În căutarea exoplanetelor
© CC0 / Pixabay

În altă ordine de idei căutarea şi identificarea exoplanetelor mai pune o problemă serioasă pentru viitorul omenirii. Şi anume legătura dintre consumarea resurselor planetei şi expansiunea civilizaţiei noastre în spaţiul cosmic.

În ultimul deceniu telescoapele spaţiale au scrutat întinderea Universului în căutarea de planete similare Pământului.

Visul omenirii de a lua calea stelelor nu este lipsit acum de o bază concretă de cercetare şi studiu, mai ales că tehnologia spaţială devine tot mai performantă de la un an la altul.

Mulţi ar spune că în cuprinsul galaxiei noastre, la distanţe de mii de ani lumină, ar fi imposibil de depistat astfel de planete.

Cert este că o planetă nu are mărimea unei galaxii, aşa cum a putut fi observată în urmă cu aproximativ 2 ani cea mai îndepărtată galaxie faţă de noi, situată la circa 15 miliarde de ani lumină.

Cu toate acestea telescoapele spaţiale Hubble, Kepler şi Spitzer de exemplu au realizat în ultimii ani hărţi extinse ale multor zone din galaxie, cum ar fi cea a planetei Kepler 7B în privinţa căreia s-au realizat imagini complete ale norilor din atmosfera acesteia. Culoarea sa este de un verde smarald şi dimensiunea este de 1,5 ori mai mare decât a lui Jupiter, ceea ce înseamnă că ar putea exista condiţii pentru găzduirea de viaţă.

De exemplu astrofizicienii susţin în mod ipotetic că sub atmosfera lui Jupiter s-ar putea să existe planeta propriu zisă formată dintr-o structură de carbon, oarecum asemănător cu Pământul.

Regulile postulate de astrofizică pentru planetele similare cu a noastră spun că exoplanetele ar trebui să aibă apă, o climă asemănătoare cu anotimpuri, temperatură medie între 18-24 de grade şi o gravitaţie apropiată de a noastră. Astfel s-ar încadra în cerinţele specifice structurii noastre ca fiinţe pământene.

În 2017 de exemplu va fi lansată naveta automată Cheops, de către Agenţia Spaţială Europeană, rolul acestei navete fiind acela de a studia exoplanetele de tip Pământ şi Super-Pământ adică ceva mai mari dar tot solide.

La ora actuală sunt identificate aproximativ 900 de exoplanete, cu date suficient de multe încât să fie luate în calcul, şi altele 2500 aşteaptă studii amănuţite pe baza datelor culese de telescoapele spaţiale pentru a fi catalogate conform propriului specific.

CONȚINUT RESTRICȚIONAT

 

Articol dedicat abonaților

Abonament expirat? Prelungește-l aici!

0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile

[…] la ora actuală să obţină performanţe neaşteptate. Dacă în urmă cu doar 10 ani noţiunea de exoplanete era un subiect lipsit de consistenţă, astăzi datorită telescoapelor spaţiale acest domeniu […]