Inteligenţa emoţională şi prietenia
© CC0 / Pixabay

Factorul Empatie, adică indicele EQ, se află în strânsă corelaţie cu ceea ce numim prietenie.

Societatea planetară devine tot mai complexă pe măsura noilor descoperiri ale ştiinţei şi tehnologiei. Practic asistăm aproape în fiecare anotimp la invenţii şi cercetări care deschid orizonturi noi dându-ne speranţe mari în ceea ce priveşte viitorul nostru ca omenire aflată într-o importantă etapă a devenirii sale.

Dar dincolo de tot tumultul efervescent al acestor domenii unde în fiecare zi se petrece câte ceva nou, ceva a rămas în urmă şi se poate spune că în ciuda atâtor invenţii şi realizări care ne fac existenţa mai uşoară, o parte din noi a rămas uitată.

Este vorba despre inteligenţa emoţională care, datorită anumitor domenii de cercetare şi descoperirilor, a fost surclasată în mod exagerat de către inteligenţa intelectuală, dacă îi putem da o denumire prin care să înţelegem acel coeficient numit IQ.

Acest coeficient de IQ depinde ca nivel de manifestare şi performanţă de funcţiile mentale – intelectul, memoria, capacitatea de a face conexiuni cât mai multe între idei şi noţiuni, etc.

Este simplu de înţeles faptul că fiind atât de multe lucruri în afara noastră, în această lume atât de bogată în tot felul de manifestări din toate domeniile, mintea noastră este suprasolicitată pentru a putea face faţă atâtor elemente. Deci IQ-ul devine performant, mai ales când vorbim despre abilităţile necesare în domeniul profesional.

Se ştie că geniile, aşa cum sunt studiate de către echipele de cercetători, sunt persoane cu un IQ foarte ridicat, dar în schimb EQ-ul, adică inteligenţa emoţională, e foarte scăzută comparativ cu propriul IQ. Vorbim aici de ceea ce se numeşte empatie şi simpatie.

Modul actual de viaţă ne limitează prin regulile şi principiile concurenţei de piaţă să fim combativi, altfel ne poate lua altul locul în domeniul unde ne desfăşurăm activitatea. Şi asta ar putea deveni atunci o problemă pentru că fiecare trebuie să-şi asigure existenţa din punct de vedere material. Este ceva logic şi firesc la urma urmei.

Însă mediul social îi învaţă, îi forţează şi îi determină pe oameni să-şi suprime latura emoţională, respectiv empatia, pentru a putea să devină chipurile mai buni, mai performanţi decât semenii lor de la locul de muncă şi astfel să crească în ochii şefilor. Acest lucru se petrece peste tot în lume. Iar asta dovedeşte că specia umană face şi perpetuează una dintre cele mai mari greşeli din întreaga sa istorie multililenară. Şi anume că prin lipsa de empatie se nasc divergenţele între oameni, state şi naţiuni.

La cabinetul Cosmos, am avut posibilitatea de a avea la consultaţii, de exemplu, persoane care să-şi facă analiza personalităţii cu metoda Biospecter, care printre altele măsoară şi nivelul de IQ, şi pe cel de EQ, dar şi pe cel denumit SQ – respectiv Inteligenţa Sufletului care ca indice arată cât de mult practică o persoană o tehnică anume, adică meditaţie, rugăciune, Theta Healing, Zen sau orice altceva care oferă posibilitatea echilibrului între părţile noastre interioare.

Şi vrem să vă oferim un exemplu, ca un caz concret în privinţa căruia desigur, vom păstra discreţia, că factorul Empatie, adică indicele EQ, se află în strânsă corelaţie cu ceea ce numim prietenie. Persoana despre care vorbim aici, a venit la o primă evaluare a personalităţii sale, nivelele de IQ şi EQ fiind destul de ridicate şi aflate într-un echilibru convenabil, să zicem. Prin natura profesiei, persoana era nevoită să relaţioneze cu tot felul de persoane care o solicitau cu anumite servicii.

Ulterior, după câteva luni, persoana a venit din nou la o evaluare a personalităţii – şi trebuie să vă spunem că personalitatea noastră are vreo 40 de parametri luaţi în calcul de către Biospecter – iar rezultatul a fost diferit de primul. De la 6950 cât era prima dată Indicele de SQ, acesta scăzuse la 1179, iar indicele EQ, adică empatia, scăzuse de la 140 la 105, iar această diferenţă a fost determinată de-a lungul a câteva luni, de o relaţie karmică negativă a acestei persoane cu o altă persoană, despre care credea că a întâlnit perechea ideală.

Între timp însă, ca să vedeţi cât de în eroare pot fi oamenii când se iau doar după minte, empatia dintre cele două persoane, neexistând cu adevărat, s-a ajuns la o stare de lucruri stresantă, posesivitatea şi controlul manifestându-se în relaţia respectivă unilateral, astfel încât la un moment dat, relaţia aceea s-a încheiat brusc. Deşi ulterior s-a păstrat un grad de amiciţie.

Dar partea neplăcută a acestui caz este că persoana în cauză, din exemplul de mai sus, a dat cu piciorul unei alte relaţii de prietenie foarte trainice până la acel moment, cu o altă persoană de la care a primit mult ajutor şi financiar, şi ca potenţial de cunoaştere şi evoluţie, dar datorită relaţiei karmice negative menţionate, persoana din exemplul nostru, conform cu parametrii arătaţi de Biospecter, şi-a tăiat singură craca de sub picioare, pierzând ocazia vieţii sale, de a avea parte de chestia pe care şi-o dorea cel mai mult în viaţă şi anume, evoluţia spirituală.

Deci vorbim aici despre faptul că nivelul de empatie, care poate exista între două sau mai multe persoane – cum e cazul de exemplu al unui grup care munceşte şi în cadrul căruia se manifestă la modul real spiritul de echipă – poate fi afectat de interferenţe negative atunci când apar relaţii karmice negative. Iar gradul de empatie poate să scadă dacă persoana în cauză nu îşi ţine mintea trează şi vigilentă pentru a preîntâmpina eventualele divergenţe în relaţiile sale de prietenie care mergeau bine până la acel moment.

Este uşor de înţeles că mintea ne poate duce de multe ori pe căi greşite, când unii se leapădă de prieteni de încredere doar pentru că alte persoane cu care ajung să se cunoască, le bagă în cap tot felul de prostii sub forma unor minciuni şi convingeri distorsionate, dar care culmea! – prezintă în acelaşi timp, o doză de credibilitate. De ce este aşa? Pentru că întotdeauna defăimarea altora nu poate să fie făcută decât plecând de la jumătăţi de adevăr, amestecate apoi cu minciuni şi insinuări perfide, care pot distruge încrederea cuiva într-un prieten al său, care până la acel moment era de mare încredere.

De asemenea, gelozia, perfidia, invidia şi animozitatea, îşi au rădăcina în antipatie, opusul empatiei. Şi cine e gelos, perfid chiar dacă se ascunde, cine insinuează chiar şi cu argumente aparent credibile, acele persoane niciodată nu pot fi considerate de încredere, pentru că pentru ele, prietenia trainică dintre alte persoane, e privită ca o chestiune pe care n-o suportă în sinea lor.

Empatia înseamnă generozitate, bunăvoinţă, toleranţă şi compasiune, calităţi ce pot fi găsite doar la omul care radiază din el Lumina şi pacea interioară. Şi cine are aceste calităţi, acela este prietenul ideal.

Articolul precedentDimensiunile superioare
Articolul următorCe este meteorismul abdominal?
Contele Incappucciato este un fel de jucător multidimensional, specialitatea sa fiind metafizica de gospodină, adică spiritualitatea practică utilă omului în orice ocazie, chiar și când speli vasele!
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile