© Bigstockphoto

Nu crezi în extratereștri? Uite-te pe stradă.

Cvilizaţia umană a atins un grad de dezvoltare care-i permite la ora actuală să obţină performanţe neaşteptate. Dacă în urmă cu doar 10 ani noţiunea de exoplanete era un subiect lipsit de consistenţă, astăzi datorită telescoapelor spaţiale acest domeniu deja se află în plină explorare.

Să ne amintim de anii 80 când celebrul astronom Carl Sagan iniţiase împreună cu alţi astronomi un proiect de căutare a vieţii inteligente şi raţionale în univers cunoscut de atunci încoace sub denumirea de SETI (Search for Extra Terestrial Inteligence – Căutarea Vieţii Extreaterestre).

Carl Sagan realizase chiar şi serialul Cosmos.

Era explorărilor spaţiale demarase, deşi încă din anii 70 fuseseră trimise primele sonde spaţiale pe care fuseseră amplasate imaginea unui bărbat şi a unei femei în ipostază stilizată nud şi mesaje în mai multe limbi ale Pământului, în semn de salut faţă de eventualele rase inteligente care ar găsi în viitor aceste sonde spaţiale trimise de civilizaţia noastră.

Carl Sagan fiind şi exobiologist a contribuit într-o mare măsură la modul în care de-a lungul deceniilor s-a dezvoltat această ramură a ştiinţei – exobiologia, iar astăzi avem un nou domeniu numit exopolitică – ştiinţa contactului cu civilizaţiile extraterestre.

Cu toate că alţi oameni de ştiinţă s-au ocupat de domenii adiacente cum ar fi Proiectul Blue Book, şi având şi celebrul caz Roswell cu muşamalizarea evenimentului respectiv şi multe alte cazuri pe care NASA le-a ţinut ascunse vreme de 60 de ani, ideea căutării altor semeni întru raţiune în galaxia noastră n-a încetat nicio clipă.

Deşi pe de-o parte cele menţionate anterior demonstrau că ceva se întâmplă pe Pământ, cauzat de prezenţe din afara planetei noastre, savanţii fie erau sceptici, fie la comanda guvernelor lor şi ca urmare nu erau atât de interesaţi, iar pe de altă parte ei cercetau asiduu cu ajutorul radiotelescoapelor tot felul de emisii provenite din spaţiul interstelar, doar-doar ar fi captat ceva concret pentru a face cunoscut opiniei publice.

Numai că cercetătorii căutau unde nu trebuia, cum se spune sau în altă ordine de idei, nu ştiau unde şi cum să caute. Şi asta deoarece gândeau cu mintea lor de atunci în sensul că atribuiau eventualelor rase extraterestre o gândire aproximativ ca a noastră. Este evident că alte civilizaţii s-ar putea să arate la fel ca noi, poate ceva mai avansaţi tehnologic, dar e posibil în acelaşi timp să aibă modele de gândire cu totul diferite faţă de al nostru.

Conținut dedicat abonaților. Nu ai cont? Click aici.

1 COMENTARIU

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?