Credit: PAL Robotics

Construit de către compania PAL Robotics din Barcelona, Spania, și programat de Departamentul Povliției din Dubai, acest robot polițist este prevăzut ca model în serie până în 2030.

Ați văzut careva dintre voi filmul „Ghost in the shell”? Adică „Fantoma din mașină” cum s-ar spune. Este un film care ne dă foarte mult de gândit, deoarece prezintă un subiect foarte interesant, dar și foarte periculos în același timp. Într-un astfel de film ne este prezentat un posibil viitor pentru oamenii care mor înainte de vreme. Creierul este luat și introdus într-o mașinărie cibernetică, astfel încât noua „persoană” poate avea tot felul de abilități pe care înainte când trăia în corpul fizic, nu le avea. Un asemenea scenariu nu este departe de realitate, având în vedere că în prezent cine dispune de suficienți bani își poate cumpăra un sistem audio-TV bazat pe Alexa, un fel de Inteligență Artificială într-un mic dispozitiv care ascultă de comanda ta verbală, și la o simplă comandă rostită de tine – de exemplu ”Alexa, pornește televizorul și lustra” – îți conectează televizorul cu telefonul, computerul cu televizorul și tot așa. În plus, această Alexa, îți vorbește corect din punct de vedere gramatical și-ți semnalează diferite erori de comandă de genul „nu găsesc sursa” sau „repetă comanda te rog”. Vi se pare un pic utopic? Asemenea chestii deja există!

În iunie 2017 agenția de știri Reuters publica o știre despre un robot polițist din Dubai, fabricat și folosit ca parte a programului guvernamental din Dubai de a înlocui treptat polițiștii oameni, cu polițiștii roboți, în lupta împotriva crimei organizate. Îmbrăcat în culorile uniformei poliției din Dubai, robotul polițist poate lucra 24/7, poate da mâna cu oamenii ca orice om, poate saluta în stil militar și nu în ultimul rând, merge pe roți, poate identifica plăcuțele de înmatriculare a unei mașini, precum și fața unei persoane pentru a o căuta în baza de date a poliției. Construit de către compania PAL Robotics din Barcelona, Spania, și programat de Departamentul Poliției din Dubai, acest robot polițist este prevăzut ca model în serie până în 2030 pentru a înlocui polițiștii oameni. Fiind primul model de robot de acest fel din Orientul Mijlociu, este programat în primul rând pentru recunoașterea facială. De aici și până la roboții detectivi și roboții paranormali, nu mai este cale lungă.

Să ne amintim că modelul de robot Sophia care a fost adus și în România cu ocazia unei expoziții de IT, este dotat pentru a purta un dialog și pentru a face estimări pe baza unui program foarte sofisticat încărcat în propria memorie cibernetică. Este deja cunoscut faptul că asemenea roboți sunt perfectați de la un an la altul, dotați treptat cu și mai multe abilități. Cum ar putea un robot paranormal – cu sau fără ghilimelele de rigoare – să detecteze ceva ce este în interiorul tău? Este simplu, nu-i va trebui neapărat clarviziune. Fiind dotat cu tot felul de senzori, îți va detecta tensiunea arterială ridicată și frecvența respirației dacă minți, își poate detecta radianța termică – cap, torace, palme, picioare – în situația în care de frică crezi că vei fi descoperit, îți poate detecta pe diferite scale de energie activitatea neuronală pentru a afla dacă ești liniștit (culoare albastră) sau agitat (culoare roșie) dincolo de fața aparent calmă, de asemenea îți poate urmări nivelul de energie din vorbire și nivelul de coerență al exprimării și așa mai departe.

Așa vor funcționa în viitorul, poate mult mai apropiat decât credem, asemenea roboți cu înfățișare umană. Poate ideea ar fi bună, deoarece acești roboți ar putea fi folosiți pentru a-i elimina pe toți cei care mint, fură, înșală etc. Dar pe de altă parte, ar putea fi un mare pericol pentru civilizația noastră, deoarece orice om, indiferent de cine e și ce pregătire și funcție are, are o parte a sa de umbră, unde se află frici, secrete etc. Și dacă roboții paranormali ar înțelege că întreaga omenire are așa ceva, poate că intenția lor ar trece peste propriul program și ar începe să elimine rasa umană de pe Pământ în intenția de a o curăța de umbrele conștiinței. Și un asemenea viitor nu ar fi deloc de dorit.

Evoluția noastră ca specie stă într-o idee. Depinde dacă va fi aplicată sau nu.

Articolul precedentCum (nu) putem ajuta lumea
Articolul următorKarma și arborele genealogic (III)
Scriitor şi pasionat de neconvenţional, îşi păstrază anonimatul în continuare folosind o atitudine efervescentă pentru a pune în mişcare energia exploratoare a minţii umane, imprimând astfel în subtil nevoia de a găsi răspunsuri existenţiale.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile