Ţara Luanei
Munții Buzăului adăpostesc o zonă plină de mister, încărcată de istorie și necunoscut, asupra căreia s-au țesut, de-a lungul timpului, mai multe legende și basme. Țara Luanei este o regiune deosebită pentru turiști deoarece aici se găsesc așezări rupestre, care datează încă din preistorie.

…multe lucruri au început să iasă la lumină în zona geografică unde a existat Ţara Luanei.

De exemplu în zona Buzăului, dar şi în judeţul Vâlcea în comuna Costeşti există nişte pietre ciudate numite trovanţi.

Dacă cele din Costeşti – Vâlcea nu au stârnit interesul şi curiozitatea oamenilor şi cercetătorilor, cele din Buzău din comuna Ulmet prezintă anumite ciudăţenii ce cu greu pot fi explicate prin prisma ştiinţei.

Se spune despre trovanţii de acolo că-şi schimbă locul periodic şi că cei mici, atunci când apar, cresc foarte repede.

Din punct de vedere ştiinţific, aceşti trovanţi sunt formaţiuni calcaroase care se prezintă sub forma unor aglomerări de pietricele de diferite mărimi, ca un conglomerat şi sunt legate între ele printr-un ciment carbonatic.

Formele acestor pietre, indiferent de mărimea lor, sunt foarte ciudate: cilindru, navă spaţială, elipsă, sferă, disc şi altele, ca şi când ceva sau cineva le imprimă din nevăzut astfel de forme.

Cetatea Luminii din Ţara Luanei
Formațiunile misterioase din Țara Luanei.

Conform studiilor ştiinţifice asemenea pietre, cum sunt de exemplu şi pietrele roşii din Parcul Naţional Theodore Roosvelt din Statele Unite, deşi nu sunt ca trovanţii noştri, sunt forme care cresc lent modificându-şi forma odată la aproximativ 1200 de ani.

Dar spre deosebire de pietrele roşii din Parcul Theodore Roosvelt, de cele din Egipt, Africa de Sud, China, Peru, Rusia, Spania sau Cehia, trovanţii noştri din Bozioru au o particularitate care sfidează ştiinţa şi fizica îndesoebi.

Fiind un conglomerat de pietricele mici, ele ca trovanţi ar trebui cu timpul să se micşoreze datorită factorilor de eroziune – vântul, ploaia şi umezeala.

Creşterea lor se face din interior către exterior şi ceea ce este cel mai ciudat, este că în loc să se micşoreze, aceşti trovanţi din Bozioru tot cresc cu timpul.

În ştiinţă se cunoaşte faptul că dintre toate formaţiunile geologice doar cristalele cresc.

Deci rezultă că aceşti trovanţi, deşi nu sunt cristale, se comportă precum cristalele.

Este foarte ciudat acest lucru.

CONȚINUT DEDICAT ABONAȚILOR
Următorul episod<< Cetatea Luminii din Ţara Luanei – ICetatea Luminii din Ţara Luanei – III >>

3 COMENTARII

  1. E mare tâmpenie tot textul de mai sus. Începând de la inexistenta Țară a Luanei, „legendă” prelucrată după o poveste dintr-o carte de copii https://turismbuzau.ro/tara-luanei/ și terminând cu aberațiile despre trovanți. Urmare a textelor senzaționale publicate de cei ca voi, n-am să vă numesc acum, al treilea trovant din poza de mai sus (cel din dreapta) a fost cercetat cu ranga și târnăcopul de doi cititori curioși și entuziaști. Uite-l cum arată acum! https://turismbuzau.ro/atac-la-trovanti/. Acum, dacă ați scrie documentat depre trovanți (și v-ați mai pierde din fani), n-ar mai rămâne spectaculoase decât formele lor, la a căror mutilare contribuiți involuntar. Apropo, ați auzit că s-a băgat viză pentru Țara Luanei?

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?