Este necesar să punem sub semnul întrebării tot ceea ce aparent e curat şi arătos, precum o “mănuşă curată”, deoarece sub ea se poate ascunde o “mână murdară”.
De multe ori atunci când trecem prin situaţii neplăcute, ne gândim că poate mai bine nu ne implicăm sau că ar fi fost mai bine să ne vedem de-ale noastre şi să nu dăm curs acelor chestiuni dificile în care alţii vor să ne tragă.
Proverbele noastre româneşti îşi au originile în înţelepciunea populară, mai ales că mănuşi există de sute de ani.
Ce vrea să spună proverbul din titlu? Păi… ia să vedem…
Dacă cineva care lucrează poartă mănuşi de protecţie, dintr-un motiv serios, poate profesional, atunci vorbim despre faptul că mâna protejată de mănuşă este curată şi nu va fi atinsă de praf sau de alte murdării din mediul exterior. La fel putem spune despre personalul care deserveşte într-un hipermarket, într-o cofetărie sau într-un alt loc unde se cer măsuri de igienă corespunzătoare pentru protejarea produselor. Însă… nu este vorba doar despre aşa ceva…
Cum ar putea fi o mână protejată de o mănuşă să fie murdară? Aţi auzit cred deseori expresia folosită de mulţi “a lucra cu mănuşi”. Zicătoarea asta se referă la a lucra cu discreţie, fără a lăsa urme în cele mai multe cazuri. La fel de bine expresia respectivă se pretează şi la situaţii în care cineva vrea să protejeze pe altcineva, astfel încât prin ceea ce face îi asigură o situaţie confortabilă. Dar dincolo de asta, cum să fie o mână murdară ascunsă de o mănuşă?