Viitorul Omenirii 100 de ani
© CC0 / Pixabay
Timp estimat de citire: 7 minute

Un adevărat paradis aşa cum îl visăm şi dorim cu toţii. Ce ar lipsi ca acest vis să devină realitate de acum într-o sută de ani?

Luna aceasta vom aborda la Dosarele Cosmos un subiect foarte important şi anume, aşa cum aţi văzut din titlu, evoluţia civilizaţiei umane în următorii 100 de ani.

Vom face o analiză pe cele câteva dintre cele mai importante domenii care determină o asemenea evoluţie – ştiinţa, apoi tehnologia, medicina şi invenţiile care ţin de energia liberă în primul rând.

O asemenea descriere este destul de importantă şi pentru noi românii, deoarece nu ne putem considera excluşi din nici un fel de scenariu care ar putea urma în ceea ce priveşte o astfel de evoluţie.

Evident că nu vom vorbi despre profeţii decât tangenţial, având în vedere că acestea sunt şi ele, totuşi, potenţiale care s-ar putea manifesta sau nu în viitorul apropiat, în funcţie de masa critică a oamenilor şi de liberul arbitru.

Ştiinţa transformă interfaţa societăţii.

La ora actuală noi ca civilizaţie dispunem de suficiente instrumente cu ajutorul cărora avem posibilitatea de a explora atât microcosmosul, cât şi macrocosmosul.

Telescoapele spaţiale şi microscoapele electronice ne ajută să pătrundem în spaţii pe care acum 10-15 ani nici nu credeam că le-am fi putut explora măcar la suprafaţă.

În prezent cuantele şi subcuantele de energie nu mai reprezintă nişte mistere aşa de mari, gândirea cercetătorilor pătrunzând cu ajutorul computerelor în invizibilul până mai ieri inabordabil.

Unul dintre cele mai performante domenii la ora actuală este cel al roboticii. Cercetările realizate până în prezent demonstrează tot mai mult că Inteligenţa Artificială, aşa cum a fost etichetată clasa tuturor roboţilor din orice domeniu, va lua locul oamenilor în marea majoritate a activităţilor. Deja acest lucru a început de câţiva ani, dar deocamdată această chestiune este la început.

Se lucrează în prezent la elaborarea unor algoritmi matematici pentru programele roboţilor, care odată implementaţi le oferă posibilitatea adaptării la orice circumstanţe exact cum avem noi această calitate ca specie inteligentă.

Este acest aspect al adaptării un pericol încă nedetectat de către intuiţia umană pentru viitor?

Se estimează că roboţii, chiar şi cei cu înfăţişare care să copieze omul, vor fi folosiţi în domeniile unde există riscuri majore în activitatea respectivă: minerit, medii cu grad ridicat de toxicitate şi radiaţii, în adâncurile oceanelor şi în spaţiul cosmic, de asemenea cu mare probabilitate în activităţile de combatere a violenţei şi aşa mai departe. Tehnologia înregistrează şi ea în domeniul ştiinţei şi roboticii progrese de la an la an.

De altfel celebrul scriitor SF Arthur C. Clarke în romanele sale a anticipat cu o acurateţe de aproape 100% modul în care roboţii vor evolua, fiind produşi de către oameni, şi vor lua locul nostru în cele mai dificile domenii de activitate. Dar există riscul şi Arthur C. Clarke a menţionat acest aspect în romanele sale, ca într-un viitor apropiat, gradul de inteligenţă al roboţilor să ajungă atât de performant încât să refuze la un moment dat să se mai supună oamenilor.

Un asemenea scenariu terifiant cu consecinţele sale este prezentat în seria filmelor SF, Terminatorul, unde un robot din viitorul de peste 2 secole este trimis înapoi în prezentul nostru pentru a anihila pe cel care în viitorul de atunci va organiza mişcarea de rezistenţă împotriva roboţilor creaţi de către oameni care s-au pus pe decimarea speciei umane.

Deja este o realitate faptul că roboţii pot să calculeze miliarde de operaţii pe secundă, deci o capacitate de lucru mult superioară omului.

Dar roboţilor, deocamdată, le lipseşte componenta viului, sufletul, care poartă în el liberul arbitru.

