Vortexuri, Spirale şi Meandre Cosmice
A se observa forma Vortexului Toroidal peste tot în univers. Într-un măr, într-un copac, în câmpul magnetic al Pământului, în formă de fruct, în bancuri de pești, în dipoli magnetici, în atomi, chiar și ochiul tău este în formă de torus și tot așa...

Informaţia este omniprezentă întrucât trecutul, prezentul şi viitorul există simultan.

Smbolurile lăsate de civilizaţiile antice evocă o înaltă şi revelatoare înţelepciune privind fenomenele cosmogonice. Ele au rolul de a concentra şi conserva adevăruri sacre, motiv pentru care în articolul de faţă ne propunem să extindem orizontul cunoaşterii privind semnificaţia a două simboluri cosmogonice ale Universului, păstrate cu deosebită consideraţie în limbajul artistic, şi anume cercul şi spirala. În sprijinul celor prezentate mai jos, descoperirile ştiinţifice ne vor ajuta să exemplificăm din mecanismul peisajului cosmic.

Din cazuistica consemnată de ramura astronomică ştim de jeturile luminoase plasmatice şi de prezenţa apei, a gazului şi a prafului din câmpurile electromagnetice ale găurilor negre aflate în cadrul galaxiilor şi quasarilor. O descoperire recentă în acest sens este cea a grupului de cercetători din cadrul Institutului Max Planck care, utilizând un telescop 100 m Effelsberg, a detectat vapori de apă în prezenţa găurilor negre din quasarul MG J0414+0534 aflat la o distanţă de 11,1 miliarde de ani-lumină.

Spirale, vortexuri şi meandre cosmice II
Radio “amprenta” apei din galaxia îndepărtată. CREDIT: Milde Science Communication, STScI, CFHT, J.-C. Cuillandre, Coelum.

Un spectru mai larg privind fenomenele şi efectele care au loc în apropierea găurilor negre îl oferă galaxia Messier 87 din centrul clusterului Virgo (Fecioară) situat la 55 de milioane ani-lumină. Galaxia a trezit interesul cercetătorilor de la NASA şi ESA, mulţumită imaginilor preluate timp de 13 ani de satelitul Hubble privind fluxurile de lumină plasmatică lungi de 5 000 ani-lumină, care se înălţau prin mişcări spiralate de tip tirbuşon cu viteze mai mari decât cea a luminii de aproximativ 300.000 km/s, cunoscută în prezent.

Spirale, vortexuri şi meandre cosmice II
Această secvență de imagini, realizată de Telescopul Spațial Hubble al NASA / ESA pe o perioadă de 13 ani, evidențiază schimbări într-un jet de gaz fierbinte cu găuri negre în galaxia gigantică eliptică M87. Observațiile arată că râul de plasmă, care călătorește aproape la viteza luminii, poate urma structura spirală a câmpului magnetic al găurii negre, pe care astronomii cred că este înfășurată ca o helix. Câmpul magnetic se crede că provine dintr-un disc de acumulare de material în jurul unei găuri negre.

De asemenea, fotografiile indică şi structura spiralată, ondulată şi încolăcită a undelor magnetice ce alcătuiesc câmpul magnetic al găurii negre, acesta la rându-i determinând mişcări curbate şi asupra fluxurilor plasmatice şi particulelor.[1] Făcându-se totodată analogii cu deplasarea stelelor sau cu dezvoltarea formelor de viaţă în Univers se observă acelaşi fenomen: de pildă, gaura neagră din soarele sistemului nostru solar se deplasează pe unde magnetice în rotaţii spiralate către steaua Vega din constelaţia Lira, atrăgând după ea şi planetele tot prin mişcări spiralate. Fenomenul este similar cu o caracatiţă, unde braţele sunt coordonate spiralate spaţio-temporale ale câmpului electromagnetic şi gravitaţional al Soarelui.

Conținut dedicat abonaților. Nu ai cont? Click aici.

Următorul episod<< Vortexuri, Spirale şi Meandre Cosmice – IVortexuri, Spirale şi Meandre Cosmice – III >>

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?