tot în același timp și nu se poate fără ele. Ideea este că unele dintre acestea, cum ar fi cele legate de supremația militară, economică sau politică – cum este mentalitatea despre capitalism în raport cu alte sisteme de orânduire socială – provin din mentalități retrograde, din perioada Evului Mediu, când state precum Anglia, Franța, Spania sau Germania se considerau, prin cei aflați la conducere, superioare altor nații și orânduiri, deși la vremea aceea discriminările erau în floare din multe puncte de vedere chiar în interiorul acestor state medievale menționate. Dacă ar fi să căutăm prima rădăcină a impunerii tiparelor rigide, o găsim în strâmbătatea propovăduită de vechile dinastii regale, care pretindeau că au drept divin asupra tuturor maselor din orice țară. De acolo a pornit toată această defalcare pe atâtea criterii sociale care au ajuns până în epoca modernă, și despre care acum știm cum arată și ce efecte din ce în ce mai nefaste determină.
Peste tot în lume unde există, chipurile, democrație, se spune că toți sunt egali în fața legii! Pe bune? Dacă tu cititorule, te duci în stradă și îi tragi un pumn polițistului, să zicem, cu siguranță că vei fi amendat! Poate vei face și muncă în folosul comunității! Dar dacă un politician lovește un polițist, cel puțin la noi în România, dar și în alte state, acel politician nu va păți nimic! E doar un exemplu! Și atunci tiparul de egalitate în fața legii unde e??? Nu există!!! Și prin urmare, atunci când ni se întâmplă la nivel de națiune o serie întreagă de fărădelegi, noi ne așteptăm, conform tiparelor care ne-au îndoctrinat, ca vinovații din politică să fie trași la răspundere. Dar asta nu se întâmplă! Depindem deci de un sistem de valori fals, care ne-a dat viața peste cap pe de-a-ntregul și tocmai aici e nodul gordian! Și cum se spune, acesta trebuie nu desfăcut, ci tăiat! Doar așa vom schimba lucrurile!
- Tipare: dependențele (I)
- Tipare: Dependențele (II)
Sunteți minunați! Recunosc că nu înțeleg întotdeauna din prima mesajele articolelor dar citesc și recitesc și îmi plac foarte mult și mă mai luminez și eu… Sunt recunoscătoare pentru tot ce faceți. Mulțumesc.