Limbajul civilizaţiilor extraterestre
Colecție de simboluri în lanurile de cereale.

Ar trebui să învăţăm limbajul simbolurilor universale pentru a dovedi că ne încadrăm în statutul de civilizaţie galactică?

Civilizaţia umană se bazează pe comunicare. De la semnele primitive ale triburilor care încă trăiesc prin Africa până la complexele limbaje informatice folosite aproape peste tot în lume, datorită computerelor care practic gestionează activităţile în mai toate domeniile.

Formele de comunicare pe care o folosim sunt de tip simbolic, verbal şi audio-vizual şi pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, formele umane de comunicare devin tot mai complexe.

Semiotica este de exemplu disciplina care cercetează felul în care funcţionează legătura dintre comunicare şi semnficaţia acesteia şi are la bază folosirea simbolisticii ca limbaj.

Deci este foarte interesant că la începuturile civilizaţiei, în urmă cu zeci de mii de ani, s-a pornit de la simboluri, acestea au alcătuit apoi ceea ce numim azi alfabetul, pentru ca din complexitatea acestuia să derive din nou sintetizarea comunicării care va fi tot sub forma simbolurilor.

Deja vedem acest lucru pe monitoarele computerelor, pe tablete şi pe telefoanele mobile, unde se folosesc simboluri ca imagini în miniatură pentru a indica ceva anume – un videoplayer, serviciul de e-mail, accesul către fişiere de Word sau altele similare unde putem scrie tot ce vrem şi aşa mai departe.

Pe telefonul mobil avem de asemenea mici simboluri care ne indică meniurile pe care le putem accesa, iar aceste simboluri de pe ecranul telefonului mobil sunt setate din fabrică în mai multe limbi ale lumii, printre care şi româna.

Deci vedem că la nivelul limbajului vizual suntem pregătiţi pentru a trece la o nouă formă de folosire a comunicării. Sintetică şi cu multiple sensuri totuşi.

Este această direcţie de evoluţie ceva care derivă logic şi natural din folosirea şi dezvoltarea alfabetului şi comunicării?

Cineva dirijează fără ca noi să ştim această trecere către un nou tip de limbaj?

Pot fi ambele dar ceea ce este mai important este să putem să ne dezvoltăm şi partea abstractă a creierului, cea responsabilă cu accesarea simbolurilor.

De ce?

Către alte episoadeLimbajul civilizaţiilor extraterestre – III >>

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here