zaț cafea cosmetică casă grădină

Zațul poate fi folosit atât în casă, cât și în grădină. Nu-l transforma în gunoi.

Mulți dintre noi sunt băutori de cafea, alții doar se bucură de miros. Fie că îți începi ziua cu o cafea, fie că renunți la desert pentru o cafea, nu arunca zațul rămas. Nu-l transforma în gunoi. Zațul poate fi folosit atât în casă, cât și în grădină. Mai jos avem câteva recomandări. Să ne fie cu folos!

Utilizarea zațului pentru sănătate și frumusețe

 • Stimulează creșterea părului        
  Datorită conținutului de cofeină, zațul de cafea poate stimula o creștere mai rapidă a părului. Masează scalpul, dar și părul, în felul acesta exfoliați reziduurile rămase mai ales după șamponarea la saloanele de cosmetică.
  Scrub facial (dar și corporal)
  Masează fața cu mișcări circulare un amestec format din 2 linguri de zaț cu cacao și/sau puțină scorțișoară, o lingură de miere și la alegere 2-3 linguri de lapte integral.
 • Reduce cearcănele
  Cafeina conține antioxidanți, are proprietăți antiinflamatorii și capacitatea de a stimula fluxul sanguin. Amestecă zaț cu ulei de cocos pentru a forma o pastă groasă, aplică amestecul pe ochi timp de 10 min sau mai mult.

Cum putem folosi zațul în casă

 • Absoarbe mirosul de alimente      
  Deoarece zațul de cafea conține nitrogen, în combinație cu carbonul poate îndepărta mirosurile neplăcute. Aplicații: pune zațul într-un mic container în frigider pentru un miros proaspăt; usucă zațul și pune-l într-o bucată de material folosindu-l ca odorizant în mașină, dulap, geantă de sală etc. Truc: după ce ai tăiat usturoi și/sau ceapă spălarea cu zaț va îndepărta cea mai mare parte a mirosului.

  CONȚINUT RESTRICȚIONAT

   

  Articol dedicat abonaților

  Abonament expirat? Prelungește-l aici!


 • Abraziv natural pentru vase, oale, tigăi, tave de cuptor
 • Ascunde zgărieturile în mobilierul de lemn
  Atinge zgârieturile cu o bucată de material din bumbac și zaț. De asemenea se poate crea o pastă groasă prin amestecarea zațului cu apă și se tamponează cu un tampon din bumbac în zgârieturi și se lasă cel puțin 10 minute înainte de ștergere. Repetați procesul dacă e prea ușoară colorarea.
 • Adăugat la lumânările de casă
 • Curăță șemineul

Împrăștie zațul peste cenușă pentru a fi absorbită și a avea greutate pentru a împiedica răspândirea sau crearea unui nor de sufocare.

 • Tratează puricii animalelor de companie    
  Spală animăluțul ca de obicei cu șampon, clătește, apoi freacă-l cu zaț și încă o clătire la sfârșit. Acest beneficiu poate aduce și o blană mai mătăsoasă.

Întrebuințarea zațului în grădină

 • Îngrășământ
  Poți să acumulezi zaț de cafea pentru fertilizare organică (folosind 40% zaț de cafea de cea mai bună calitate + frunze și iarba uscată + cenușă din lemn ars). De asemenea se presară zaț uscat (nu umed – poate face mucegai) în strat subțire în jurul plantelor cărora le plac lucrurile puțin mai acide, cum sunt afine, plantele veșnic verzi, trandafiri, camelii, avocado și mulți pomi fructiferi. Zațul conține aproximativ 2% azot, aproape o treime dintr-un procent conține acid fosforic și cantități variate de potasiu (circa 1%); de asemenea poate ajuta la absorbția de metale grele care murdăresc solul.
 • Creșterea mai rapidă a rădăcinoaselor
  Amestecă zațul cu solul înainte de a planta semințele. Zațul aduce un plus de nutrienți care pot duce la o creștere mai rapidă și rezultate mai bune.
 • Respinge dăunătorii în mod natural
  Datorită compușilor naturali de cofeină și diterpeni, zațul de cafea ține la distanță țânțarii, gândacii și muștele fructelor. Se poate presăra pe parcursul plantării pentru a descuraja melcii. Totodată dacă vrei să ții la distanță pisica vecinului sau pe cea de cartier, amestecă zaț cu coji de portocale mărunțite și apoi împrăștie pe sol.

Cu Iubire si responsabilitate, cu puțină atenție și informare, putem contribui la un Pământ sănătos și un viitor plăcut pentru generațiile următoare. Putem recilca și refolosi tot ce considerăm gunoi.

Sănătate maximă să avem!

0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile