Acasă Revista Cosmos Enigmele Civilizaţiei Nu suntem urmașii Romei!

Nu suntem urmașii Romei!

1793
0
Nu suntem urmașii Romei!
© CC0 / Statuie din marmură a unui războinic dacic - Arcul lui Constantin, Roma / Wikipedia
Timp estimat de citire: 4 minute

Încredințați că nu mor niciodată, că își strămută doar locul din această lume în cea a zeilor, ei înfruntau moartea mai bucuroși decât dacă ar fi pornit la o petrecere.

Acest lucru se știe foarte bine, dar nu se acceptă în mediile academice din motive bine întemeiate pentru ei!

A avea o diplomă nu înseamnă a deține adevărul suprem, și chiar dacă ai această diplomă, se poate să nu ai nici căderea, nici menirea să faci afirmații, lucrări, săpături aheologice sau să informezi lumea, chiar dacă trăiești în mediul academic. Se mai poate să ai mintea compartimentată și să susții cele mai aberante teorii în virtutea unui titlu răsunător sau a unei sume substanțiale care ți se oferă. Acum tot mai multe voci firave (a se citi neacademice), dar hotărâte se ridică împotriva acestei teorii stupide.

Romanii, un popor aventurier, agresiv și decadent, care au cucerit multe seminții au plătit tribut în aur dacilor ca să le apere granițele de barbarii migratori. Visteria rămânând goală, Traian a întocmit foarte atent strategia de luptă în Dacia, astfel întocmind un jurnal de luptă legat de formele de relief, viața, obiceiurile, spiritul de luptă al poporului dac.

Domnul Simion Lugojean ne vorbește în comentarii la De Bello Dacico despre acest jurnal de luptă al lui Traian. Toate lucrările legate de cucerirea Daciei (Eutropius – un compilator, Jordanes-Getica) sunt fie ciuntite, fie supuse unei omisiuni deliberate pentru ca asupra acestei perioade să nu rămână decât o anumită versiune, cea oficială.

Lucrarea lui Traian are la bază notele pe care le-a dictat prietenului său Licinius Sura privind mersul campaniilor, din 101-102, și 105-106. Când Traian „a cucerit” Dacia, romanii au sărbătorit evenimentul peste 100 de zile, și au înălțat o columnă ce reprezintă „gloriosul moment”. E singura columnă pe care au ridicat-o în cinstea unei victorii!

Oare de ce au dat atâta importanță evenimentului? De ce a ținut Roma să imortalizeze această victorie?

SURSĂWikipedia
Articolul precedentLimba noastră – amneziile noastre!
Articolul următorDrumul Eliberării – Mesaj de la Zamolxe
Îndrumător.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile