© Pixabay
Timp estimat de citire: 3 minute

Aşa cum apa în natură este neutră, ea hrănind deopotrivă tot ce există sub Soare, la fel “apa” ca împrejurări ce apar în diferite domenii ale societăţii este sursă pentru lucruri şi bune, şi rele.

Iată în aecst număr 144 un proverb mai puţin obişnuit, deşi toată lumea ştie că după ce plouă, în zonele de deal şi de munte mai ales, apar ciupercile. Acestea aşteaptă doar un mediu prielnic de apă şi umezeală, oferite de către mama Natură, pentru ca din sporii aceia mici să crească cu un picioruş şi o pălăriuţă.  

Dar aşa cum fiecare proverb este în realitate o reflecţie a realităţii pe care o trăim, şi cel de faţă se referă la aspecte exacte şi clare care se manifestă în societatea noastră, în speţă cea românească. Aşa după cum ştie majoritatea oamenilor, peste tot în lume se găsesc felurite ciuperci, de toate soiurile şi de toate culorile. Din moşi-strămoşi oamenii au ştiut care sunt cele bune pentru consum şi care sunt cele otrăvitoare. Culmea este că cele cu aspect sărăcăcios aşa sunt cele bune pentru om, pe când cele colorate în diferite feluri, în ciuda frumuseţii lor, sunt periculoase atât pentru oameni cât şi pentru animalele sălbatice, deoarece conţin toxine şi otrăvuri. De ce să fi creat Creatorul asemenea chestii care pot fi fatale vieţuitoarelor? Doar aşa să se distreze puţin pe seama vieţuitoarelor Pământului? Puţin probabil…

Se pare că există un tâlc în funcţionarea Mamei Natură şi a ecosistemului, căci există nebănuite căi prin care Viaţa ca proces acţionează prin pârghia Evoluţiei asupra tuturor formelor de viaţă de pe planeta noastră.

Ca să nu lungim vorba, putem spune că şi societatea noastră umană este asemănătoare cu ciupercile care cresc pe toate continentele. Şi aşa cum spune proverbul, până nu plouă ciupercile nu ies, tâlcul acestui proverb, aplicat societăţii noastre, se referă la acele situaţii în care apa ploii este o circumstanţă, o împrejurare favorabilă. Acum depinde şi ce fel de împrejurare este aceea, căci uneori asemenea chestiuni sunt favorabile oamenilor buni, alteori oamenilor mai puţin buni.

A ploua în cazul proverbului aplicat societăţii înseamnă situaţii şi lucruri favorabile, prin care unii sau alţii încearcă să profite de pe urma altora – în cazul celor perfizi şi egoişti, ori de a realiza lucruri bune – în cazul celor generoşi.

Aşa cum apa în natură este neutră, ea hrănind deopotrivă tot ce există sub Soare, la fel “apa” ca împrejurări ce apar în diferite domenii ale societăţii este sursă pentru lucruri şi bune, şi rele, şi frumoase, şi urâte, şi folositoare, şi dăunătoare. Căci dacă există oameni precum ciupercile simple ca aspect din pădure, şi care-şi văd de-ale lor realizând lucruri folositoare, la fel există oameni “frumoşi” şi “arătoşi” ca ciupercile colorate din pădure, care sunt otrăvitoare. Aceştia sunt acei oameni care produc tot felul de daune semenilor lor, de la cea mai neînsemnată poziţie socială până la cea mai importantă, în toate domeniile. Aşa cum se spune că fiecare familie sau majoritatea lor au câte o oaie neagră, la fel se poate spune că fiecare naţiunile are ciupercile ei otrăvitoare.

Din nefericire, aşa cum obişnuim deseori să procedăm în societatea noastră, ne lăsăm atraşi şi seduşi de “ciupercile colorate” adică de oamenii care sunt precum aceste ciuperci viu colorate. Ei sunt persoane care înşală aşteptările şi care în spatele aparentei atitudini frumoase, ascund de fapt otrava gândurilor şi intenţiilor lor.

În schimb nu ştim sau nu vrem să căutăm adevăratele valori la oamenii care sunt precum ciupercile bune din pădure – acestea arată zdrenţuite, parcă rupte, parcă murdare, parcă învechite aşa… Şi nu vrem să acordăm atenţie acestor oameni care-s precum ciupercile bune, deoarece ne uităm la ei ca şi când sunt ponosiţi şi sărăcăcioşi ca aspect şi valoare, deşi în realitate cât de mult ne înşelăm în privinţa asta… De aceea, până nu plouă, ciupercile nu apar, iar în cazul celor bune, ploaia înseamnă acele ocazii în viaţă prin care oamenii buni au şansa de a-şi dovedi valoarea, întocmai ca banala ciupercă din pădure…

Articolul precedentEvoluţia spirituală – Descoperirea de Sine (I)
Articolul următorÎntrupările sufletului – Transformarea (X)
Prin viziune şi profunzime aduce la suprafaţă din miezul ezoteric al misterelor aspectele care pot fi înţelese de către toţi cei pasionaţi de spiritualitate. Este redactor şi colaborator la revista COSMOS încă din 2006 şi preferă anonimatul pentru că nu-i plac autografele.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile