Valoarea de Sine
© Flickr
Timp estimat de citire: 5 minute

Valoarea de Sine – cel mai de preţ reper spiritual, moral, social şi de viaţă pe care-l pot avea oamenii.

Societatea românească colcăie de pretenţii… De la elevii de clasa a 1-a şi până la politicieni, se manifestă un val de fiţe ce n-a văzut Parisul! Aproape toate categoriile sociale sunt prinse în acest vârtej al tehnologiei, dar şi în iureşul relaţionărilor haotice, care nu mai au la bază respectul, ci importanţa de sine.

Dacă n-ai norocul să te naşti într-o familie de fiţe, multimilionară în euro, rişti să eşuezi lamentabil în viaţă ca majoritatea celor ce-şi caută norocul în ţara asta. Pentru că vrem, nu vrem, ne place sau nu ne place, încă persistă în rândul populaţiei româneşti primitiva impresie că banii fac şi dreg, în defavoarea eforturilor spirituale ale celor care se străduiesc să ridice nivelul de conştiinţă al celor din jur. De altfel aceasta este impresia aproape generală, deoarece majoritatea văd la televizor ce se întâmplă.

Politicieni corupţi care bagă în secret şpăgi mari la judecători pentru a scăpa de închisoare, deşi o merită din plin şi pe cel puţin 20 ani, acesta este modelul servit populaţiei în fiecare săptămână. Practic s-a ajuns la mentalitatea că dacă ai bani, poţi să le râzi în nas şi lui Dumnezeu, şi dracului. Iar asta este cea mai periculoasă atitudine umană posibilă, pentru că ţine de manifestarea super sfidătoare pe liber arbitru din partea oamenilor.

Tinerii la rândul lor, dezorientaţi şi debusolaţi, mai ales cei ce ies de pe băncile liceelor şi facultăţilor, îşi manifestă la modul empiric şi instinctiv dispreţul faţă de generaţiile mai în vârstă.

Marea majoritate a tinerilor cred ei că le ştiu pe toate, dar oricât de deştepţi ar fi, le lipseşte practica pe care generaţiile vechi o au. Cu alte cuvinte, tinerilor le lipseşte experienţa de viaţă, şi culmea este că multe dintre forurile mass-media îi încurajează la atitudine rebelă nu doar faţă de cei în vârstă, ci şi faţă de instituţiile de la care tot ei au pretenţii să li se dea marea cu sarea.

Între scârba care-i cuprinde pe tineri la auzul/văzul politicii şi dispreţul faţă de cei vârstnici, tinerii trăiesc în derivă fără a-şi cunoaşte Valoarea de Sine!

Sistemul lor de valori, pentru majoritatea dintre ei, se raportează la manelişti deveniţi celebri, la paparude analfabete îmbrăcate după ultima modă care plătesc mii de euro ca să apară în diferite emisiuni, la alte personaje mondene care uzează şi acestea la rândul lor de bani, influenţe relaţionale, tupeu, ameninţări în direct la televizor şi aşa mai departe.

Am ajuns oare o societate care trăieşte propriul film horror?

Articolul precedentGraviola, spaima cancerului
Articolul următorCuantele şi inteligenţa umană – I
Prin viziune şi profunzime aduce la suprafaţă din miezul ezoteric al misterelor aspectele care pot fi înţelese de către toţi cei pasionaţi de spiritualitate. Este redactor şi colaborator la revista COSMOS încă din 2006 şi preferă anonimatul pentru că nu-i plac autografele.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile