Misterul cromozomilor şi bolile
© 123rf

Una dintre cele mai comune boli genetice este Sindromul Down. Cum apare însă acest Sindrom Down?

Cvilizaţia umană s-a dezvoltat într-un ritm uluitor în doar câteva decenii, aşa cum nu s-a dezvoltat ea cel puţin în ultimii 2000 de ani. Dar pe măsura acestei expansiuni tehnico-ştiinţifice în fondul genetic al omenirii au început să apară diferite anomalii numite boli genetice.

Specia umană dispune de 46 de cromozomi în 23 de perechi, din care una este cea care defineşte genul – masculin şi feminin. Chiar dacă geneticienii au desluşit foarte multe în legătură cu rolul ADN-ului şi genelor în corp, există încă foarte multe răspunsuri ce trebuie căutate şi găsite, unele dintre acestea fiind în legătură directă cu anomaliile genetice existente încă din naştere la unii indivizi umani.

Este destul de evident că spre deosebire de oamenii care se nasc fără probleme în acest sens, cei care prezintă diferite deficienţe genetice au în segmentele lor cromozomiale multe segmente informaţionale ADN, schimbate de la locurile lor sau blocate datorită unor legături inverse sau permutate între cele patru nucleotide. Astfel se pot produce o serie de mutaţii genetice, printre acestea numărându-se şi bolile genetice. Căci şi acestea sunt tot rodul unor mutaţii ale segmentelor informaţionale din ADN.

Conținut dedicat abonaților. Nu ai cont? Click aici.

Următorul episod<< Misterul cromozomilor şi bolile – I

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?