În anii precedenţi era dificil pentru oamenii de ştiinţă să obţină postura bipedă stabilă în mers pentru prototipurile de roboţi cu înfăţişare similară oamenilor, dar acest amănunt a fost în cele din urmă rezolvat de către japonezi. Iar asta ne duce cu gândul la riscul major explicat anterior, care ne poate pune pe noi oamenii în postura de a ne vedea surclasaţi de propriile noastre invenţii. Mai ales că procesoarele roboţilor pot îngloba în ele, fiind de dimensiuni apropiate de valori nanometrice, sute de milioane de informaţii memorate ca mecanisme.

În filmul serial care a ajuns acum deja la sezonul al treilea – Extint (Extincţie), regizat de celebrul Steven Spielberg, este prezentat un prototip al unui robot copil care în cele din urmă este adoptat ca şi un copil uman de către familia care l-a creat. Prototipul era dotat cu un program informaţional similar capacităţii de învăţare şi adaptare întocmai ca oamenii. La un moment dat pe parcursul serialului o asistentă îi modifică în secret algortimul de funcţionare astfel încât la un moment dat copilul robot nu mai ascultă de părinţii săi.

Aceasta este deja o idee despre ce se poate întâmpla din perspectiva morală şi socială, în interiorul civilizaţiei umane în viitorul apropiat, dat fiind faptul că vor mai exista de exemplu cupluri căsătorite care nu pot avea copii. Iar ideea de a adopta un copil robot poate determina schimbări radicale în legile pe care le ştim şi consecinţele din acest punct de vedere pot fi cu totul imprevizibile asupra evoluţiei civilizaţiei umane. Şi ca argument în sprijinul acestei chestiuni, atât de riscante pentru întreaga specie umană, este declaraţia din luna mai a acestui an a celebrului om de ştiinţă Stephen Hawking care a afirmat:

Roboţii înzestraţi cu inteligenţă artificială vor conduce oamenii în următorii 100 de ani!

Această afirmaţie a fost făcută de renumitul astrofizician cu ocazia participării la simpozionul Zeitgeist 2015 desfăşurat la Londra în luna mai 2015. El a adăugat:

Când se va întâmpla asta, trebuie să fim pregătiţi şi să ne asigurăm că roboţii vor avea scopuri comune cu ale noastre.

Împreună cu colegul său Elon Musk, cu care este şi asociat, a dat publicităţii o scrisoare deschisă prin care atrage atenţia asupra unui asemenea risc. În finalul acestei scrisori deschise Hawking a mai spus:

Viitorul nostru reprezintă o competiţie acerbă între creşterea puterii tehnologice şi înţelepciunea cu care noi, oamenii, o vom folosi. În ziua de azi, oamenii sunt îngrijoraţi mai degrabă de cine sunt cei care controlează inteligenţa artificială, dar mai târziu, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, vor exista întrebări reale dacă se va mai putea cumva controla inteligenţa robotică. 

Iată deci un semnal de alarmă tras încă dinainte de a deveni roboţii măcar pe jumătate independenţi din punct de vedere al capacităţii de decizie proprie.

Vrem, nu vrem, ne place sau nu, roboţii vor face parte din viitorul civilizaţiei noastre.

Important este ce direcţie vom da dezvoltării lor ulterioare, pentru că ei vor prelua aproape toate activităţile umane.

O lume în care roboţii lucrează pentru noi, iar noi putem aloca timp pentru grija faţă de natură, vieţii spirituale şi altor scopuri ce vizează în mod direct evoluţia noastră pe mai departe ca specie inteligentă şi raţională. Dar să vedem ce ne-ar putea aduce progresul ştiinţei de acum într-o sută de ani dacă o vom combina cu conştiinţa. Căci asta ar trebui să fie calea sănătoasă şi corectă.

Având în vedere că rezervele de gaze şi petrol se vor termina cam în 32 de ani – în cazul petrolului şi în vreo 72 de ani în privinţa gazelor naturale. Atunci vom avem nevoie de alternative pentru a susţine o societate planetară de aproximativ 10 miliarde de fiinţe umane. Peste 100 de ani, adică în anul 2111, doar patru state vor mai avea resurse de cărbune. Cât despre energia nucleară, tehnologia bazată pe fisiune nucleară prezintă riscuri (vezi Cernobâl) şi există veşnica problemă a reziduurilor radioactive. În aceste condiţii, energia din casa oricărui om poate fi produsă de apă (hidrocentrale), soare, vânt, biomasă.

“Dacă pe 1% din suprafaţa ocupată în prezent cu livezi şi păşuni ar fi dispuse colectoare fotovoltaice, ar putea fi acoperit întregul consum actual de energie”, afirmă de exemplu profesorul român Gheorghe Săsărman.

Acesta este unul dintre cele mai spectaculoase scenarii la care se lucrează încă din 1968. Centrale de energie plasate pe orbita Pământului şi alimentate de energia Soarelui, trimisă apoi către sol în mod wireless adică fără fir.

Din punct de vedere al mijloacelor de transport se pare că următoarea generaţie de maşini vor fi cele electrice. Desigur la acest scenariu al viitorului contribuie şi aportul sistemelor de energie liberă pe care Fundaţia Keshe a anunţat că începând cu acest an le va pune la dispoziţie tuturor celor interesaţi, desigur în mod gratuit pentru a elimina astfel treptat dependenţa de vechiul sistem. Tehnologia Keshe cu energie liberă se bazează pe decoperirile lui Tesla, şi foloseşte în primul rând energia de tip electromagnetic în anumite modulaţii de frecvenţe.

Către o societate sănătoasă, prosperă şi elevată fără îndoială că alături de ştiinţă – cu tehnologiile sale, societatea civilă are nevoie de elemente clare pe care să le aplice şi care să determine o schimbare majoră în toate naţiunile lumii. Şi aici vorbim despre grija şi respectul pentru orice cetăţean, nu doar pentru cei privilegiaţi, atunci când sunt solicitate de către oameni serviciile medicale, educaţionale, sociale şi de alte feluri. Potrivit estimărilor sociologice ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, omenirea ar putea atinge de acum într-o sută de ani un nivel de aproximativ 14 miliarde de fiinţe umane.

În condiţiile în care în majoritatea statelor lumii accesul la sănătate şi educaţie – cele două componente care pot asigura dezvoltarea constructivă într-o ţară – este destul de limitat datorită nealocării de resurse în acest sens, ne putem pune întrebarea: oare în ce fel vor evolua lucrurile la nivel planetar?

Căci partea dezvoltată a lumii, pe care o putem considera Yang şi ca formă de manifestare drept Potenţial, este simbiotică în relaţia cu restul lumii aflată aproape de stadiul general de sărăcie şi care poate fi caracterizată de partea Yin şi de aspectul de Vacuum adică lipsuri foarte mari.

Într-o asemenea relaţie simbiotică dar dezechilibrată Vacuumul mai devreme sau mai târziu va absorbi ceea ce are partea Potenţialului, iar un astfel de fenomen de masă deja a început. Vedem acest val imens de imigranţi proveniţi din ţările Orientului Apropiat şi Mijlociu, unde nivelul de trai este scăzut, imigranţi care râvnesc la bogăţiile Occidentului.

Ar trebui ca diferenţele şi tabuurile să fie desfiinţate, căci orice cetăţean al lumii poate fi educat să înveţe cum să lucreze într-un domeniu sau altul, respectat pentru ceea ce este el şi remunerat corespunzător. Asta până ne vor lua locul roboţii.

Clima va fi şi ea un factor hotărâtor în evoluţia omenirii în următorii 100 de ani. Dacă suprafeţele agricole s-ar reduce datorită extinderii fenomenului de deşertificare, determinat în ultimele două decenii tot de către oameni, atunci s-ar putea ca populaţia să ajungă în impas la capitolul alimentaţie. Dacă în schimb vom înţelege să fim responsabili pentru toate actele noastre, atunci vom utiliza tehnologia energiei libere pentru a reface zonele verzi şi suprafeţele agricole, pentru producţia sănătoasă fără E-uri şi chimicale a cerealelor, legumelor şi fructelor. Şi vom înţelege încă un aspect esenţial pentru fiecare dintre noi.

Consumul de legume şi fructe în care nu există asemenea substanţe nocive ajută la trezirea spirituală şi la înţelegerea simbiozei cu natura. Rezultă că acest consum de alimente şi produse în care există E-uri şi tot felul de chimicale dăunătoare scad nivelul de inteligenţă şi raţiune ducând în creierul uman la apariţia stării de respingere a naturii.

Deci dintr-o asemenea perspectivă asupra posibilităţilor noastre de evoluţie ne dăm seama că este mai mult decât necesar să revenim la natură, să facem pace cu ea, căci clima este una dintre faţetele manifestării sale. Presiunea atmosferică, razele solare, vântul, ploaia, umezeala caldă a verii dar şi cea rece a iernii, şi alte aspect pe care deocamdată nu le bănuim, se află în directă interacţiune cu fiinţa noastră. Şi dacă le ignorăm sau nu fiind prea preocupaţi de treburile noastre zilnice, se vor putea manifesta cele două scenarii ale evoluţiei civilizaţiei umane pentru următorii 100 de ani.

În privinţa modului în care poate evolua omenirea în ansamblul ei pot exista foarte multe scenarii, pe baza cuceririlor din ştiinţă, tehnologie, medicină, domeniul transporturilor, cel aerospaţial şi multe alte domenii. Dar adevărul e că întreaga evoluţie a civilizaţiei, de acum într-o sută de ani, ţine doar de factorul conştiinţei. Nivelul de conştiinţă al majorităţii oamenilor pe Pământ este deocamdată de 3,80D – 4,20D, acest interval determinând şi dualitatea ca reacţie a oamenilor faţă de foarte multe aspecte care se petrec în cotidianul planetar.

Este necesar ca, pentru o evoluţie pozitivă şi convergentă a tuturor oamenilor către valori împărtăşite de întreaga omenire, să se ajungă cel puţin la un nivel de conştiinţă de 4,80D nivel de la care începe să apară înţelesul ideii de a te pune în slujba semenilor ca principiu de bază în tot ceea ce faci. Dacă din ce în ce mai mulţi indivizi umani ar începe să gândească în acest fel, atunci linia cea mai probabilă de evoluţie ar fi una cam aşa cum am descris-o în linii mari în acest articol.

Adică o societate în care roboţii să lucreze în locul nostru asigurând nivelul de trai pentru toată lumea, în toate ţările lumii, iar oamenii să acorde mai mult timp contactului cu natura, să înveţe din aspectele ei, să aloce timp spiritualităţii şi vieţii spirituale în acest sens, într-o lume în care tehnologia să se îmbine armonios cu natura într-un bioeco-tehno-sistem al cărui aspect să fie cu adevărat o încântare pentru orice fiinţă umană.

Un adevărat paradis aşa cum îl visăm şi dorim cu toţii. Ce ar lipsi ca acest vis să devină realitate de acum într-o sută de ani?

Un singur element. Dezvăluirea întregului adevăr ţinut ascuns de elita întunecată a omenirii, care s-a temut întotdeauna că-şi va pierde influenţa asupra civilizaţiei umane în momentul în care Marea Deconspirare se va produce public şi va fi cunoscută de întreaga omenire.

Iar ziua aceea este mai aproape decât îşi închipuie oricine pe această planetă.

21 COMENTARII

 1. Cred că bate-ți câmpii, nu voi revista, voi trebuie să publicați ce vi se “servește”, voi ceilalți care aveți azi controlul sistemului bancar și altele conectate cu banul, deci să vă spun eu cum va arăta viitorul??, simplu mintea umană este un vast , inegalabil computer biologic și spiritual, într-un final lumea își va lua lumea înapoi de unde voi astăzi ați confiscat-o!, Sunt milioane și milioane de principii care pot stimula o gândire rapidă a minții umane, de aceea poate roboții vor fi parte din viitorul omenirii, dar după ce lumea asta va fi luată din mâinile diabolice și dată cui se cuvine, se vor construi roboți de către mințile luminate ale viitorului,

  • Nu mă neliniștește ceva anume, era doar o opinie de-a mea și altor oameni la întrebarea respectivă ,”cum v-a fi viitorul?,”, și am comentat că este o porcărie întrebarea lor, la fel ca și gunoaiele de imtitatii de roboți pe care ei le construiesc , și pretind pe gratis că asta ar fi știință.

