Viitorul Omenirii 100 de ani
© CC0 / Pixabay

Dacă pe 1% din suprafaţa ocupată în prezent cu livezi şi păşuni ar fi dispuse colectoare fotovoltaice, ar putea fi acoperit întregul consum actual de energie – Gheorghe Săsărman.

Luna aceasta vom aborda la Dosarele Cosmos un subiect foarte important şi anume, aşa cum aţi văzut din titlu, evoluţia civilizaţiei umane în următorii 100 de ani.

Vom face o analiză pe cele câteva dintre cele mai importante domenii care determină o asemenea evoluţie – ştiinţa, apoi tehnologia, medicina şi invenţiile care ţin de energia liberă în primul rând.

O asemenea descriere este destul de importantă şi pentru noi românii, deoarece nu ne putem considera excluşi din nici un fel de scenariu care ar putea urma în ceea ce priveşte o astfel de evoluţie.

Evident că nu vom vorbi despre profeţii decât tangenţial, având în vedere că acestea sunt şi ele, totuşi, potenţiale care s-ar putea manifesta sau nu în viitorul apropiat, în funcţie de masa critică a oamenilor şi de liberul arbitru.

Ştiinţa transformă interfaţa societăţii.

La ora actuală noi ca civilizaţie dispunem de suficiente instrumente cu ajutorul cărora avem posibilitatea de a explora atât microcosmosul, cât şi macrocosmosul.

Telescoapele spaţiale şi microscoapele electronice ne ajută să pătrundem în spaţii pe care acum 10-15 ani nici nu credeam că le-am fi putut explora măcar la suprafaţă.

În prezent cuantele şi subcuantele de energie nu mai reprezintă nişte mistere aşa de mari, gândirea cercetătorilor pătrunzând cu ajutorul computerelor în invizibilul până mai ieri inabordabil.

Unul dintre cele mai performante domenii la ora actuală este cel al roboticii. Cercetările realizate până în prezent demonstrează tot mai mult că Inteligenţa Artificială, aşa cum a fost etichetată clasa tuturor roboţilor din orice domeniu, va lua locul oamenilor în marea majoritate a activităţilor. Deja acest lucru a început de câţiva ani, dar deocamdată această chestiune este la început.

Se lucrează în prezent la elaborarea unor algoritmi matematici pentru programele roboţilor, care odată implementaţi le oferă posibilitatea adaptării la orice circumstanţe exact cum avem noi această calitate ca specie inteligentă.

Este acest aspect al adaptării un pericol încă nedetectat de către intuiţia umană pentru viitor?

Se estimează că roboţii, chiar şi cei cu înfăţişare care să copieze omul, vor fi folosiţi în domeniile unde există riscuri majore în activitatea respectivă: minerit, medii cu grad ridicat de toxicitate şi radiaţii, în adâncurile oceanelor şi în spaţiul cosmic, de asemenea cu mare probabilitate în activităţile de combatere a violenţei şi aşa mai departe. Tehnologia înregistrează şi ea în domeniul ştiinţei şi roboticii progrese de la an la an.

De altfel celebrul scriitor SF Arthur C. Clarke în romanele sale a anticipat cu o acurateţe de aproape 100% modul în care roboţii vor evolua, fiind produşi de către oameni, şi vor lua locul nostru în cele mai dificile domenii de activitate. Dar există riscul şi Arthur C. Clarke a menţionat acest aspect în romanele sale, ca într-un viitor apropiat, gradul de inteligenţă al roboţilor să ajungă atât de performant încât să refuze la un moment dat să se mai supună oamenilor.

Un asemenea scenariu terifiant cu consecinţele sale este prezentat în seria filmelor SF, Terminatorul, unde un robot din viitorul de peste 2 secole este trimis înapoi în prezentul nostru pentru a anihila pe cel care în viitorul de atunci va organiza mişcarea de rezistenţă împotriva roboţilor creaţi de către oameni care s-au pus pe decimarea speciei umane.

Deja este o realitate faptul că roboţii pot să calculeze miliarde de operaţii pe secundă, deci o capacitate de lucru mult superioară omului.

Dar roboţilor, deocamdată, le lipseşte componenta viului, sufletul, care poartă în el liberul arbitru.

Conținut dedicat abonaților. Nu ai cont? Click aici.

