Ţuica, un leac din bătrâni
Consumată moderat, numai 30 de mililitri pe zi, ţuica de prune protejează inima şi combate bolile de stomac şi de bilă.

Cercetătorii germani au descoperit că ţuica conţine şase tipuri de substanţe care hrănesc celulele roşii şi cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei.

Da, da, nu vă miraţi! Cei care sunt mai în vârstă şi au avut parte la viaţa lor de experienţe rurale sau chiar au trăit la sat în prima parte a vieţii lor, au auzit şi unii chiar cunosc despre valoarea terapeutică a ţuicii de prune.

Dacă cei tineri nu dau doi bani pe băuturile noastre tradiţionale provenite din mediul sătesc străvechi, consumând în schimb tot felul de cocktailuri alcoolice care le pun sănătatea sub semnul riscului, noi cei întregi la minte vom rămâne fideli tradiţiilor noastre strămoşeşti. Căci cei care făceau în secolele anterioare şi cei care fac şi acum ţuica de prune ştiau şi ştiu ei ce ştiu despre valorile nebănuite ale acestui fruct al toamnei.

Înainte de a trece la partea concretă a acestui articol pot să vă spun din experienţa mea următorul lucru. Aveam mai demult un vecin de origine din comuna Şard, din Ardeal. Fusese la viaţa lui croitor de meserie şi lucra pe vremea aceea la un atelier mare de croitorie, cei care cunosc Lipscaniul ştiu despre ce vorbesc eu aici. Lucrase şi pentru unii dintre tovarăşii de la Comitetul Central, deci omul avea valoare. Vecinul acesta nu mai există, căci între timp a trecut la cele veşnice, dar pe vremea când era pensionar, el avea mereu asigurat în debara o cantitate anume de ţuică de prune, făcută de neamurile sale la Şard. Vă daţi seama, ţuică de prună curată! Şi vecinul ăsta obişnuia, după cum mi-a mărturisit cu mulţi ani în urmă, dimineaţa pe stomacul gol cu o jumătate de oră înainte să ia micul dejun, să ia câte un păhărel de ţuică de prună! Şi vreau să vă spun că la cei 72 de ani cât avea el pe vremea aia mergea prâsnel de abia puteai ţine pasul cu el! Vă daţi seama?

Ei dar ia să vedem noi ce calităţi terapeutice are ţuica de prune! Vrem să menţionăm că dacă explicăm în acest articol despre aşa ceva, nu îndemnăm sub nicio formă la consumul uzual de băuturi alcoolice. Noi intenţionăm să demosntrăm partea bună atunci când e vorba de doze mici.

Pentru că ţuica se face din prune, ne interesează în primul rând proprietăţile nutritive ale acestor fructe. Ele conţin vitaminele A, B6, B12, C, D, E şi K, zeaxantină care este foarte bună pentru funcţia văzului, de asemenea au potasiu care asigură buna funcţionare a inimii – tensiune şi puls, fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu şi sodiu. Ca urmare în procesul de fabricare a ţuicii aceste componente nu se pierd şi din această perspectivă un studiu american foarte aprofundat realizat asupra proprietăţilor ţuicii au pus în evidenţă faptul că această licoare naturală, consumată chiar şi zilnic în cantitate moderată, protejează inima şi reglează problemele stomacului şi vezicii biliare.

Astfel biochimiştii americani studiind ţuica au confirmat că bătrânii de la sate nu greşeau atunci când în leacurile preparate pentru diferite boli, aşa în stil băbesc, adăugau şi puţină ţuică. Deci cosumată în cantitate de 30 de mililitri pe zi, adică un păhărel mic, pe stomacul gol, ţuica de prune combate cu succes bolile de inimă, de stomac şi cele care pot apare la nivelul vezicii biliare. Care este secretul?

Cercetătorii biochimişti au identificat în componenţa ţuicii de prune o enzimă care este prezentă şi în cactusul Karoll, numită viridis enoae, şi care se află într-o cantitate de opt mai mare în ţuica de prune decât în acea specie de cactus. Cercetătorul român Marius Radu din cadrul Academiei Române spune următoarele despre ţuica de prune:

Această substanță are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arterele care transportă sângele către inimă și este prezentă în peste o sută de medicamente naturiste cu rol în prevenirea aterosclerozei și, implicit, a infarctului miocardic. Consumul zilnic a 30 de mililitri de țuică de prună poate substitui însă cu succes acest tratament, la un preț mult mai mic.

Mai mult decât atât, cercetătorii germani au descoperit că ţuica mai conţine încă şase tipuri de substanţe care hrănesc celulele roşii şi cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei. Iată că ştiinţa vine să confirme un adevăr cunoscut de bunicii şi străbunicii noştri şi care a fost enunţat încă de acum 2000 de ani de către Hipocrat – “Alimentul să-ţi fie medicament şi medicamentul să-ţi fie aliment”. Iar ţuica de prune confirmă acest adevăr!

0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile