Şahul – strategie sau şiretenie?
Documentele din Biblioteca Britanică sugerează că șahul circular a fost jucat în Persia încă din secolul al X-lea d.Hr., iar alte referințe se găsesc în India, Persia și mai târziu, în Europa. (Wikipedia)

Putem asemui regele cu Sinele spiritual, cel care se află în interiorul fiinţei noastre, şi aşa cum regele se înconjoară de celelalte piese, tot aşa şi spiritul nostru este învăluit de celelalte corpuri subtile.

Departe de a fi doar un hobby pentru sute de milioane de oameni din întreaga lume, indiferent de pregătirea lor socio-profesională, şahul reprezintă o modalitate de comunicare nonverbală, prin intermediul gândurilor şi trăirilor interioare, cu Sinele spiritual şi cu propria conştiinţă.

Dincolo de aspectul lumesc al unei partide de şah şi al aspectului de joc al inteligenţei, să vedem în realitate ce simbolizează şahul ca faţete ale personalităţii noastre. Fiecare piesă de şah chiar dacă îşi are înţelesul derivat din vechile concepte ale luptei de front, conţine un arhetip care atunci când omul joacă şah, iese din zona subconştientului şi începe să acţioneze.

Şi ca să dau un exemplu concret o să explic ceva pe scurt referitor la momente anume din jocul de şah.

Cei doi jucători încep partida şi fiecare se străduieşte să construiască o cât mai eficientă strategie de joc pentru a-şi surclasa adversarul. Dar între timp, şi să zicem că sunt oameni obişnuiţi care joacă partida aia de şah şi nu campioni la concursuri internaţionale, deci între timp ambii gândesc în ce fel să-şi păcălească adversarul pentru a-l pune în dificultate.

Strategia conţine şi o oarecare şiretenie deoarece omul este o fiinţă care încă mizează în multe situaţii din viaţa sa pe posibilitatea de a-şi păcăli semenii dacă situaţia o cere, fie şi în sensul bun şi nevinovat cum este cel al unei partide de şah. Aici este necesar să vedem o dublă acţiune a minţii.

Pe de-o parte cei doi jucători îşi calculează strategia care se permută după fiecare mutare făcută, şi pe de cealaltă parte în timp ce fiecare dintre cei doi studiază tactica celuilalt, fiecare gândeşte în ce fel să joace pentru a-şi prinde pe picior greşit adversarul să-l radă de piese.

Fiecare piesă mutată pe tabla cu 64 de pătrăţele – cei 64 de codoni ai ADN-ului – este efectul unei decizii care este pusă în mişcare de un şablon arhetipal din subconştient.

Şi să luăm fiecare piesă pe rând.

Conținut dedicat abonaților. Nu ai cont? Click aici.

Următorul episod<< Şahul – inteligenţă sau şiretenie? – IIŞahul – inteligenţă sau şiretenie? – IV >>

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?