Tehnologia holografică virtuală e bună pentru cunoaștere și educație
Timp estimat de citire: 3 minute

Vom stăpâni noi tehnologia în sens benefic sau ne va stăpâni ea la modul virtual din toate punctele de vedere?

În actualul context, când mintea umană tinde să fie într-atât de coruptă și de dislocată în raport cu sufletul, datorită atâtor gadgeturi – vezi dependența tinerilor de jocurile video pe telefon și computer – ar trebui cu toții să ne punem întrebarea încotro o luăm: ne păstrăm într-un mediu natural, cu copaci, natură și viețuitoare sau ne îndreptăm către ceva întreținut artificial motivat în mod fals de ideea că nu mai avem timp pentru ceea ce este natural?

În anumite seriale din seria Star Trek putem vedea că omenirea de peste 2-3 secole folosește, pe lângă respectarea naturii și plimbarea în mediul ambiental natural, unele tehnologii pe baza replicatoarelor, care oferă instant alimentele preferate. Originea unei asemenea posibilități sunt imprimantele 3D din prezent, care sunt acum capabile să reproducă orice. Singura chestiune e că într-un aliment produs cu o imprimantă 3D, o ceapă să zicem sau o roșie sau un măr, nu va exista energia Viului. În rest, produsul respectiv va avea nutrienții necesari precum cel natural. Dar mai mult de atât, pe navele din Star Trek, care călătoresc prin galaxie, există în interiorul lor ceea ce se numește holospațiu. Adică o tehnologie capabilă să reproducă până în cel mai mic detaliu o grădină de flori de exemplu, ori orice mediu ambiental – cum ar fi un parc prin care aparent cei de pe navă se plimbă – dar acel mediu holografic nu conține viul. Pentru că Energia Viului este un Ceva ce nu poate fi, deocamdată, creat sau produs de către oameni. Este ceva ce depășește capacitățile noastre.

Din acest punct de vedere, există de exemplu la japonezi săli imense de divertisment, ca niște expoziții, unde vizitatorii pot vedea tot felul de holograme 3D care defilează prin fața lor și prin care dacă vor pot trece: balene, rinoceri, păsări, dinozauri, apă curgătoare, junglă și așa mai departe. Asemenea lucruri sunt foarte spectaculoase fără îndoială prin felul în care acționează, coordonate de rețele computerizate performante. Dar dincolo de această spectaculozitate ar trebui să ne întrebăm dacă în goana minții după asemenea „spectacole tehnologice” uităm treptat de sufletul nostru, uimiți și fascinați de hologramele pe care le vedem. Aceste manifestări fac parte din lumea virtuală.

Una dintre definițiile termenului „virtual” se referă la „Simulare informatică a unui mediu imaginar sau real, restituită printr-un ansamblu de mijloace hardware sub formă de imagini în trei dimensiuni, de senzații tactile și de sunete care dau impresia de realitate”. Deci suntem tot mai fascinați de ceva care în realitate este ireal, dacă putem face acest joc de cuvinte. De ce ireal? Pentru că dacă atingem o persoană vie, îi simțim energia, îi simțim consistența corpului fizic, căldura corpului, precum și alte aspect secundare. În schimb, dacă persoana respectivă ar avea o hologramă care o reproduce identic și atingem acea hologramă, nu vom putea simți la atingerea ei nimic consistent. Decât probabil ceva senzații datorită faptului că este un simplu contact.

Ființa umană a fost creată să evolueze și cu mintea, și cu sufletul, trăind și evoluând într-o lume reală, vie, aici pe Pământ. Dacă nu vom deschide ochii de pe acum, pentru a înțelege riscul fascinației față de lumea virtuală (inclusiv televiziunea e o lume virtuală, chiar dacă pe ecran sunt oameni reali aflați într-un studio TV) – care începe să devină mult mai atractivă decât cea naturală datorită culorilor mai vii și a multor posibilități care în lumea reală nu există – riscăm să degenerăm și să dispărem din lumea reală într-o lume virtuală lipsită de suflet. Că tehnologia holografică virtuală e bună pentru cunoaștere și educație, da, este asta o posibilitate evolutivă, dar atât. Depinde de noi, de fiecare dintre noi, felul în care actuala omenire va evolua în următorii 50-100 de ani. Vom stăpâni noi tehnologia în sens benefic sau ne va stăpâni ea la modul virtual din toate punctele de vedere? Meditați la asta în fiecare zi…

Articolul precedent„Oricât de ’nalt să fie copacul, frunzele cad tot pe pământ”
Articolul următorMelanina și capacitățile spirituale
Prin viziune şi profunzime aduce la suprafaţă din miezul ezoteric al misterelor aspectele care pot fi înţelese de către toţi cei pasionaţi de spiritualitate. Este redactor şi colaborator la revista COSMOS încă din 2006 şi preferă anonimatul pentru că nu-i plac autografele.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile