Suplimentele nu sunt pentru a înlocui o dietă sănătoasă și nici să abuzăm de ele
Timp estimat de citire: 2 minute

Rolul suplimentelor este să suplimenteze alte alegeri sănătoase din viața noastră.

Cine nu ia suplimente? Majoritatea dintre noi: copii, tineri, vârstnici, sportivi, oameni sănătoși și mai puțin sănătoși, cu mai multă sau mai puțină carte, toți am luat suplimente cel puțin o dată în viață. De obicei ne orientăm către vitamine, minerale și cel mai adesea către un singur supliment de multivitamine.

Vitaminele sunt substanțe organice, esențiale pentru sănătate, creștere și reproducere, fiecare cu rolul său, neputând înlocui una pe cealaltă; își au originea în țesuturile plantelor.

Vitaminele sunt împărțite în 2 categorii:

  • liposolubile – se dizolvă în grăsimi și pot fi depozitate în organism pentru perioade mai lungi de timp: vit. A,D, E și K.
  • solubile în apă – nu sunt depozitate în organism, deci trebuie completate zilnic: tot complexul de vit. B și vit. C.

Mineralele sunt substanțe nutritive anorganice care apar în mod natural în roci, cristale, minereuri metalice. De obicei plantele iau aceste minerale din sol, dar daca solul este sărăcăcios, mineralele nu sunt prezente în plante. Mineralele sunt:

  • macro minerale – calciu, clorură, potasiu, fosfor, magneziu, sodiu și sulf.
  • micro minerale – cupru, crom, iod, zinc, fier, mangan, molibden, seleniu.

De ce să iei suplimente?

Daca trăiești la bloc și nu ai propria ta gradină, cu greu există, dar nu imposibil, să ai o dietă echilibrată care asigură toți nutrienții necesari organismului. De ce? Pentru că legumele și fructele pe care le cumperi nu sunt organice, sunt stropite și contaminate cu pesticid, hormoni de creștere, antibiotice, metale grele, solul în care sunt crescute este sărăcit sau cu noile tehnologii, vegetalele sunt crescute în aer cu apă sau în bureți, sunt culese crude dinainte de coacere etc. În general ce găsim pe rafturile magazinelor (mâncare ambalată, semipreparate la rece etc.) este o mâncare cu foarte puțini nutrienți sau deloc, cu multe calorii goale.

Cum aleg suplimentele?

Articolul precedentInterpretarea viselor: Visele cu telefon
Articolul următorAdevărul și punctul de vedere
Un om idealist, sincer și de partea dreptății, încă de mic copil citește ingredientele de pe etichetele produselor. Valurile dese ale schimbării din viață i-au adus înțelegere și compasiune aducând omului lumină și zâmbete.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile