Înţelepciunea proverbelor româneşti
© Cristimilan7 / Romania / Deviantart

A bate pari reflectă lipsa de inițiativă și din punctul ăsta de vedere, să ne uităm puțin cu coada ochiului și către politicienii noștri.

Iată o zicătoare din bătrâni despre care unii poate ați auzit, alții poate că nu. Dar indiferent cum ar fi, să vedem ce tâlcuire are.

De multe ori, o zicătoare reflectă o serie de aspecte și manifestări văzute și constatate la mulți oameni, de-a lungul vieții, astfel încât se ajunge la un fel de model de cunoaștere al acelor situații și oameni care reprezintă la propriu așa ceva.

De exemplu, la întrebarea „Ce faci, Gheorghe?” putem înțelege că cineva este interpelat cu privire la starea sa, la modul în care face lucrurile sau referitor la ce face în general persoana respectivă. Este o întrebare firească, la fel ca toate celelalte întrebări din viața noastră. Și prin urmare, răspunsul „Bat pari!” are semnificația sa, dar ar trebui să fim atenți la cuvintele acestuia. Dacă ne gândim că a bate pari nu este de fapt o îndeletnicire obișnuită, având în vedere că azi totul se realizează cu ajutorul tehnologiei, înseamnă că un asemenea răspuns avea pe vremea străbunicilor două înțelesuri.

Pe vrea stră-bunicilor noștri nu prea existau unelte potrivite necesare activității, mai ales la sate, și dacă cineva avea de realizat o muncă, o lucrare, trebuia să folosească fie un baros, fie ceva asemănător dacă era vorba de a fixa în pământ anumite obiecte care făceau parte dintr-o structură mai mare. Astfel că dacă cineva venea la un astfel de muncitor, tot ceea ce putea vedea era că era o muncă destul de grea ce necesita efort. Iar omul respectiv, nici că avea vreun chef de a sta la taclale. Asta e prima variantă. Cea de-a doua, este una în care dacă te duceai la cineva care nu făcea nimic, deci nu presta nici o muncă, aflat undeva să zicem la bufetul din sat, dacă-l întrebai „Ce faci, Gheorghe?”, el răspundea în zeflemea „Bat pari!” ca și când ți-ar fi spus „Dom’le, altceva n-ai ce să mă întrebi?” Deci un răspuns care reflectă lipsa interes și expresia are o derivată mai nouă, spre vremurile noastre, sub forma „Bună ziua, bat pari!”, adică aceeași semnificație.

Înțelesul care se desprinde dintr-o asemenea zicală face trimitere la întârzierea unor activități, a unor chestiuni care trebuiau să fie de multă vreme rezolvate. Iar a bate pari reflectă lipsa de inițiativă și din punctul ăsta de vedere, să ne uităm puțin cu coada ochiului și către politicienii noștri. Aveți impresia că au la Parlament prea mulți pari de bătut și nu fac față unei asemenea munci? Sau au, de fapt, prea puțini pari și se înghesuie care mai de care să bată și el niște pari pe acolo, doar-doar i-or lua lumea în seamă și o să spună „vai, domnu parlamentar, dar cât de mulți pari ați bătut, cred că ați obosit de când bateți atâția pari!” În realitate, cu cât bat ei mai mulți pari, cu atât activitatea lor este lipsită de sens și de rezultate concrete.

Și astfel ne facem o idee despre adevărata semnificație a expresiei, care duce la o imagine a unei națiuni care se cam ocupă de vreo 20 de ani încoace cu bătutul parilor. O să devenim o țară și o națiune plină de plantatori de pari, mai ales că avem acolo în frunte pus unul care cam asta face mai tot timpul.         

Articolul precedentCancerul, boala refuzului
Articolul următorTransformările ADN – Nu vei mai fi la fel nici dacă vrei
Prin viziune şi profunzime aduce la suprafaţă din miezul ezoteric al misterelor aspectele care pot fi înţelese de către toţi cei pasionaţi de spiritualitate. Este redactor şi colaborator la revista COSMOS încă din 2006 şi preferă anonimatul pentru că nu-i plac autografele.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile