Înţelepciunea proverbelor româneşti
© Cristimilan7 / Romania / Deviantart
Timp estimat de citire: 3 minute

Dacă luăm ambele sensuri ale proverbului, le putem vedea că se petrec aproape zilnic, la nivelul societății planetare, nu numai la noi în România.

Aparent mai toată lumea ar înțelege ce vrea să spună acest proverb. Dar o să aprofundăm puțin semnificația lui, ca să vedeți că sunt și alte înțelesuri, pe care ar trebui să le aplicăm în viața noastră de zi cu zi.

De exemplu, multă lume a auzit despre zicala aceea referitoare la o ceașcă spartă, care-ți are originea la japonezi. Chiar dacă s-a spart ceașca, poți lipi bucățile ei să o restaurezi, redându-i integritatea, dar ceașca nu va mai fi la fel. Deoarece una e să fie întreagă din fabricație, și alta e să fie lipite bucățile după ce s-a spart, chiar dacă poți bea din nou din ceașcă. Nu mai este la fel ca înainte. Și aici intervine și explicația că un întreg, având forma sa subtilă în nevăzut (precum conturul energetic al frunzei tăiate), după ce este fragmentat, fiecare bucățică devine un contur energetic. Astfel, chiar dacă lipești bucățile de ceașcă la loc, nu va mai fi un întreg energetic, ci mai multe părți energetice asamblate laolaltă. La fel e și cu proverbul de față, mai mult sau mai puțin.

Întorcându-ne deci la proverb, este logic faptul că printr-o crăpătură, fie ea și minusculă și nevăzută pentru ochii noștri, apa se strecoară fără doar și poate. Dar acest proverb se aplică și în sens negativ, și în sens pozitiv. Să le luăm pe rând. În sens negativ de multe ori poate fi vorba de situații la care o persoană sau mai multe lucrează, pentru a obține un rezultat bun. La un moment dat cineva poate face o greșeală, căci a greși e omenește. Această greșeală reprezintă „crăpătura” prin care va intra adică va strica întreaga strădanie a acelor persoane. De asemenea „crăpătura” poate proveni din intenția altcuiva de a zădărnici munca acelor persoane, „corabia cea mare” putând fi interpretată drept munca grupului respectiv. Dacă greșeala sau intenția răutăcioasă nu sunt identificate și oprite, atunci tot efortul se duce pe apa sâmbetei. Și o asemenea explicație, ca stare de fapt, poate fi aplicată oricând și oriunde, în funcție de împrejurările respective.

Acum să o luăm pe partea bună a lucrurilor…

Articolul precedentAsocierea alimentelor (II)
Articolul următorAyurveda și profesia (II)
Prin viziune şi profunzime aduce la suprafaţă din miezul ezoteric al misterelor aspectele care pot fi înţelese de către toţi cei pasionaţi de spiritualitate. Este redactor şi colaborator la revista COSMOS încă din 2006 şi preferă anonimatul pentru că nu-i plac autografele.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile