Fie vom cunoaște un salt tehnologic incredibil – fie vom deveni sclavii roboților manevrați de Inteligența Artificială.

În cele ce urmează, vă vom aduce în atenție o chestiune despre care, conform cercetărilor noastre, nu s-a discutat deloc nicăieri. Nici măcar în cercurile științifice o asemenea situație nu s-a abordat, deoarece din tot ceea ce am observat și din toate informațiile culese, nimeni nu s-a gândit la un asemenea scenariu până acum.

Civilizația noastră este în plină dezvoltare, la momentul actual, chiar dacă am trecut printr-o așa zisă pandemie, la care s-a adăugat ulterior din februarie 2022 conflictul din Ucraina. În 100 de ani ne-am dezvoltat cât nu am făcut-o în 10.000 de ani, și asta indică foarte clar că omenirea a primit ajutor din partea altor civilizații, într-un mod foarte discret, dar a și fost influențată de alte civilizații ostile nouă pentru a ni se controla dezvoltarea și evoluția. Dincolo de tumultul cotidian din fiecare oraș al lumii, există forțe ale luminii dar și ale întunericului, care duc pe un alt front, un altfel de război, miza fiind omenirea.

Celebrul astrofizician american de origine japoneză Michio Kaku, este de părere că următorii 100 de ani sunt decisivi în ceea ce privește trecerea noastră către un nivel superior sau către autodistrugere. Fie ne vom îndrepta către o societate planetară unificată precum în serialele Star Trek, unde evenimentele se petrec în secolul 22, în care întreaga omenire a lăsat în urmă sărăcia și bolile, fie vom colapsa datorită cine știe căror factori care s-ar putea declanșa într-un mod cu totul imprevizibil, și dacă ar fi așa, tot noi ca civilizație am fi răspunzători. Deocamdată conform scalei civilizațiilor a lui Kardașev, noi nu suntem nici măcar o civilizație de Tip 1, care presupune folosirea energiei stelei centrale, cum este Soarele în cazul nostru. Noi suntem încă în faza utilizării combustibililor fosili și convenționali, deci mai avem până la Nivelul 1 de Civilizație. Deocamdată suntem o civilizație de Tipul 0, care se confruntă deja cu dileme existențiale majore, dintre care cele mai mari sunt criza resurselor și ideologiile la scară planetară. Mai exact, ne aflăm la nivelul 0,78 la care încă ne mai folosim de resurse fosile precum cărbunele, petrolul și producem energie într-un mod în care pentru a o produce, consumăm aproape tot atâtea resurse cât pentru producerea ei. Deci ca randament suntem ineficienți, ce să mai spunem de idealul legat de energia liberă descoperită de Tesla ca sursă inepuizabilă.

Prin urmare, fiecare civilizație care a început de la zero, și care a trecut prin etapele de început ale dezvoltării sale, cum este și cea a noastră, se confruntă la un moment dat în dezvoltarea ei cu acest obstacol: autodistrugerea sau supraviețuirea. Poate că în cazul altor civilizații similare cu a noastră ca nivel, aflate cine știe pe unde prin galaxie, nu a existat în interiorul lor ceea ce noi numim aici pe Pământ „rău” și „întuneric”, și poate pentru acele civilizații ar fi mai ușor să treacă prin toate acele provocări ce țin de atingerea Tipului 1 de Civilizație. Respectiv modalitatea în care în acele lumi ființele umane de acolo au înțeles să se unească într-o mare familie planetară, prosperă și echilibrată din multe puncte de vedere.

