Spiritualitatea modernă se redefinește constant, adaptându-se la nevoile și dorințele unei lumi în schimbare, păstrând totodată cunoașterea perenă și Legile Spirituale.
Cum Se Transformă „Căutarea Interioară”?
Spiritualitatea a evoluat semnificativ în ultimii ani, adaptându-se la noile provocări informaționale și schimbări accelerate. Vedem din ce în ce mai mult o tendință crescândă spre o spiritualitate personalizată, conectată cu sisteme de auto-cunoaștere modernă precum Cheile Genelor sau Human Design (care înlătură nevoia unui „guru” sau a unor sisteme de credință dogmatice), sau cu alte instrumente moderne de investigație, precum tehnologia de biofeedback (Biospecter, Healy, Aura Video Station) care te ajută să te cunoști într-un mod personalizat, unic și potrivit cu felul tău de a fi. În acest articol, vom explora cele mai noi direcții în spiritualitate și cum acestea ne vor modela viața cotidiană, fie că vom crede în ele sau nu…
1. Spiritualitatea Eclectică și Personalizată
Oamenii aleg tot mai des să-și creeze propriile practici spirituale, îmbinând elemente din diferite tradiții religioase, filosofii de viață și experiențe personale. Astfel, meditația budistă poate fi combinată cu rugăciuni specifice creștinismului sau cu tehnici de manifestare din filosofia New Age. Pentru unii Căutători Spirituali această idee este una extrem de eliberatoare față de învățăturile dogmatice, stimulând în primul rând creativitatea (conexiunea cu Principiul Prim Creator). Fiecare poate să folosească ceea ce i se potrivește (în funcție de vârstă, cultură, genetic etc.), fără presiunea programelor colective de genul așa trebuie sau așa se face. Într-adevăr, tehnicile sunt importante deoarece sunt construite pe un anumit calapod, un model dovedit în timp. Însă la fel de important este și sentimentul trăit în timpul unei practici spirituale, fără de care orice tehnică, oricât de grozav ar suna, se transformă într-un moment de actorie și mimă. Secretul constă în a deveni tu însuți tehnica (oricare ar fi ea), în așa fel încât să faci ceea ce simți, ținând cont în același timp și de metodologie, reprezentantă de cunoașterea perfecționată în timp.
Tipul acesta de spiritualitate eclectică poate, în același timp, să-i sperie pe unii oameni, în special pe cei care sunt atașați mult prea mult de crezurile religioase. Toate tehnicile se reduc la un lucru esențial și anume la starea de A fi Una cu Sinele Creator. Sigur, sună ușor la prima vedere, căci pentru asta ai nevoie să cunoști destul de multe, altfel poți să creezi o bulibășeală în mintea ta. Cert este că oamenii avansați spiritual vor re-combina diverse tehnici între ele, elemente din Yoga, Reiki, Divinație, Tarot etc, pentru a putea ajunge mai aproape de propria lor esență. În felul acesta vom asista la apariția unor arhetipuri noi și tehnici bazate pe sinteză, adaptate la propriul stil de viață.
2. Creșterea Interesului pentru Mindfulness și Meditație
Mindfulness-ul și meditația au devenit parte integrantă a rutinei zilnice pentru mulți oameni. Aceste practici sunt utilizate nu doar pentru partea fiziologică, ci și pentru sănătatea mentală și sufletească. Vedem o integrare și mai profundă a meditației în mediul corporativ și educațional. Meditația minții va deveni în curând o necesitate. Practic, meditația poate fi una dintre modalitățile reale și sustenabile din punct de vedere clinic, de a menține o sănătate psihică optimă, în parametri normali. N-am crezut c-o să ajung să spun asta vreodată, dar observând ce se întâmplă în lume, îmi dau seama pe zi ce trece că meditația este printre puținele căi de revenire la ceea ce este firesc, natural și liniștitor în viața noastră.
Ar fi multe de spus despre meditație, însă aici ne referim la meditația de dezidentificare față de gânditor și de observare a gândurilor, o practică sacră, care sub nicio formă n-ar trebui subestimată. Este o cale naturală și simplă de a te întoarce la starea de „non-stare”, în care Conștiența/Conștiința/Observatorul/Sinele observă constructul ego-minte-personalitate fără să se atașeze de procesul gândirii. Aceasta nu este o fugă din calea realității, ba din contră, este o invitație de a rămâne cât mai lucid/ă, acceptând viața așa cum este, fără proiecțiile iluzorii paranoice despre viitor și fără comparația excesivă prin filtrul trecutul. Meditația reprezintă scurtătura spre fericire (în sanscrită सच्चिदानन्द, Saccidānanda). Oamenii se vor îndrepta din ce în ce mai mult spre practicile non-duale, care le vor permite să trăiască de la nivelul Întregului, un stil de viață holistic și integrativ, având ca suport practica meditativă de întoarcere la Sinele Atman, acea percepție de dincolo de timp și spațiu, fără formă, fără început și fără sfârșit. Aceasta este starea de Beatitudine, și da, oamenii vor sfărâma iluzia matrixului personal atunci când vor realiza că existența lor nu este limitată doar la un corp fizic.