21 COMENTARII

 1. Cred că bate-ți câmpii, nu voi revista, voi trebuie să publicați ce vi se “servește”, voi ceilalți care aveți azi controlul sistemului bancar și altele conectate cu banul, deci să vă spun eu cum va arăta viitorul??, simplu mintea umană este un vast , inegalabil computer biologic și spiritual, într-un final lumea își va lua lumea înapoi de unde voi astăzi ați confiscat-o!, Sunt milioane și milioane de principii care pot stimula o gândire rapidă a minții umane, de aceea poate roboții vor fi parte din viitorul omenirii, dar după ce lumea asta va fi luată din mâinile diabolice și dată cui se cuvine, se vor construi roboți de către mințile luminate ale viitorului,

  • Nu mă neliniștește ceva anume, era doar o opinie de-a mea și altor oameni la întrebarea respectivă ,”cum v-a fi viitorul?,”, și am comentat că este o porcărie întrebarea lor, la fel ca și gunoaiele de imtitatii de roboți pe care ei le construiesc , și pretind pe gratis că asta ar fi știință.

  • Iar genul de revista, că aceasta este doar un instrument de washbrain, deci problema este foarte perversă de aceea nici nu există la ora actuală “Știință”, reală pe piața , deci asta facem citim doar opiniile lor menite special pentru spălarea creierelor populației,

  • Adriane, dacă ai fi fost mai atent la postările noastre dintru început, ai fi ştiut că noi suntem total independenţi, nu ne susţine nimeni, nu avem stăpâni deci afirmaţia ta e relativă. Dacă te referi la revistele din Occident, poate că multe din ele au stăpâni cu interese aservite, dar revista Cosmos e românească şi e pentru români. Noi am comentat subiectul despre roboţi deoarece pas cu pas se împlineşte ce scriau Arthur C. Clarke şi Isaac Asimov prin anii 70-80 despre roboţi şi oameni. Îţi place sau nu, roboţii umanoizi vor avea un loc lângă noi în viitorul nostru să ne fie de ajutor, dar de-o manieră paşnică şi conform legilor şi directivelor pentru roboţi descrise de Asimov.
   1. Un robot nu are voie să cauzeze vreun rău unei ființe umane, sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe umane să i se facă un rău.
   2. Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atâta timp cât acestea nu intră în contradicție cu Legea 1.
   3. Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atâta timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.
   Aşa că Adriane adaptează-te vremurilor sau vremurile te vor lăsa în urmă. Asta dacă nu ajungem în război cu roboţii ca în Terminator şi asta nu din cauza roboţilor ci tot din cauza greşelilor unor oameni.

  • Revista Cosmos credeti ca e posibil ca intr-un viitor mai indepartat, datorita inteligentei artificiale mult mai avansate, robotii sa dezvolte o constiinta proprie si sa preiau oarecum controlul populatiei reinterpretand acele 3 reguli fundamentale? In filmul iRobot, omul de stiinta care creiase roboții, vorbea de niste anomalii sau secvente de cod care se nasc in softwareul acestora, semne care puteau fi interpretate ca emotii sau comportament.. Ce parere aveti?

  • Nu putem nega progresul stiintei in robotica .Au inventat roboti care imita omul ,intr-un mod inca imperfect dar vor excela in timp .Poate ca acesti robotii inzestrati cu o inteligenta artificiala sunt manevrati ,gestionati de un computer central unde poate sta un om ……malefic .

  • Cel puțin Doamnă sunteți elegantă și drăguță, nu jigniți cu nimic, dar totuși vă spun că înainte să evolueze roboții, și materialele care vor fi necesare ,și tehnologia, mai întâi trebuie să evolueze mintea umană, care aceasta este ținută în captivitate azi cu foarte multe lucruri de nimic, trebuie inventat totul din temelii,

  • Semi Libertà Salut. Probabil vor trebui să fie programați de la bun început să facă rău și aici este tot mâna omului la drept vorbind. În afară de asta, noi oamenii avem obiceiul să antropomorfizăm aproape orice necunoscută sau mister din realitatea noastră, și faptul că roboții se vor răscula împotriva oamenilor sună foarte…. omenesc.

   Oamenii sunt cei iraționali, cu emoții neînțelese și cu egouri cât casa. Cu roboții cred că ne-ar fi mai ușor, prin simplul fapt că ei sunt doar raționali, fără dorințe neîmplinite, deci funcționează doar pe o anumită dimensiune, pe când ființa umană este multidimensională datorită capacităților ei spirituale intrinseci.

   Și totuși, să presupunem că din infinitatea de probabilități cuantice, reușesc să-și rescrie codul printr-un fel de auto-feedback, cam ca la ADN, și capătă conștiență de sine în așa fel încât să ne urască (nu ar fi de mirare), specia umană o să fie deja pe stele deci nu știm cât de mult mai contează toată treaba asta.

   Tu ce părere ai?

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?