  • Iar genul de revista, că aceasta este doar un instrument de washbrain, deci problema este foarte perversă de aceea nici nu există la ora actuală “Știință”, reală pe piața , deci asta facem citim doar opiniile lor menite special pentru spălarea creierelor populației,

  • Adriane, dacă ai fi fost mai atent la postările noastre dintru început, ai fi ştiut că noi suntem total independenţi, nu ne susţine nimeni, nu avem stăpâni deci afirmaţia ta e relativă. Dacă te referi la revistele din Occident, poate că multe din ele au stăpâni cu interese aservite, dar revista Cosmos e românească şi e pentru români. Noi am comentat subiectul despre roboţi deoarece pas cu pas se împlineşte ce scriau Arthur C. Clarke şi Isaac Asimov prin anii 70-80 despre roboţi şi oameni. Îţi place sau nu, roboţii umanoizi vor avea un loc lângă noi în viitorul nostru să ne fie de ajutor, dar de-o manieră paşnică şi conform legilor şi directivelor pentru roboţi descrise de Asimov.
   1. Un robot nu are voie să cauzeze vreun rău unei ființe umane, sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe umane să i se facă un rău.
   2. Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atâta timp cât acestea nu intră în contradicție cu Legea 1.
   3. Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atâta timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.
   Aşa că Adriane adaptează-te vremurilor sau vremurile te vor lăsa în urmă. Asta dacă nu ajungem în război cu roboţii ca în Terminator şi asta nu din cauza roboţilor ci tot din cauza greşelilor unor oameni.

  • Revista Cosmos credeti ca e posibil ca intr-un viitor mai indepartat, datorita inteligentei artificiale mult mai avansate, robotii sa dezvolte o constiinta proprie si sa preiau oarecum controlul populatiei reinterpretand acele 3 reguli fundamentale? In filmul iRobot, omul de stiinta care creiase roboții, vorbea de niste anomalii sau secvente de cod care se nasc in softwareul acestora, semne care puteau fi interpretate ca emotii sau comportament.. Ce parere aveti?

  • Nu putem nega progresul stiintei in robotica .Au inventat roboti care imita omul ,intr-un mod inca imperfect dar vor excela in timp .Poate ca acesti robotii inzestrati cu o inteligenta artificiala sunt manevrati ,gestionati de un computer central unde poate sta un om ……malefic .

  • Cel puțin Doamnă sunteți elegantă și drăguță, nu jigniți cu nimic, dar totuși vă spun că înainte să evolueze roboții, și materialele care vor fi necesare ,și tehnologia, mai întâi trebuie să evolueze mintea umană, care aceasta este ținută în captivitate azi cu foarte multe lucruri de nimic, trebuie inventat totul din temelii,

  • Semi Libertà Salut. Probabil vor trebui să fie programați de la bun început să facă rău și aici este tot mâna omului la drept vorbind. În afară de asta, noi oamenii avem obiceiul să antropomorfizăm aproape orice necunoscută sau mister din realitatea noastră, și faptul că roboții se vor răscula împotriva oamenilor sună foarte…. omenesc.

   Oamenii sunt cei iraționali, cu emoții neînțelese și cu egouri cât casa. Cu roboții cred că ne-ar fi mai ușor, prin simplul fapt că ei sunt doar raționali, fără dorințe neîmplinite, deci funcționează doar pe o anumită dimensiune, pe când ființa umană este multidimensională datorită capacităților ei spirituale intrinseci.

   Și totuși, să presupunem că din infinitatea de probabilități cuantice, reușesc să-și rescrie codul printr-un fel de auto-feedback, cam ca la ADN, și capătă conștiență de sine în așa fel încât să ne urască (nu ar fi de mirare), specia umană o să fie deja pe stele deci nu știm cât de mult mai contează toată treaba asta.

   Tu ce părere ai?

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?