În ceea ce ne privește pe noi aici pe Pământ, după cum se vede din conflictul care durează de 1 an de zile în vecinătatea țării noastre, nu avem nici măcar în următorii 50 de ani vreo șansă de a ne uni toate națiile lumii într-o singură familie umană. Atâta vreme cât vor exista grupurile monopoliste, nu există șansa de a avea o omenire unificată și prosperă pentru toți. Dar și acești monopoliști ar vrea să unifice întreaga omenire, doar că intenția lor este aceea de a-și instala monopolul total la nivel mondial din toate punctele de vedere. Și câtă vreme vor exista acești monopoliști, care controlează piața mondială a resurselor, în special a celor convenționale precum cărbunele și petrolul, civilizația umană nu va putea avansa într-un ritm suficient de bun pentru a dezvolta tehnologii prin care să atingem nivelul Tipului 1 de Civilizație, care folosește nu doar toate resursele planetei într-un mod fără a dăuna planetei înseși, ci și energia Soarelui cel puțin într-un procent de 50% în toate țările lumii și în toate domeniile de activitate.

În prezent, putem observa o infiltrare insidioasă a Inteligenței Artificiale în evoluția omenirii, prin tot felul de manifestări și în multe domenii de activitate. Se estimează că încă din vara acestui an în unele posturi de rang înalt din instituții de anvergură mondială să fie instalate așa zise „personalități” care sunt în realitate roboți cu aspect umanoid programați prin intermediul Inteligenței Artificiale pentru a funcționa în diferite comisii internaționale. De exemplu unele țări – Singapore, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Regatul Unit al Marii Britanii – au înființat autorități de Inteligență Artificială pentru a pune în valoare acest nivel tehnologic de Inteligență Artificială. Un asemenea proces face parte din așa numitul fenomen al digitalizării, despre care s-a vorbit în ultima vreme și la noi în România. Și este vorba despre faza intermediară de trecere către următorul nivel la care Inteligența Artificială, fiind deja destul de avansată, va putea funcționa în corpuri umane clonate sau în corpuri fabricate sub forma roboților cu aspect umanoid. Ei și aici ne apropiem de Punctul de Cotitură.

Celebrul scriitor SF Isaac Asimov lansa prin anii 50, în romanele sale cu roboți, niște idei care ar trebui să stea la baza acestei Inteligențe Artificiale. Cele trei directive erau acestea: 1) Robotul n-are voie să pricinuiască vreun rău omului sau să îngăduie, prin neintervenție, să i se întâmple ceva unei ființe umane; 2) Robotul trebuie să asculte poruncile omului, dar numai atunci când ele nu contrazic legea 1; 3) Robotul trebuie să-și apere existența, dar numai atunci când grija de sine nu contrazice legea 1 sau legea 2.

Dacă omenirea va accepta din partea monopoliștilor introducerea în guverne și funcții internaționale de anvergură roboți pe post de miniștri sau alte categorii în asemenea instituții, fără a ține seama de cele trei Legi Fundamentale ale roboților, atunci Punctul de Cotitură, care va fi anul 2040 când Uranus – semnificatorul roboților – va intra în Leu, iar Soarele va fi în opoziție în Vărsător în acel moment, ne-ar putea duce către una din două posibilități. Fie vom cunoaște un salt tehnologic incredibil – fie vom deveni sclavii roboților manevrați de Inteligența Artificială pentru a deveni stăpânii planetei. Și avem de ales, ca întotdeauna: vom folosi tehnologia pentru a zbura către stele? Sau o vom lăsa să ne acapareze complet conștiința ca sclavi pe o planetă unde ar stăpâni Inteligența Artificială? Viitorul depinde de fiecare dintre noi…

5 1 votează
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
Lenters

Suntem demult condusi de o inteligenta Artificiala, la ea Se inchina toate religiile lumii.Jahve… Dumnezeul Bibliei.
Exista o rasa de oameni care sunt digitali. Poate de mii sau Chiar milioane de ani, ei sunt nemuritori Ei controleaza totul din umbra…
Nimic nu se intämpla la voia intämplarii aici…
Exista si esenta Divina, constiinta Cuantica care este in fiecare dintre noi, cei care suntem oameni 100%. …….
Ati auzit despre päna acum??
Va Salut