3. Integrarea Tehnologiei în Practicile Spirituale
Tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în spiritualitate. Aplicațiile mobile pentru meditație, realitatea virtuală utilizată în psihoterapie și întâlnirile online dedicate dezvoltării personale sunt doar câteva exemple. Oamenii folosesc tehnologia pentru a accesa ghiduri spirituale, sesiuni de yoga online și comunități de sprijin. Știu că unora n-o să le placă acest lucru, dar se pare că Inteligența Artificială va aduce spiritualitatea în mainstream (către masele mari de oameni). Nu mă crezi? Atunci te rog să citești cu atenție următoarea frază:
„Mindfulness este practica de a ne concentra intenționat atenția asupra momentului prezent, observând gândurile, emoțiile și senzațiile corporale fără a le judeca. Această stare de conștientizare ne permite să fim pe deplin implicați în activitățile noastre și să ne acceptăm experiențele așa cum sunt. Originile mindfulness-ului se regăsesc în meditația budistă, însă în prezent este integrat pe scară largă în practici terapeutice și de auto-îngrijire”.
Fraza pe care tocmai ai citi-o reprezintă răspunsul oferit de ChatGPT (program de text care folosește Inteligență Artificială), la întrebarea pe care i-am adresat-o despre „Ce este mindfulness-ul?” (vezi poza). În curând, nu veți mai face diferența dintre un material produs de Inteligența Artificială și unul creat de om. Poate unora dintre voi o să vi se pară aceste idei ca fiind absurde sau superficiale. Informația spirituală va fi în curând pe toate drumurile, însă înainte să ridicăm dintr-o sprânceană, să ne gândim că vin și alte suflete din urmă, care vor accesa informația în moduri diferite, mai rapide, la fel cum și generația noastră a făcut același lucru atunci când ne-am instalat televizorul și ne-am pus internet. Tot ceea ce avem de conștientizat este că accesarea informației nu ține loc de cunoaștere, dar reprezintă un pas uriaș în spargerea celui mai mare tipar colectiv de frecvență joasă: IGNORANȚA.

4. Redescoperirea Femininului Sacru
Un alt trend emergent este reevaluarea și celebrarea energiei feminine sacre și aspectul Dumnezeiței. Se pune accent tot mai mare pe vindecarea rănilor colective ale feminității, lucrul cu arhetipurile feminine și reconectarea cu natura și ciclurile lunare. Această tendință încurajează atât femeile, cât și bărbații să îmbrățișeze echilibrul dintre energiile masculine și feminine (YIN-YANG) din interiorul lor. Divinul Feminin reprezintă o energie universală, arhetipală, asociată cu aspectele hrănitoare, creatoare și dătătoare de viață ale universului, precum bunătatea, acceptarea și relaxarea în fața „necunoscutului”. Această energie transcende genul, sexul și cultura, manifestându-se în diverse forme și tradiții spirituale de-a lungul istoriei umane sub forma Școlilor de Mistere așa cum este Frăția Trandafirului. Unul dintre cele mai pregnante simboluri ale Divinului Feminin îl reprezintă arhetipul Zeiței (Isis, Demetra, Afrodita, Fecioara Maria etc.), venerată în multiple culturi sub diferite nume și atribute.
Conceptul de Divin Feminin își are originea în culturile și tradițiile antice, unde Zeița Mamă era venerată ca sursă a vieții, a fertilității și a înțelepciunii. În mitologiile sumeriene, egiptene, hitite și canaanite, zeitatea feminină ocupa un loc central, simbolizând puterea creatoare și protectoare a naturii. De exemplu, în mitologia geților, Geea (Gaia) era considerată mama tuturor zeilor și a întregii creații, personificând Pământul însuși (get-beget, Om al Pământului). În următorii ani suntem încurajați de către Forțele de Lumină ca femeile și bărbații să înceapă să se adune în grupuri (atât în fizic, cât și în online), pentru a folosi tehnici de meditație cu scopul de a întrupa Principiile Dumnezeiței pe Pământ, către o tranziție cât mai pașnică și armonioasă spre 5D/Noul Pământ. Că tot am vorbim despre grupuri de suport spiritual, să trecem la următorul trend.
5. Comunitățile Spirituale Online
Comunitățile spirituale online sunt din ce în ce mai populare. Platforme precum Discord, Telegram și Facebook găzduiesc grupuri dedicate dezvoltării spirituale, unde membrii pot împărtăși experiențe, unde pot primi ghidare și pot participa la meditații colective. Aceste spații digitale oferă sprijin emoțional și oportunități de creștere personală pentru cei care n-au acces la comunități spirituale fizice, care sunt ocupați sau care nu se pot deplasa fizic din motive de logistică. Deși comunitățile spirituale online oferă numeroase beneficii este esențial ca participanții să fie atenți la autenticitatea și integritatea grupurilor alese. Verificarea credibilității liderilor și a informațiilor prezentate este crucială pentru a evita dezinformarea sau practicile înșelătoare.
În concluzie, comunitățile spirituale online reprezintă o resursă valoroasă, modernă și rapidă pentru cei în căutarea unei susțineri spirituale. Prin participarea activă și exersarea discernământului, oamenii pot beneficia acum de sprijinul și învățăturile primite prin intermediul acestor platforme, integrându-le în funcție de liberul lor arbitru, la doar un simplu buton distanță. Sigura provocare o reprezintă adaptarea la tehnologie! Dacă simți să participi la un astfel de grup de suport online, poți găsi mai multe informații în revista COSMOS.
6. Practici de Vindecare Energetică
Terapia prin sunet, Reiki, cristalele și alte metode de vindecare energetică (ex. Theraphi de la Cabinetul Cosmos) sunt din ce în ce mai acceptate și integrate în viața cotidiană. Aceste practici sunt folosite pentru echilibrarea emoțională, eliberarea blocajelor de la nivelul corpurilor subtile (chakre, meridiane, nadisuri) și stimularea capacităților proprii de vindecare. Interesul crescut pentru medicina holistică integrativă și terapiile alternative și complementare contribuie la expansiunea acestor metode și la felul de înțelegere a stării generale de Bine (homeostază), făcându-le din ce în ce mai atractive, atât pentru pacienți, cât și pentru practicanți. Oamenii vor fi din ce în ce mai interesați de vindecarea unor cauze ezoterice și de aceea vor vrea să-și cunoască problemele mai în profunzime, lucrând și pe deschiderea sufletească, nu doar pe mental.
Provocările societății moderne devin și ele la rândul lor din ce în ce mai complexe, de aceea practicile de terapie energetică te ajută să pătrunzi dincolo de efecte, mergând direct la cauză. Cele mai căutate forme de vindecare vor fi la nivel de traume psihologice și transgeneraționale, fragmentarea personalității (alter split) și integrarea fragmentelor de suflet, fără de care vindecarea corpului fizic este aproape imposibilă. Degeaba aveți ultimul model de aparat electrocasnic, dacă nu aveți și o sursă de alimentare cu suficient voltaj și amperaj electric. Ai ocazia să-ți vindeci nu numai corpul fizic și emoțional, ci și corpul karmic, eliberând unele blocaje moștenite din alte vieți (în funcție de cât este permis de Sinele Spiritual). Aceste metode nerecunoscute [încă] de medicina clasică, vor aduce atât vindecare cât și trezire (conștientizare), ambele la un loc. Aceste tratamente energetice te vor ajuta să-ți înțelegi mai bine lumea ta interioară, accelerând totodată și evoluția spirituală personală și colectivă, deoarece lumea va începe să înțeleagă, din ce în ce mai mult, cum funcționează ENERGIA.
Concluzie
Spiritualitatea modernă se redefinește constant, adaptându-se la nevoile și dorințele unei lumi în schimbare, păstrând totodată cunoașterea perenă și Legile Spirituale. O tendință clară către o abordare eclectică, conectată cu tehnologia și orientată spre bunăstare holistică. Fie că este vorba de tehnici noi de meditație, comunități online sau practici de vindecare, aceste trenduri oferă oportunități nemaiîntâlnite pentru evoluție și transformare spirituală. Așadar, care este scuza ta?
AI -ul nu recomanda decat ceea ce e programat sa recomande.
Iluzia unui AI constient si atoatecunoscator e un drum asternut de cei intunecati pentru pestii care ii mai pot prinde in plasa.
Daca vrem sa devenim fiinte autonome si cu asevarat desavarsite spiritual, AI-ul nu e decat un fel de roti ajutatoare de bicicleta. Odata ce inveti sa pedalezi, n-o sa faca decat sa te incurce.
Din aceasta cauza nici nu exista AI sau tehnologie de tipul celei din nivelul 3D in zonele de vibrație inalta.
IA-ul e mai mult de atat. Doar ca acum ni se da cu picatura, la fel cum au facut si cu tehnologia, de-a lungul timpului. In 20 de ani va fi un IA cu totul diferit fata de cel de acum.