Înţelepciunea proverbelor româneşti
© Cristimilan7 / Romania / Deviantart

La nivel politic, economic și chiar militar, multe fire se amestecă, de multe ori cu interese divergente, dar totuși egoiste și de grup, și ce iese, este o pânză pestriță țesută rău, așa cum spune proverbul.

Ce este viața noastră? Ce sunt cei de lângă noi? Gândim, avem impresii, avem tot felul de senzații și trăiri, analizăm ceea ce ni se întâmplă în viață, privim în jurul nostru, facem alegeri, luăm decizii și aplicăm pe cât putem ceea ce cunoaștem.

Viața fiecăruia dintre noi poate fi reprezentată întocmai ca un fir, de unde și expresia – când moare cineva – „atât i-a fost ața”. Desigur, este o formă figurativă prin care exprimăm un regret față de cineva care părăsește lumea fizică, dar este în același timp și un adevăr. Și dacă ne gândim puțin că fiecare dintre noi cunoaștem cel puțin 20-30 de persoane în jurul nostru – rude, neamuri, prieteni, vecini – cu care aproape ne intersectăm în tot felul de împrejurări, la piață, la magazin, la o cafea la mall, la distracție, în vizite sau în vacanțe, putem să ne dăm seama că de fiecare dată firul vieții noastre se amestecă cu firele celorlalți. De la o zi la alta, firul vieții proprii se amestecă, mai mult sau mai puțin armonios, cu ale altora, și deseori, felul în care se amestecă duce la reușite și la lucruri frumoase, alteori duce la situații neplăcute, pe care oricum trebuie să le traversăm pentru a pricepe de ce se întâmplă acel lucru în viața noastră.

Și uite așa, zi de zi, ne împletim firul nostru cu al altora, și uneori ies pânze țesute frumos, adică rezultate bune, frumoase, aducătoare de împlinire și satisfacție. În alte dăți, precum spuneam, firul nostru se amestecă și se împletește cu altele în modele mai puțin convenabile, și ies pânze țesute rău, adică situații neplăcute, dificile, stresante și problema e că nu mai poți să scoți firul de acolo, decât dacă-l rupi și dacă vrei să faci asta, prin asta înțelegându-se că ai decis să pui capăt relației sau situației respective.

La fel se întâmplă lucrurile peste tot în lume, omenirea fiind o vastă pânză în care se amestecă zilnic miliarde de fire. Unele se duc încolo, încoace, iar se întorc, și iar se depărtează, se amestecă cu multe alte fire, la toate nivelele, de la cel individual până la cel al interacțiunii între șefii de state și de guverne, și între națiunile lumii. La nivel politic, economic și chiar militar, multe fire se amestecă, de multe ori cu interese divergente, dar totuși egoiste și de grup, și ce iese, este o pânză pestriță țesută rău, așa cum spune proverbul. De ce țesută rău? Pentru că fiecare fir dintre acestea, care poartă cu ele interese politice, financiare și economice, nu țin seama de ceea ce poartă alte fire, firele națiunilor de exemplu, și aceste fire politice, economice și financiare care se amestecă între ele, deseori țes o pânză foarte urâtă de interese meschine, care nu concordă cu ceea ce vor națiunile, ci doar cu ceea ce vrea acel grup de interese.

Spre exemplu, cele două grupuri globale, G7 și G20, care adună la un loc 7 state și 20 de state, sunt niște adunături de asemenea fire, fiecare dintre ele având propria agendă și propriul interes în privința respectivelor obiective propuse. Dacă șefii de state și de guverne care se adună la aceste G-uri, decid fără a-și consulta națiunile pe care le reprezintă, ci iau acele decizii doar pe baza intereselor grupurilor aflate în spatele lor, vă dați seama ce pânză țesută rău iese din toată treaba asta? De ce este rea pânza, adică urâtă și prost făcută? Pentru că este ceva făcut fără a se ține seama de liberul arbitru al națiunilor, și fără a ține seama de binele general al civilizației umane – vezi sancțiunile și blocadele economice impuse în ultimii 50-60 de ani unor state și națiuni care nu au alterat cu nimic bunul mers al civilizației, doar și-au menținut distanța față de asemenea chestiuni făcute împotriva binelui general. Și uite așa, când se amestecă fire de diferite mărimi, culori și grosimi iese o pânză țesută rău, care arată urât și strică de multe ori frumusețea naturală a acestei omeniri.

Articolul precedentCauzele spirituale ale bolilor – Febra
Articolul următorBătălia pentru portalurile Terrei
Prin viziune şi profunzime aduce la suprafaţă din miezul ezoteric al misterelor aspectele care pot fi înţelese de către toţi cei pasionaţi de spiritualitate. Este redactor şi colaborator la revista COSMOS încă din 2006 şi preferă anonimatul pentru că nu-i plac autografele.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile